Klasszikus

Haydn-napok huszadszor

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
A szeptember 4. és 19. között a kismartoni Eszterházy-kastélyban széles programkínálat várja a látogatókat. A műsoron a névadó mellett Händel, Beethoven, Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini, J. S. és J. Chr. Bach, valamint Schubert művei is szerepelnek.

A nyitó hangversenyen az 1775-ben is közönségsikert aratott oratórium, az ótestamentumi történetet feldolgozó Il ritorno di Tobia hangzik fel az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar tolmácsolásában (vezényel Fischer Ádám), a szólisták Andrea Brown, Lisa Larsson, Elisabeth Kulman, Markus Schäfer és Florian Boesch lesznek. Fischer és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar még három alkalommal játszik a fesztiválon: 9-én a jubileumi gálakoncerten, valamint az utolsó napon – ekkor kétszer is –, amikor Fanny Clamagirand francia hegedűművésszel Haydn és Schubert-műveket adnak elő.

A fesztivál vendége lesz a Harry Bicket vezette English Concert, akik Vesselina Kasarovával adnak közös koncertet. A műsoron Haydn-szimfóniák szerepelnek, valamint áriák az Alcina és az Ariodante című operákból. A L’Orfeo és Nuria Rial közös koncertjén is szerepelnek áriák, a spanyol szoprán a Luigia Polzellinek írt művekből énekel. Az énekes műfajok kedvelői a bécsi klasszikusok és az olasz belcanto mestereinek áriái és dalai mellett francia zeneszerzők darabjaiból is hallhatnak részleteket Giorgia Milanesi, valamint Patricia Petibon koncertjein.

A Baseli Kamarazenekar sem egyetlen fellépés erejéig utazik Kismartonba. A Giovanni Antonini dirigálta együttes a Csajkovszkij-verseny egykori győztesével, Viktoria Mullovával játszik, a repertoáron Haydn- és Beethoven-darabok lesznek, majd Florian Kellerhals vezényletével Pieter Wispelwey csellistával adnak elő Rossini-, Grieg- és természetesen a Haydn-kompozíciókat. A belga Jos van Immerseel is rendszeres fellépője a Nemzetközi Haydn-napoknak. Anima Eterna nevű zenekarával és kórusával ezúttal egyházi művekkel érkeznek. A zenekari programok további fellépői a Radio Sinfonieorchester Wien, a Collegium Viennese és az Ensemble NeoBarock, Paul Badura-Skoda pedig szólókoncertet ad.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.