Klasszikus

Hedonizmus

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
Benjamin Britten zeneszerzői nagyságáról megoszlanak a vélemények. Én elfogult vagyok, mert szeretem, ezért hajlamos vagyok úgy érezni, nincs vele nagyobb baj, csak éppen nincs divatban – de Sosztakovics, Prokofjev se volt mindig népszerű, most meg lám-lám. Britten-divat volt már, nyilván lesz is – addig sem árt, ha ismerjük, megismerjük. Így mégiscsak könnyebb véleményt mondani.

Miért szeretem Brittent? Mert jó zenész. Karmesterként vett le a lábamról: Mozart Prágai szimfóniájának máig az egyik legjobb előadása az, amelyen ő vezényli az Angol Kamarazenekart, de Purcell-felvételei is élményt adóak (még ha pl. a Tündérkirálynőt ma már nem is szabad olyan hangversenyverzióban előadni, ahogy ő tette – csak azt ne felejtsük el, hogy utódai, az angol „régizenések” talán sosem ismerték volna meg Purcellt, ha ő nem tárja eléjük nagyságát). Szeretem, ahogy zongorázik: Richterrel elég volt pár óra ismeretség, hogy maradandót alkossanak egy koncerten, Rosztropoviccsal már stúdióba is vonultak. Bach, Purcell, Schubert vagy Debussy? Britten ugyanolyan értőn nyúl bármelyikükhöz, mint minden nagy zeneszerző-muzsikus, pl. Bartók vagy Dohnányi. Ezért szeretem Brittent – és csak másodsorban művei miatt.

Kompozíciói közül is hamarabb ragadtak meg csellószvitjei, mint nagyszabású művei – de ma már a legszívmelengetőbben bolond és bolondos zenének érzem Tavaszi szimfóniáját. A Decca a szerzővel felvett hatalmas hangzóanyagból most egy „retróalbumot” jelentetett meg, amelyen három múltidéző mű hallható.

A vonóskarra írt Simple Symphony az angol és nem-angol vonószenekari hagyományokat folytatja. Ha dallamvilágában régebbi korokat idéz is, jól érezhető rajta Vaughan-Williams vagy Dvořák hangzáseszménye, de akár Prokofjev Klasszikus szimfóniáját is megemlíthetjük a rokonok közt. Bár az op. 13-as Zongoraverseny látszólag modernebb zene, valójában ebben is nagyon sok a megidézett régebbi kor, de van benne egy kis Ravel meg egy kis Bartók is (na, azért nem sok). Még egyértelműbb az „homage” a minden zenei általánosba járó magyar diák által (remélhetőleg) ismert Young Peron’s Guide-ban, vagyis a Változatok és fúga egy Purcell-témára című műben, amely hangszercsoportonként mutatja be a zenekar színeit, hogy a végén egy jókedvű, mindent elsöprő fúgában tombolhassa ki magát. Ezen a felvételen (szerencsére) nincs beszélő, tehát szabadon élvezhetjük a zenét.

Az előadásokról alig van mit írni. Britten karmesterként nem egyszerűen a szokásos képlet, a saját műveit legautentikusabban interpretáló zenész: Britten igazi karmester. Az Angol Kamarazenekar az ő neveltje, s az együttes épp olyan pontosan és szépen szól az említett Mozart-szimfóniákban vagy Purcell-darabokban, mint Britten saját kompozícióiban. Szvjatoszlav Richter pedig a Britten-zongoraversenyben ugyanúgy érti a művet, mint a szerző. Lehetne felsőfokokban áradozni, de minek. Ez a lemez kötelező mindazok számára, akiknek a zenetörténet nem ér véget Richard Strauss-szal, és akik szeretik a jókedvű, hedonista zenéket a legjobb előadásban hallgatni. És ha ezt alig 1500 Ft-os bolti áron tehetik: akkor igazán könnyű meglepően jó élményhez juttatni magunkat.

(a szerző az EMI munkatársa)

(Benjamin Britten: Simple Symphony for String Orchestra, op. 4; Piano Concerto, op.13; The Young Person’s Guide to the Orchestra, op. 34; km.: Sviatoslav Richter – zongora; English Chamber Orchestra, London Symphony Orchestra; vez.: Benjamin Britten; Decca 466273-2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.