Klasszikus

Hazatért "szezonzáró" olaszországi turnéjáról a Rádiózenekar

2005.06.23. 00:00
Ajánlom
Mozart, Beethoven és Brahms művek hangzottak el Vásáry Tamás zongoraművész, tiszteletbeli örökös főzeneigazgató vezényletével a Teatro Grandeban.

Bár nekünk, magyaroknak, Brescia hallatán nem éppen szép történelmi emlékek sejlenek fel, a Rádiózenekar, másfél évvel nagysikerű ottani bemutatkozását követően - 2003.decemberében Liszt-műveket játszott két koncerten - ismét meghóditotta a helyi közönséget, amelyet, látván a falakra kitett régi plakátokat, szereposztásokat, igencsak elkényeztettek-elkényeztetnek jobbnál-jobb zenei produkciókkal.

Úgy tűnik, a Teatro Grandeban fellépni mindenki számára megtiszteltetés - a kivűlről jelentéktelen, házak közé beszoritottsága miatt alig észrevehető homlokzat mögött látványos előcsarnok és gyönyörű nézőtér rejtőzik, ötemeletnyi páholysorral.

Az első próba alatt mégis érezni lehetett, hogy ezúttal "valami más" a múltkori állapothoz képest. Mint kiderült, időközben kicserélték az üléshuzatokat és -talán ettől is- a szinház akusztikája jelentősen megváltozott: a szakértők szerint nem éppen előnyére...

Aztán röviddel 9 óra után, felcsendült Mozart Don Giovannijának e falak között is bizonyára sokszor játszott nyitánya, majd Vásáry Tamás, mint már annyiszor a zongora mögé ült, hogy onnan játssza és vezényelje el, ezúttal Beethoven c-moll zongoraversenyét. A közönség tapsait megköszönve, nem akármilyen szólóráadást adott: Kodály Marosszéki táncait, egy, a közönség számára tartott olasz nyelvű, hosszabb felvezetést követően.A szünet után Brahms II.szimfóniájával kanyarodott vissza a műsor a klasszikus kerékvágásba és persze a ráadások, Brahms elnyűhetetlen magyar táncai (ezúttal az ötödik és a hatodik) sem maradtak el, a közönség legnagyobb örömére.

A másnapi, június 21-ei koncert Beethoven Esz-dúr zongoraversenyével kezdődött, ugyancsak Vásáry Tamás játszotta a zongoraszólamot és a ráadások talán ezúttal is meglepetésszámba mentek: az Este a székelyeknél és az Allegro barbaro egyaránt nagy tetszést aratott a Bartókot értő és szerető közönség körében.

A hangverseny második részét Beethoven VI. /Pastorale/ szimfóniája töltötte ki, a ráadásszám pedig a VII.szimfónia fináléja volt.

S a nagysikerű este végén úgy köszönhettünk el olasz meghivónktól: viszontlátásra a következő koncerten, augusztus 21-én, a Garda-tónál!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.