Klasszikus

Haydn-napok Beethovennel

2013.08.30. 13:16
Ajánlom
A Fischer Ádám vezette Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Bécsben megkezdte a próbákat a kismartoni (eisenstadti) rendezvénysorozat, a 25. Haydn-napok koncertjeire. A negyedszázados jubileum miatt idén szokatlanul hosszú a fesztivál: szeptember 5-22-ig tart.

"Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral már 1987-ben játszottunk a kismartoni Esterházy-kastélyban, de a jelenlegi intendáns, Walter Reicher csak 1989-től vesz részt a fesztivál programjának kialakításában, innen számítjuk a negyedszázadot" - mondta el Fischer Ádám. Hozzátette: az ötleteket ő adja, de hogy azokból mennyi valósul meg, az a mindenkori pénzügyi lehetőségektől is függ.

22418DF1-D178-4187-BCCC-5E790FE8B57E

A kismartoni Esterházy-kastély parkja

Az idei vezértéma a Meisterschüler, vagyis a mesteri tanítvány koncepciója. A hangversenyek Haydn és egyik legkitűnőbb tanítványa, Beethoven munkássága között vonnak párhuzamot. "Már korábban is szerettük volna ezt a programot megszervezni, de csak most, az évforduló alkalmából sikerült hozzá kellő mértékű forrást előteremteni. A fesztiválon tizenöt évig csak Haydn-műveket szólaltattunk meg, tíz éve pedig mindig hozzáteszünk valami pluszt, hogy bemutassuk: akiket játszunk, vagy elődei, vagy utódai voltak az Esterházyak szolgálatában majd' három évtizedet töltött zeneszerzőnek."

Az idén mind a kilenc Beethoven-szimfónia elhangzik Fischer Ádám vezényletével, melléjük pedig hol egy, hol két Haydn-szimfóniát vagy versenyművet szerkesztett a karmester a Beethoven-mű terjedelmétől függően. A viharos időben alcímű esten például Beethoven "Eroicája" (3. szimfónia, Esz-dúr, op. 55) után Haydn "Katona" (G-dúr, Hob.I:100) szimfóniája szólal majd meg. A szeptember 15-i műsort délelőtt és délután is eljátsszák, Beethoven 9. szimfóniája (d-moll, op. 125) előtt Haydn C-dúr csellóversenyét (Hob.VIIb:1) mutatva be. Jövőre egyébként Mozart-kompozíciókat szeretne előadni Fischer Ádám Haydn művei mellett.

A Haydn-napok rezidens zenekara az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, de rangos vendégművészeket is várnak, például a londoni Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekart, amelynek nemcsak szólistája, de karmestere is lesz a sztárhegedűs, Julia Fischer. Játszik a kölni Pleyel Quartet, és fellép a világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager is, aki Haydn-, Beethoven-, Schumann- és Brahms-dalokat énekel majd. A szeptember 22-i záró hangversenyen a szintén neves tenor, Michael Schade lesz az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar vendége.

Az intendáns, Walter Reicher közölte, hogy a jegyek 90 százaléka elővéteben elfogyott, de a jövő hétig a 10 százalék is biztosan elkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Vizuál

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus hegedű

Paganini ördög hegedűjének készítője, aki a monda szerint egy nő lelkét ejtette foglyul a hangszerbe

A kísérletező kedvű Guarneri hangszerei erősebb, vastagabb fából készültek, olykor teljesen különböznek egymástól formában, méretben, csak hangzásban nem: az mindegyiknél tökéletes. 1744. október 17-én halt meg Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri "del Gesu", minden idők egyik legnagyobb hegedűkészítője, Stradivari egyetlen méltó vetélytársa.