Klasszikus

Házimuzsika a Nádor-teremben

2005.02.21. 00:00
Ajánlom
A kamarazene aranykorát idézte a Sforzato-Kör péntek esti hangversenye. Úgy éreztem magam a Nádor-teremben, mintha kedves ismerősök körébe érkeztem volna, ahol éppen házimuzsikával múlatják az időt. Ez a közvetlen, szinte családias hangulat egyáltalán nem állt ellentétben azzal, hogy nem műkedvelők, hanem kiváló profi muzsikusok játszottak – igaz, nem a hivatásosok unott rutinjával, de a műkedvelők lelkesültségével és szeretetével.

A koncert első felében Debussy három kései szonátája közül kettő hangzott el. A cselló- és a hegedűszonáta így egymás mellé állítva különösen erősen mutatott rá a francia mester fantáziaszerűen laza, ugyanakkor rendkívül koncentrált, tömör fogalmazásmódjára. E művekben látszólag egymással távoli rokonságban álló vagy kifejezetten ellentétes anyagok, hangzások villannak fel, amelyekből mint egy mozaik elemeiből, mégis egységes kép rajzolódik ki.

Rohmann Ditta különlegesen választékos, lebilincselően intenzív interpretációja hatásosan mutatta meg a gordonkaszonáta karaktergazdagságát. Az ifjú angol hegedűművésznő, Andrea Hallam elsősorban a hegedűszonáta halálközeliségét érzékeltette; a minduntalan nekilendülő, majd magára maradó hegedűszólam a mű írásakor már súlyos beteg Debussy megrázó önvallomása. Mindkét szonátát Simon Izabella kísérte zongorán. A „kíséret” megfogalmazás ez esetben kétszeresen is indokolt. Debussy e két műben bevallottan nem tekintette egyenrangú partnernek a zongorát: a vonós hangszerek szerepe mindkét esetben szólisztikus, amitől még persze itt is „kettőn áll a vásár”. Simon Izabella érzékenyen és alkalmazkodóan látta el feladatát, játékából azonban épp az egyéni kezdeményezéseket hiányoltam.

A szünet után az eddigi fellépőkhöz Környei Zsófia és Porzsolt György társult, hogy eljátsszák Dvořák monumentális A-dúr zongoraötösét. A nyitótételt – némileg a lírai karakterek rovására – hatalmas lendület jellemezte. A harmadik tétel is sziporkázóan frissen hatott, de legjobban a scherzo varázslatosan szép triója és a „mennyei hosszúságú” lassú tétel tetszett. Itt végre a zongora is a vonósnégyes egyenrangú partnerévé emelkedett és a számos emlékezetes egyéni teljesítmény is harmonikusan olvadt bele a kamarazene szövetébe.

(2005. február 18. 19:00 Nádor-terem – A Sforzato-Kör hangversenye; Debussy: Szonáta gordonkára és zongorára; Szonáta hegedűre és zongorára; Dvořák: A-dúr zongoraötös, op. 81; km.: Simon Izabella (zongora), Környei Zsófia, Andrea Hallam (hegedű), Porzsolt György (mélyhegedű), Rohmann Ditta (gordonka)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.