Klasszikus

Haydn muzsikája csendül fel a Tihanyi Bencés Apátság templomában

2022.09.06. 09:20
Ajánlom
A Győri Filharmonikus Zenekar, Veszprém Város Vegyeskara és az OPUS Énekegyüttes közreműködésével csendül fel Joseph Haydn Nelson-miséje szeptember 11-én a Tihanyi Apátság templomában. A koncert Haydn születésének 290. évfordulója előtt tiszteleg.

Joseph Haydn eredetileg Missa in Angustiis címen komponált műve II. Esterházy Miklós felesége, Maria Josepha Hermengilde Esterházy nevenapjára készült 1798-ban.

A mise szeptember 24-én hangzott el először a kismartoni Bergkirchében egy katolikus szentmise keretében, az orgonánál – mely még ma is megvan – maga Haydn ült.

A Missa in Angustiis, azaz szorongattatás, félelem idején írott mise elnevezés az egész Európát fenyegető napóleoni háborúkra utalt. 

A művet a zeneszerző életében többször is előadták, a ma ismeretes Nelson-mise megnevezését 1800-ban kapta. A hagyomány korábban úgy tartotta, hogy Haydn az admirálisnak a napóleoni flotta felett aratott Abu Qir-i győzelme tiszteletére adta ezt a címet művének, de ezt semmi nem támasztja alá. Azt viszont a források is igazolják, hogy amikor Lord és Lady Hamilton társaságában Nelson admirális Kismartonba látogatott, a tiszteletére előadták a Missa in Angustiist, és

Haydn hagyatékában megtalálták az Abu-Qir-i csata térképvázlatát is, melyet talán Nelson adományozott neki.

Elképzelhető, hogy ettől a nevezetes koncerttől kezdve kezdték a művet inkább Nelson-miseként, mint az eredeti címén említeni.

Az Apátság szervezésében az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal koprodukcióban megvalósuló koncert Haydn születésének 290. évfordulója előtt tiszteleg.

Az Apátsági templomban elhangzó koncert 2022. szeptember 11-én 18 órakor kezdődik.

Közreműködnek Bódi Zsófia – szoprán; Molnár Anna – alt; Csapó József – tenor; Hámori Szabolcs – basszus; Veszprém Város Vegyeskara (karigazgató: Erdélyi Ágnes); OPUS Énekegyüttes; Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kővári Péter.

A belépés díjtalan, adományaikkal a templom felújítását támogathatják. 

Fejléckép: Tihanyi Bencés Apátság (fotó/forrás: Püspöki Apor / Tihanyi Bencés Apátság)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.