Klasszikus

Hazatért a Dohnányi-hagyaték

2014.07.18. 10:55
Ajánlom
Dalos Anna zenetörténész, valamint munkatársai, Biró Viola kutató és Kusz Veronika Dohnányi-szakértő gondoskodtak a hagyatéki lista összeállításáról a floridai Tallahasseeben, és szervezték meg hazaszállítást.

Levelezések, több száz eddig ismeretlen fénykép, a floridai mindennapokat megörökítő naplók, könyvek, kották, és egy zongorabillentyűzet-kivágat, (a művész hosszú útjain ezzel tarthatta edzésben az ujjait) is megtalálhatók a zeneszerző hagyatékának most hazakerülő részében, amely tovább gyarapítja az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában gondozott Dohnányi-gyűjteményt. "A szakkönyvek, kották, hivatalos iratok a 20. századi zenetörténet-kutatást lendíthetik előre, a személyes tárgyak, a hétköznapi eseményeket megörökítő iratok, fotók a világhírű zongoraművész-komponista az Amerikai Egyesült Államokban töltött közel másfél évtizedéről nyújtanak részletes képet. A kutatók így hiánypótló forrásokhoz jutnak, hiszen Dohnányi életművének ebből a szakaszából Magyarországon nem voltak hozzáférhetőek a dokumentumok" - mondta dr. Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója.

A legkiválóbb magyar kutatók foglalkoztatását és a leginkább versenyképes kutatási témák hazai megvalósítását elősegítő, nemzetközileg is elismert Lendület Program támogatásával jött létre az a kutatócsoport, amelynek vezetője Dalos Anna zenetörténész, valamint munkatársai, Biró Viola kutató és Kusz Veronika Dohnányi-szakértő gondoskodtak a hagyatéki lista összeállításáról a floridai  Tallahasseeben, valamint megszervezték a hagyaték hazaszállítását.

A Dohnányi Ernő mostohaunokája, dr. Seán Ernst McGlynn által felajánlott hagyaték legérdekesebb darabjait a Kutatóközpont kiállításon tervezi bemutatni, amely október 1-jétől várja majd az érdeklődőket. A most hazaérkezett dokumentumok segítségével a jövőben a Dohnányi-hagyaték jelentős része válik kutathatóvá Magyarországon. Az életmű forrásanyagai jelenleg a Zenetudományi Intézet mellett az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában, valamint a londoni British Libraryben és a Floridai Egyetemen találhatóak. Az Amerikai Egyesült Államokban őrzött hagyaték fennmaradó részének hazaszállításáról további egyeztetések folynak, amelynek kormányzati támogatására Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára ígéretet tett. "A kormányzat elkötelezett abban, hogy segítséget nyújtson a Floridai Egyetemen letétbe helyezett gazdag gyűjtemény hazahozatalához" - mondta. A kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság vállalta azt is, hogy a család kérésének eleget téve Dohnányi Ernő halálának 55. évfordulóján, 2015. február 9-én emléktáblát állít majd a floridai Dohnányi-házra, amely egykor a zeneszerző otthona volt.

A Zenetudományi Intézeten belül 2002. január 1-jén jött létre a Dohnányi Archívum az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán kezdeményezésére, ám az archívum működését csak 2009-ig finanszírozta az állam. 2012-ben Dalos Annának és munkatársainak nyertes akadémiai pályázata tette lehetővé a folytatást. A Dohnányi-anyagok gyűjtése és kutatása, gondozása azóta a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport feladata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.