Klasszikus

Hazatért Dél-Amerikából a Szent Efrém Férfikar

2011.08.15. 14:00
Ajánlom
Először koncertezett a tengeren túl az Európában már komoly rangot szerzett Szent Efrém Férfikar: Argentínában három, Uruguayban pedig egy fellépésen mutatkozott be az együttes augusztus 4. és 14. között a Liszt-év alkalmából. Bubnó Tamás kurzust is tartott Liszt, Bartók és Kodály férfikarokból argentin és uruguayi énekesek számára.

Bubnó Tamás hazatérve elmondta az MTI-nek, hogy a turnén 15 ezer kilométert utaztak, Buenos Airesben, San Fernandóban és Montevideóban léptek fel. Az egyik legkülönlegesebb koncertjüket a Buenos Aires-i Centro Navalban, az argentin tengerészet székházának gyönyörű dísztermében rendezték. A meghívó Ars Hungarica Egyesület és a Lengyel Nagykövetség közös rendezésében ünnepi estet adott a férfikar az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország tiszteletére a két nép gazdag zenei kultúrájának legszebb vokális kompozícióiból. Buenos Airesben Bubnó Tamás kurzust is vezetett, a férfikari kultúra Dél-Amerikában alig ismert. Ezen belül a magyar kórusirodalom keltette fel különösen az érdeklődést, olyannyira, hogy a résztvevők együtt énekeltek a Szent Efrém Férfikarral. 

A másik kurzust a montevideói egyetem művészeti karán tartották, itt hangversenyt is adtak. San Fernandóban, a székesegyházban egy csodálatos orgona kísérte őket és mint minden helyszínen itt is telt házzal várték az együttest, mintegy 800-an hallgatták a magyar kórusmuzsikát. A záróhangversenyre a Buenos Airesi Mindszentynumban került sor, Bubnó Tamást többen megkeresték újabb vendégjáték tervével. A dél-amerikai turné után a Zempléni Fesztiválra utaznak, csütörtökön Sátoraljaújhelyen, pénteken Komlóskán adnak egy-egy koncertet. Két gyönyörű görög katolikus templomban lépnek föl, a sátoraljaújhelyi templom az ország egyik legszebb ikonosztázát mondhatja magáénak, a komlóskai pedig a vendégszerető magyarországi ruszinoké: igazi szép falusi templom, mesés hegyi környezetben - emelte ki a kórusvezető. Különböző programot hallhat a fesztiválközönség: a városi környezetben Liszt és a szláv zene című műsorukat éneklik, míg a ruszin faluban a Kárpátok vidékének különösen szép bizánci rítusú énekei hallhatók majd. Augusztus 20-án a Máriapócsi kegyhelyen Sebestyén Mártával énekelnek, az Istenszülőről és első apostoli szent királyról szólnak majd a himnuszok és a vallásos dalok a 10 órakor kezdődő szent liturgián, majd az ezt követő egyházzenei áhítaton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.