Klasszikus

Haydn muzsikája csendül fel a Tihanyi Bencés Apátság templomában

2022.09.06. 09:20
Ajánlom
A Győri Filharmonikus Zenekar, Veszprém Város Vegyeskara és az OPUS Énekegyüttes közreműködésével csendül fel Joseph Haydn Nelson-miséje szeptember 11-én a Tihanyi Apátság templomában. A koncert Haydn születésének 290. évfordulója előtt tiszteleg.

Joseph Haydn eredetileg Missa in Angustiis címen komponált műve II. Esterházy Miklós felesége, Maria Josepha Hermengilde Esterházy nevenapjára készült 1798-ban.

A mise szeptember 24-én hangzott el először a kismartoni Bergkirchében egy katolikus szentmise keretében, az orgonánál – mely még ma is megvan – maga Haydn ült.

A Missa in Angustiis, azaz szorongattatás, félelem idején írott mise elnevezés az egész Európát fenyegető napóleoni háborúkra utalt. 

A művet a zeneszerző életében többször is előadták, a ma ismeretes Nelson-mise megnevezését 1800-ban kapta. A hagyomány korábban úgy tartotta, hogy Haydn az admirálisnak a napóleoni flotta felett aratott Abu Qir-i győzelme tiszteletére adta ezt a címet művének, de ezt semmi nem támasztja alá. Azt viszont a források is igazolják, hogy amikor Lord és Lady Hamilton társaságában Nelson admirális Kismartonba látogatott, a tiszteletére előadták a Missa in Angustiist, és

Haydn hagyatékában megtalálták az Abu-Qir-i csata térképvázlatát is, melyet talán Nelson adományozott neki.

Elképzelhető, hogy ettől a nevezetes koncerttől kezdve kezdték a művet inkább Nelson-miseként, mint az eredeti címén említeni.

Az Apátság szervezésében az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal koprodukcióban megvalósuló koncert Haydn születésének 290. évfordulója előtt tiszteleg.

Az Apátsági templomban elhangzó koncert 2022. szeptember 11-én 18 órakor kezdődik.

Közreműködnek Bódi Zsófia – szoprán; Molnár Anna – alt; Csapó József – tenor; Hámori Szabolcs – basszus; Veszprém Város Vegyeskara (karigazgató: Erdélyi Ágnes); OPUS Énekegyüttes; Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kővári Péter.

A belépés díjtalan, adományaikkal a templom felújítását támogathatják. 

Fejléckép: Tihanyi Bencés Apátság (fotó/forrás: Püspöki Apor / Tihanyi Bencés Apátság)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.