Klasszikus

Hazatért Dél-Amerikából a Szent Efrém Férfikar

2011.08.15. 14:00
Ajánlom
Először koncertezett a tengeren túl az Európában már komoly rangot szerzett Szent Efrém Férfikar: Argentínában három, Uruguayban pedig egy fellépésen mutatkozott be az együttes augusztus 4. és 14. között a Liszt-év alkalmából. Bubnó Tamás kurzust is tartott Liszt, Bartók és Kodály férfikarokból argentin és uruguayi énekesek számára.

Bubnó Tamás hazatérve elmondta az MTI-nek, hogy a turnén 15 ezer kilométert utaztak, Buenos Airesben, San Fernandóban és Montevideóban léptek fel. Az egyik legkülönlegesebb koncertjüket a Buenos Aires-i Centro Navalban, az argentin tengerészet székházának gyönyörű dísztermében rendezték. A meghívó Ars Hungarica Egyesület és a Lengyel Nagykövetség közös rendezésében ünnepi estet adott a férfikar az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország tiszteletére a két nép gazdag zenei kultúrájának legszebb vokális kompozícióiból. Buenos Airesben Bubnó Tamás kurzust is vezetett, a férfikari kultúra Dél-Amerikában alig ismert. Ezen belül a magyar kórusirodalom keltette fel különösen az érdeklődést, olyannyira, hogy a résztvevők együtt énekeltek a Szent Efrém Férfikarral. 

A másik kurzust a montevideói egyetem művészeti karán tartották, itt hangversenyt is adtak. San Fernandóban, a székesegyházban egy csodálatos orgona kísérte őket és mint minden helyszínen itt is telt házzal várték az együttest, mintegy 800-an hallgatták a magyar kórusmuzsikát. A záróhangversenyre a Buenos Airesi Mindszentynumban került sor, Bubnó Tamást többen megkeresték újabb vendégjáték tervével. A dél-amerikai turné után a Zempléni Fesztiválra utaznak, csütörtökön Sátoraljaújhelyen, pénteken Komlóskán adnak egy-egy koncertet. Két gyönyörű görög katolikus templomban lépnek föl, a sátoraljaújhelyi templom az ország egyik legszebb ikonosztázát mondhatja magáénak, a komlóskai pedig a vendégszerető magyarországi ruszinoké: igazi szép falusi templom, mesés hegyi környezetben - emelte ki a kórusvezető. Különböző programot hallhat a fesztiválközönség: a városi környezetben Liszt és a szláv zene című műsorukat éneklik, míg a ruszin faluban a Kárpátok vidékének különösen szép bizánci rítusú énekei hallhatók majd. Augusztus 20-án a Máriapócsi kegyhelyen Sebestyén Mártával énekelnek, az Istenszülőről és első apostoli szent királyról szólnak majd a himnuszok és a vallásos dalok a 10 órakor kezdődő szent liturgián, majd az ezt követő egyházzenei áhítaton.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.