Klasszikus

Haydn-napok huszadszor

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
A szeptember 4. és 19. között a kismartoni Eszterházy-kastélyban széles programkínálat várja a látogatókat. A műsoron a névadó mellett Händel, Beethoven, Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini, J. S. és J. Chr. Bach, valamint Schubert művei is szerepelnek.

A nyitó hangversenyen az 1775-ben is közönségsikert aratott oratórium, az ótestamentumi történetet feldolgozó Il ritorno di Tobia hangzik fel az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar tolmácsolásában (vezényel Fischer Ádám), a szólisták Andrea Brown, Lisa Larsson, Elisabeth Kulman, Markus Schäfer és Florian Boesch lesznek. Fischer és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar még három alkalommal játszik a fesztiválon: 9-én a jubileumi gálakoncerten, valamint az utolsó napon – ekkor kétszer is –, amikor Fanny Clamagirand francia hegedűművésszel Haydn és Schubert-műveket adnak elő.

A fesztivál vendége lesz a Harry Bicket vezette English Concert, akik Vesselina Kasarovával adnak közös koncertet. A műsoron Haydn-szimfóniák szerepelnek, valamint áriák az Alcina és az Ariodante című operákból. A L’Orfeo és Nuria Rial közös koncertjén is szerepelnek áriák, a spanyol szoprán a Luigia Polzellinek írt művekből énekel. Az énekes műfajok kedvelői a bécsi klasszikusok és az olasz belcanto mestereinek áriái és dalai mellett francia zeneszerzők darabjaiból is hallhatnak részleteket Giorgia Milanesi, valamint Patricia Petibon koncertjein.

A Baseli Kamarazenekar sem egyetlen fellépés erejéig utazik Kismartonba. A Giovanni Antonini dirigálta együttes a Csajkovszkij-verseny egykori győztesével, Viktoria Mullovával játszik, a repertoáron Haydn- és Beethoven-darabok lesznek, majd Florian Kellerhals vezényletével Pieter Wispelwey csellistával adnak elő Rossini-, Grieg- és természetesen a Haydn-kompozíciókat. A belga Jos van Immerseel is rendszeres fellépője a Nemzetközi Haydn-napoknak. Anima Eterna nevű zenekarával és kórusával ezúttal egyházi művekkel érkeznek. A zenekari programok további fellépői a Radio Sinfonieorchester Wien, a Collegium Viennese és az Ensemble NeoBarock, Paul Badura-Skoda pedig szólókoncertet ad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.