Klasszikus

Hegedű-nap a Dunán

2010.06.08. 11:10
Ajánlom
Június 5-én a Régi Zeneakadémián Szecsődi Ferenc adott koncertet, hét hegedűt szólaltatva meg. A hangszereket Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Kemény Zsombor, Kónya Lajos, Péteri Károly, Szemmelveisz Tibor és Székely Márton készítette. A négy, Kossuth-díjas kortárs zeneszerzőből - Kocsár Miklós, Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Vajda János - álló szakmai zsűri már meghozta a döntését, azonban a programszervezők a nézők véleményére is kíváncsiak.

Június 7. és 11. között lehet megtekinteni, hogyan szólalt meg a hét hangszer, június 11-én este hét órától pedig felvételről láthatják a teljes koncertet (Mesterművek magyar mesterhegedűkön címmel), amiről a Fidelio kritikusa, László Ferenc is beszámolt. Ezek alapján szavazataikat (szintén a honlapon) június 11-én, 20:40-ig adhatják le.

20 órától élő műsor következik, a Hegedű, verseny: mesterfokon. Itt megismerkedhetnek a versenyző hegedűkészítő-mesterekkel, valamint találkozhatnak a komolyzene, a népzene és a jazz világának legjelesebb képviselőivel is. A műsor végén kiderülk, melyik hangszer lett a nézők kedvence, valamint a szakmai zsűri is elmondja véleményét. A győztes hegedűt egy, a Zeneakadémia által kiválasztott tehetséges hallgatónak ajándékozzák.

A Duna Televízióben egész nap zene szól majd: 9:10-től a hangszerkészítőket mutatják be a Kézművek című műsorban, 9:14-től Vivaldi munkásságát, 9:30-tól pedig egy 1998-as hangversenyt hallgathatnak meg a Magyar Tudományos Akadémia díszterméből. 11:30-tól a Kívánságkosárban is a hegedű az egyik fő téma, 14:20-tól pedig Szórádi Ferenc nagyvázsonyi hangszerkészítőt mutatja be Csáky Zoltán Arcélek című műsorában. 14:35-kor a Rönktől a koncertteremig - Szilánkok a hegedűkészítés történetéből címmel láthatnak egy magyar ismeretterjesztő filmet, majd 15:20-tól a Ghymes zenéjéből kaphatnak ízelítőt a nézők. 17 órakor a Kikötőben a magyarországi hegedűkészítés múltjával és jelenével foglalkozik. A mesterhegedűk esti versenye után még Lajkó Félix a Diósgyőri várban adott koncertjének felvételét láthatják, 00:05-től.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.