Klasszikus

Haydn-napok Beethovennel

2013.08.30. 13:16
Ajánlom
A Fischer Ádám vezette Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Bécsben megkezdte a próbákat a kismartoni (eisenstadti) rendezvénysorozat, a 25. Haydn-napok koncertjeire. A negyedszázados jubileum miatt idén szokatlanul hosszú a fesztivál: szeptember 5-22-ig tart.

"Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral már 1987-ben játszottunk a kismartoni Esterházy-kastélyban, de a jelenlegi intendáns, Walter Reicher csak 1989-től vesz részt a fesztivál programjának kialakításában, innen számítjuk a negyedszázadot" - mondta el Fischer Ádám. Hozzátette: az ötleteket ő adja, de hogy azokból mennyi valósul meg, az a mindenkori pénzügyi lehetőségektől is függ.

22418DF1-D178-4187-BCCC-5E790FE8B57E

A kismartoni Esterházy-kastély parkja

Az idei vezértéma a Meisterschüler, vagyis a mesteri tanítvány koncepciója. A hangversenyek Haydn és egyik legkitűnőbb tanítványa, Beethoven munkássága között vonnak párhuzamot. "Már korábban is szerettük volna ezt a programot megszervezni, de csak most, az évforduló alkalmából sikerült hozzá kellő mértékű forrást előteremteni. A fesztiválon tizenöt évig csak Haydn-műveket szólaltattunk meg, tíz éve pedig mindig hozzáteszünk valami pluszt, hogy bemutassuk: akiket játszunk, vagy elődei, vagy utódai voltak az Esterházyak szolgálatában majd' három évtizedet töltött zeneszerzőnek."

Az idén mind a kilenc Beethoven-szimfónia elhangzik Fischer Ádám vezényletével, melléjük pedig hol egy, hol két Haydn-szimfóniát vagy versenyművet szerkesztett a karmester a Beethoven-mű terjedelmétől függően. A viharos időben alcímű esten például Beethoven "Eroicája" (3. szimfónia, Esz-dúr, op. 55) után Haydn "Katona" (G-dúr, Hob.I:100) szimfóniája szólal majd meg. A szeptember 15-i műsort délelőtt és délután is eljátsszák, Beethoven 9. szimfóniája (d-moll, op. 125) előtt Haydn C-dúr csellóversenyét (Hob.VIIb:1) mutatva be. Jövőre egyébként Mozart-kompozíciókat szeretne előadni Fischer Ádám Haydn művei mellett.

A Haydn-napok rezidens zenekara az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, de rangos vendégművészeket is várnak, például a londoni Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekart, amelynek nemcsak szólistája, de karmestere is lesz a sztárhegedűs, Julia Fischer. Játszik a kölni Pleyel Quartet, és fellép a világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager is, aki Haydn-, Beethoven-, Schumann- és Brahms-dalokat énekel majd. A szeptember 22-i záró hangversenyen a szintén neves tenor, Michael Schade lesz az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar vendége.

Az intendáns, Walter Reicher közölte, hogy a jegyek 90 százaléka elővéteben elfogyott, de a jövő hétig a 10 százalék is biztosan elkel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.