Klasszikus

Haydn nyomában

2014.05.19. 09:48
Ajánlom
Folytatódik Phil Grabsky nagysikerű dokumentumfilm-sorozata az Urániában, ahol ezúttal Haydn életét és műveit mutatja be.

Joseph Haydn a valaha élt legnagyobb zenei újító volt. Mozart és Beethoven mindig is feltekintett rá, inspirációt merített műveiből, ma viszont a koncerttermekben némileg háttérbe szorul, túlragyogják hagyatékának gazdagítói. Ahogy Schiff András nemrégiben rámutatott: "Sokkal jobban meg kellene becsülni! A valaha élt igazi zsenik közül sajnos őt tartják a legkevesebbre."

A Haydn-muzsika ma élő legismertebb művészeinek véleménye révén a filmnek sikerül helyreállítani a kibillent egyensúlyt Haydn megítélésével kapcsolatban, miközben rálátást kapunk a mester pályájára és magánéletére. Haydn élete átível a barokkon, egészen Napóleon bécsi megszállásáig. Túlélte ifjabb pályatársát, Mozartot. Egyike volt a legtermékenyebb alkotóknak. Több mint 100 szimfóniát komponált, 64 kvartettet, 16 ránk maradt operát, 51 zongoraszonátát, valamint A teremtés és Az évszakok című oratóriumokat.

Phil Grabsky a tőle már megszokott műfaj keretein belül mutatja be a zeneszerző életrajzát és zenéjét, ismét kronologikus sorrendben. A bensőséges és sok újat feltáró interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül nem csupán Haydn zenéjét ismerjük meg jobban, de jobban körvonalazódik korabeli fogadtatása is. A film leglényegét ezúttal is, akárcsak az előző Nagy zeneszerzők nyomában dokumentumfimek esetében, a zeneművek és nagyszerű előadásuk adja, melyről a világ élvonalbeli művészei gondoskodnak.

Kérdésünk: Melyik befolyásos arisztokrata család kastélyában dolgozott udvari zeneszerzőként Joseph Haydn?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel május 26-án ellátogathatnak az Urániába a Haydn nyomában című koncert-dokumentumfilmre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.