Klasszikus

Hazatért "szezonzáró" olaszországi turnéjáról a Rádiózenekar

2005.06.23. 00:00
Ajánlom
Mozart, Beethoven és Brahms művek hangzottak el Vásáry Tamás zongoraművész, tiszteletbeli örökös főzeneigazgató vezényletével a Teatro Grandeban.

Bár nekünk, magyaroknak, Brescia hallatán nem éppen szép történelmi emlékek sejlenek fel, a Rádiózenekar, másfél évvel nagysikerű ottani bemutatkozását követően - 2003.decemberében Liszt-műveket játszott két koncerten - ismét meghóditotta a helyi közönséget, amelyet, látván a falakra kitett régi plakátokat, szereposztásokat, igencsak elkényeztettek-elkényeztetnek jobbnál-jobb zenei produkciókkal.

Úgy tűnik, a Teatro Grandeban fellépni mindenki számára megtiszteltetés - a kivűlről jelentéktelen, házak közé beszoritottsága miatt alig észrevehető homlokzat mögött látványos előcsarnok és gyönyörű nézőtér rejtőzik, ötemeletnyi páholysorral.

Az első próba alatt mégis érezni lehetett, hogy ezúttal "valami más" a múltkori állapothoz képest. Mint kiderült, időközben kicserélték az üléshuzatokat és -talán ettől is- a szinház akusztikája jelentősen megváltozott: a szakértők szerint nem éppen előnyére...

Aztán röviddel 9 óra után, felcsendült Mozart Don Giovannijának e falak között is bizonyára sokszor játszott nyitánya, majd Vásáry Tamás, mint már annyiszor a zongora mögé ült, hogy onnan játssza és vezényelje el, ezúttal Beethoven c-moll zongoraversenyét. A közönség tapsait megköszönve, nem akármilyen szólóráadást adott: Kodály Marosszéki táncait, egy, a közönség számára tartott olasz nyelvű, hosszabb felvezetést követően.A szünet után Brahms II.szimfóniájával kanyarodott vissza a műsor a klasszikus kerékvágásba és persze a ráadások, Brahms elnyűhetetlen magyar táncai (ezúttal az ötödik és a hatodik) sem maradtak el, a közönség legnagyobb örömére.

A másnapi, június 21-ei koncert Beethoven Esz-dúr zongoraversenyével kezdődött, ugyancsak Vásáry Tamás játszotta a zongoraszólamot és a ráadások talán ezúttal is meglepetésszámba mentek: az Este a székelyeknél és az Allegro barbaro egyaránt nagy tetszést aratott a Bartókot értő és szerető közönség körében.

A hangverseny második részét Beethoven VI. /Pastorale/ szimfóniája töltötte ki, a ráadásszám pedig a VII.szimfónia fináléja volt.

S a nagysikerű este végén úgy köszönhettünk el olasz meghivónktól: viszontlátásra a következő koncerten, augusztus 21-én, a Garda-tónál!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.