Klasszikus

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

2016.10.24. 16:49
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör sorozatának október 26-i vendége a versenygyőztes Kállai Vonósnégyes lesz.

A Kállai Vonósnégyes fiatal formáció, ennek ellenére a 2016. évi Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt a vonósnégyes kategória győzteseként zárta. Az első hellyel elnyerte azt a lehetőséget is, hogy a Társaskör Házimuzsika sorozatának meghívott előadója legyen, e koncertet ugyanis díjként ajánlotta fel az óbudai kultúrház.

Munkácsy Mihály: A zeneszoba

Munkácsy Mihály: A zeneszoba

A Kállai Vonósnégyes 2015-ben debütált a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulásuk után mindössze fél évvel második díjat nyertek a milánói Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, majd 2016-ban első díjat a Weiner Leó Kamaraversenyen. Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatta a vonósnégyes repertoárt, mint Earl Carlyss a Juilliard Quartetből vagy Merry Peckham a Cavani Quartetből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat, a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát.

A Mácsai János zenetörténész vezette sorozat azt a régi szokást idézi vissza, amikor a műkedvelő ismerősök vagy ráérő muzsikusok összegyűltek a vasárnapi szieszta után, elővettek a redőnyös szekrényből egy vonósnégyest, triót vagy szonátát, és a maguk örömére játszani kezdtek. A nagy hangversenytermekben nehéz megteremteni a kamrazenéléshez illő, intim hangulatot, a Társaskör Nagyterme azonban kiválóan alkalmas a múltidéző atmoszféra felidézésére.

Program:

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

2016. október 26., 19:00

Kállai Ernő, Szajkó Géza – hegedű

Dráfi Kálmán – brácsa

Balázs István – gordonka

Beethoven: c-moll vonósnégyes, op.18

Schubert: Vonósnégyes-tétel

***

Dvořák: F-dúr, Amerikai vonósnégyes, op. 96

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.