Klasszikus

Hegedű világklasszis Pécsett

2014.10.17. 11:05
Ajánlom
Október 18-án, szombaton veszi kezdetét a Pannon Filharmonikusok prémium koncertsorozata. A nyitóhangverseny vendégszólistája az ifjú nemzedék világhírű hegedűvirtuóza, Kirill Troussov.

A program első koncertjén a zenetörténet francia és német vonala képviselteti magát. Schubert VIII. "Befejezetlen" szimfóniájáról kiderül, hogy mégis kerek egész, Debussy Jeux, azaz Játékok című tánckölteménye szeszélyes zenei futamai két kislány és egy fiú fogócskáját idézi elénk, míg Ravel La Valse című műve a keringő műfaját "lopja" a Kodály Központ koncerttermébe.

Mendelssohn e-moll hegedűversenyében pedig az oroszok is szerephez jutnak, méghozzá generációjának egyik legtehetségesebb hegedűművésze, a fiatal Kirill Troussov szenvedélyes szólójátéka által, aki a virtuozitásban épp úgy nem ismer határokat, mint az eleganciában. A koncertsorozat novemberi és februári koncertjein a zongoráé a főszerep. A sorozat második koncertjén Andrej Gavrilov világhírű zongoraművész tér vissza az együtteshez, a tavalyi nyugat-európai koncertturnén ugyanis számos alkalommal játszott már együtt a Pannon Filharmonikusokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.