Klasszikus

Házimuzsika a Nádor-teremben

2005.02.21. 00:00
Ajánlom
A kamarazene aranykorát idézte a Sforzato-Kör péntek esti hangversenye. Úgy éreztem magam a Nádor-teremben, mintha kedves ismerősök körébe érkeztem volna, ahol éppen házimuzsikával múlatják az időt. Ez a közvetlen, szinte családias hangulat egyáltalán nem állt ellentétben azzal, hogy nem műkedvelők, hanem kiváló profi muzsikusok játszottak – igaz, nem a hivatásosok unott rutinjával, de a műkedvelők lelkesültségével és szeretetével.

A koncert első felében Debussy három kései szonátája közül kettő hangzott el. A cselló- és a hegedűszonáta így egymás mellé állítva különösen erősen mutatott rá a francia mester fantáziaszerűen laza, ugyanakkor rendkívül koncentrált, tömör fogalmazásmódjára. E művekben látszólag egymással távoli rokonságban álló vagy kifejezetten ellentétes anyagok, hangzások villannak fel, amelyekből mint egy mozaik elemeiből, mégis egységes kép rajzolódik ki.

Rohmann Ditta különlegesen választékos, lebilincselően intenzív interpretációja hatásosan mutatta meg a gordonkaszonáta karaktergazdagságát. Az ifjú angol hegedűművésznő, Andrea Hallam elsősorban a hegedűszonáta halálközeliségét érzékeltette; a minduntalan nekilendülő, majd magára maradó hegedűszólam a mű írásakor már súlyos beteg Debussy megrázó önvallomása. Mindkét szonátát Simon Izabella kísérte zongorán. A „kíséret” megfogalmazás ez esetben kétszeresen is indokolt. Debussy e két műben bevallottan nem tekintette egyenrangú partnernek a zongorát: a vonós hangszerek szerepe mindkét esetben szólisztikus, amitől még persze itt is „kettőn áll a vásár”. Simon Izabella érzékenyen és alkalmazkodóan látta el feladatát, játékából azonban épp az egyéni kezdeményezéseket hiányoltam.

A szünet után az eddigi fellépőkhöz Környei Zsófia és Porzsolt György társult, hogy eljátsszák Dvořák monumentális A-dúr zongoraötösét. A nyitótételt – némileg a lírai karakterek rovására – hatalmas lendület jellemezte. A harmadik tétel is sziporkázóan frissen hatott, de legjobban a scherzo varázslatosan szép triója és a „mennyei hosszúságú” lassú tétel tetszett. Itt végre a zongora is a vonósnégyes egyenrangú partnerévé emelkedett és a számos emlékezetes egyéni teljesítmény is harmonikusan olvadt bele a kamarazene szövetébe.

(2005. február 18. 19:00 Nádor-terem – A Sforzato-Kör hangversenye; Debussy: Szonáta gordonkára és zongorára; Szonáta hegedűre és zongorára; Dvořák: A-dúr zongoraötös, op. 81; km.: Simon Izabella (zongora), Környei Zsófia, Andrea Hallam (hegedű), Porzsolt György (mélyhegedű), Rohmann Ditta (gordonka)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.