Klasszikus

Hazai és külföldi sztárok a Concerto Budapest új évadában

2020.06.29. 10:15
Ajánlom
Öt bérlettel, két fesztivállal és világklasszis szólisták sorával várja a közönséget Keller András és a Concerto Budapest a 2020/21-es évadban.

Új évadot hirdetett Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto Budapest, amelynek műsorát Keller András, a zenekar művészeti vezetője úgy állította össze, hogy mind a világsztárok, mind a hazai vendégművészek egyaránt jelentős szerepet kapjanak. A műsorban helyet kaptak a 2020 tavaszán elmaradt koncertek, s némileg átalakultak a korábban megszokott bérletek is: a kötött összeállítású sorozatok (Volumenek, Géniuszok, Magyar Kincsek, Manó) mellett egy újat is kínál idén a zenekar, amelynek koncertjeit tulajdonosai à la carte válogathatják össze az egész évad kínálatából.

ConcertoBudapest_Gabor_Valuska_small-110336.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Concerto Budapest / Valuska Gábor)

„Velünk lesz az évad során a Concertóhoz már régóta ragaszkodó sztárok közül Boris Berezovsky, Jevgenyij Koroljov, Isabelle Faust és Andrej Korobejnyikov. A Concertóval először lép színpadra a hegedűszólista Szergej Krilov, Anthony Marwood, Daniel Lozakovich, Borisz Brovcin és Giovanni Guzzo; a zongoristacsillagok közül Pierre-Laurent Aimard, Jeremy és Mookie Lee-Menuhin, Matan Porat és Anna Shelest lesznek partnereink.

Nagy esemény lesz az észt-amerikai karmesterlegenda Neeme Järvi fellépése, és régóta várjuk az együttműködést Eötvös Péterrel is.

Újra dirigálja a zenekart Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Kovács János, Héja Domonkos és Farkas Róbert is. A kitűnő magyar szólisták közül többek közt Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Balázs János, Miklósa Erika, Bretz Gábor, Cser Krisztián, Horváth István, Vörös Szilvia, Berecz Mihály, valamint a Purcell Kórus, a Nemzeti Énekkar és a Muzsikás együttes is partnerünk lesz. Jeremy Menuhin Kettősversenyének ősbemutatójára nálunk kerül sor, és először mutatjuk be Magyarországon Eötvös Péter művét, az Alhambra hegedűversenyt” – mondta Keller András a zenekar terveiről.

MenuhinDuo_JeremyMookieLee-Menuhin-110442.jpg

Menuhin Duo - Jeremy & Mookie Lee-Menuhin (Fotó/Forrás: Concerto Budapest)

A Zeneakadémia, Müpa, Vigadó és a BMC koncerttermeiben tartott hangversenyek mellett két, már hagyományos egész napos koncertsorozatra is sor kerül majd: 2020. november 15-én immár ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs zenei fesztivált, A Hallgatás Napját, amelyen Keller András és a Concerto Budapest művészei mellett a legkiválóbb szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak majd a látogatók a BMC-ben. A tavasz első vasárnapján, 2021. március 7-én pedig kizárólag Mozart hangjai töltik meg a Zeneakadémia két koncerttermét, kiváló szólisták, remek kamaraegyüttesek és zenekarok társaságában merülhetünk el a zeneszerző óriás rejtélyes világában, felfoghatatlan zsenijének közelében a Mozart-napon.

A bérletkínálattal és a koncertekkel kapcsolatban további információk ide kattintva érhetők el>>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Keller András (fotó: Concerto Budapest / Valuska Gábor)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.