Klasszikus

Haydn-napok Beethovennel

2013.08.30. 13:16
Ajánlom
A Fischer Ádám vezette Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Bécsben megkezdte a próbákat a kismartoni (eisenstadti) rendezvénysorozat, a 25. Haydn-napok koncertjeire. A negyedszázados jubileum miatt idén szokatlanul hosszú a fesztivál: szeptember 5-22-ig tart.

"Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral már 1987-ben játszottunk a kismartoni Esterházy-kastélyban, de a jelenlegi intendáns, Walter Reicher csak 1989-től vesz részt a fesztivál programjának kialakításában, innen számítjuk a negyedszázadot" - mondta el Fischer Ádám. Hozzátette: az ötleteket ő adja, de hogy azokból mennyi valósul meg, az a mindenkori pénzügyi lehetőségektől is függ.

22418DF1-D178-4187-BCCC-5E790FE8B57E

A kismartoni Esterházy-kastély parkja

Az idei vezértéma a Meisterschüler, vagyis a mesteri tanítvány koncepciója. A hangversenyek Haydn és egyik legkitűnőbb tanítványa, Beethoven munkássága között vonnak párhuzamot. "Már korábban is szerettük volna ezt a programot megszervezni, de csak most, az évforduló alkalmából sikerült hozzá kellő mértékű forrást előteremteni. A fesztiválon tizenöt évig csak Haydn-műveket szólaltattunk meg, tíz éve pedig mindig hozzáteszünk valami pluszt, hogy bemutassuk: akiket játszunk, vagy elődei, vagy utódai voltak az Esterházyak szolgálatában majd' három évtizedet töltött zeneszerzőnek."

Az idén mind a kilenc Beethoven-szimfónia elhangzik Fischer Ádám vezényletével, melléjük pedig hol egy, hol két Haydn-szimfóniát vagy versenyművet szerkesztett a karmester a Beethoven-mű terjedelmétől függően. A viharos időben alcímű esten például Beethoven "Eroicája" (3. szimfónia, Esz-dúr, op. 55) után Haydn "Katona" (G-dúr, Hob.I:100) szimfóniája szólal majd meg. A szeptember 15-i műsort délelőtt és délután is eljátsszák, Beethoven 9. szimfóniája (d-moll, op. 125) előtt Haydn C-dúr csellóversenyét (Hob.VIIb:1) mutatva be. Jövőre egyébként Mozart-kompozíciókat szeretne előadni Fischer Ádám Haydn művei mellett.

A Haydn-napok rezidens zenekara az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, de rangos vendégművészeket is várnak, például a londoni Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekart, amelynek nemcsak szólistája, de karmestere is lesz a sztárhegedűs, Julia Fischer. Játszik a kölni Pleyel Quartet, és fellép a világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager is, aki Haydn-, Beethoven-, Schumann- és Brahms-dalokat énekel majd. A szeptember 22-i záró hangversenyen a szintén neves tenor, Michael Schade lesz az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar vendége.

Az intendáns, Walter Reicher közölte, hogy a jegyek 90 százaléka elővéteben elfogyott, de a jövő hétig a 10 százalék is biztosan elkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.