Klasszikus

Hegedűhelyzet

2004.04.06. 00:00
Ajánlom
Elméletgyártók és folyamatfigyelők talán azt mondják, nem véletlen, hogy az Olasz Intézetben egymás után adott koncertet Shlomo Mintz és Sarah Chang. És hogy amíg Shlomo Mintz valamiért halálra untatta a közönséget, Sarah Chang még fáradtan, átlagos formáját hozva is nagy hegedűs. Nagyon úgy fest, hogy lezajlott a nemzedékváltás a hegedűsök között.

Bevallom, nem magamtól vagyok ilyen okos, a koncert előtt beszélgettem Sarah Changgal, és arra a viszonylag ártatlan és még csak nem is viszonylag ostoba kérdésre, hogy vajon nem tévesztik-e őt össze a többi hasonló nevű muzsikussal, azt mondta, á, dehogy. Han-Na Chang különben is csellista, rá csak azt mondják, hogy nagyon helyes a kishúga. Amikor ő elindult, nem volt még Chang a pályán… Illetve dehogynem. Kyung-Wha Chung. És itt eltöprengett. Igen, szegény Kyung-Wha Chungnak mindent egyedül kellett csinálnia. Akkoriban a világ pontosan tudta, hogy a hegedűs az férfi. És akkor jött egy nő, aki ráadásul koreai is. Chung viszont akkora áttörést jelentett, hogy tessék ma körülnézni. Linda Brava, Leila Josefowitz, Akiko Suwanai, Midori, Hillary Hahn és a többiek. Csupa nő.

Még valamit meg akartam tudni Sarah Changtól, mert biztos voltam benne, hogy nem igaz, és jobb, ha ő mondja ki. A legenda úgy szól, hogy nyolcévesen elment, hogy meghallgassa Zubin Mehta. Kedves, szívélyes ember, na kislány, mit hoztál, melyik darabot játszod. És erre azt felelte neki a tanára, hogy bármelyiket. Mehta elkezdte egymás után hallgatni tőle a darabokat, aztán azt mondta: haha, nem csaptok be. Ez nem gyerek, hanem törpe. Nyolcévesen, négy év tanulás után senki nem tud így hegedülni. Szóval: ez igaz?

Nem, dehogyis. Igaz, hogy nyolcéves volt, igaz minden, de csak három hegedűversenyt vitt. Egy Paganinit, a Csajkovszkijt meg a Bartókot. A Bartókot??? De hát azt nem szokták nyolcévesek játszani. Még tizennyolc évesek sem. Miért, kérdez vissza. Szeretem a ritmusát, a népi elemeket benne. Elmosolyodik. I just love it – mondja, mintha valami reklámfilm szlogenje lenne. Játsszon Bartókot, nem olyan nagy ügy.

Lényegében ebben a szellemben zajlott a koncert is. Mintz száraz unottsága után az ember tudta, hogy az Olasz Intézet nagyterme nem alkalmas hegedűhangversenyekre, a hang összevissza verődik, és a közönség figyelme is szerteszét szóródik, nincs egy pont, ahová figyelni kell, nézzük egymást, a falakat, amelyek mintha kifelé tartanának, hogy egy nap majd beomoljon a mennyezet. És akkor bejön egy huszonnégy éves nő, ciklámenszínű ruhában, és úgy hegedül, de úgy…

Tisztán. Gyorsan, pontosan, virtuózan. Mondjuk, hogy ez elvárható, valamitől csak világsztár az ember leánya. De szíve is van. Még ekkor is, a turné hetedik hetében, amikor előző nap érkezik ide, egy ismeretlen városba, egy másik ismeretlen városból, Zágrábból. Pontosan azt lehet nála hallani és érezni, ami Shlomo Mintz játékából annyira hiányzott. A lelket, meg az odafigyelést. Azt az egyszerű üzenetet, hogy hegedülni jó, a virtuóz darabok is csodálatosak, hogy ő szeret a pódiumon állni, mi pedig szeressünk közönségnek lenni. Hogy ez is lehet az élet értelme. Egy dallam a háromszáz éves hangszeren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.