Klasszikus

Haydn népi témájú oratóriuma kel életre a Szent István Filharmonikusok előadásában

2023.11.23. 09:40
Ajánlom
December 2-án kerül sor a Szent István Filharmonikusok Stephanus hangversenysorozatának második koncertje a Müpában. A hangverseny a Haydneum támogatásával valósul meg, és olyan rendkívül rangos művészek lépnek színpadra, mint Szutrély Katalin, Komáromi Márton, Melkovics Zoltán. Közreműködik továbbá a Purcell Kórus, vezényel Vashegyi György.

Joseph Haydn 1801-ben írott művével, Az évszakokkal új fejezet kezdődik az oratóriumok történetében, korábban ugyanis nem volt arra példa, hogy egy ilyen műfajú darab főszereplői parasztok legyenek, ráadásul egy család. Míg Simon gazda, a lánya, Hanna, és udvarlója, Lukács a vidéki élet évszakokra bontott történéseiről mesél, elmélkedik (vetés, aratás, nyári zivatar, szüret, vadászat, fonóház stb.),

Haydn egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy a szöveg hangulatát minél hitelesebben visszaadja az osztrák népdal és néptánc elemeivel dúsított muzsikájában.

A mű végén tanulsággal is szolgál: minden mulandó, az ifjúság tavaszát végül az öregség ősze, majd a halál tele követi, ezért csak egy dolog maradandó az életben: az erény.

Vashegyi György a Purcell Kórus élén már sok éve nagy tapasztalattal rendelkezik Haydn műveinek megszólaltatásában, a közreműködő szólisták – Szutrély Katalin, Komáromi Márton és Melkovics Zoltán – pedig mind olyan művészek, akik méltó módon közvetítik a stílusra oly jellemző emelkedettséget.

Haydn: Az évszakok
december 2. 18:00, Müpa

Közreműködik: 

Hanna (szoprán) – Szutrély Katalin
Lukács (tenor) – Komáromi Márton
Simon (basszus) – Melkovics Zoltán 

Purcell Kórus

Vezényel: Vashegyi György

Fejléckép: Szutrély Katalin, Melkovics Zoltán és Komáromi Márton (fotó/forrás: Szutrély Zita; Csibi Szilvia; SZTIF)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.