Klasszikus

Hegedűhelyzet

2004.04.06. 00:00
Ajánlom
Elméletgyártók és folyamatfigyelők talán azt mondják, nem véletlen, hogy az Olasz Intézetben egymás után adott koncertet Shlomo Mintz és Sarah Chang. És hogy amíg Shlomo Mintz valamiért halálra untatta a közönséget, Sarah Chang még fáradtan, átlagos formáját hozva is nagy hegedűs. Nagyon úgy fest, hogy lezajlott a nemzedékváltás a hegedűsök között.

Bevallom, nem magamtól vagyok ilyen okos, a koncert előtt beszélgettem Sarah Changgal, és arra a viszonylag ártatlan és még csak nem is viszonylag ostoba kérdésre, hogy vajon nem tévesztik-e őt össze a többi hasonló nevű muzsikussal, azt mondta, á, dehogy. Han-Na Chang különben is csellista, rá csak azt mondják, hogy nagyon helyes a kishúga. Amikor ő elindult, nem volt még Chang a pályán… Illetve dehogynem. Kyung-Wha Chung. És itt eltöprengett. Igen, szegény Kyung-Wha Chungnak mindent egyedül kellett csinálnia. Akkoriban a világ pontosan tudta, hogy a hegedűs az férfi. És akkor jött egy nő, aki ráadásul koreai is. Chung viszont akkora áttörést jelentett, hogy tessék ma körülnézni. Linda Brava, Leila Josefowitz, Akiko Suwanai, Midori, Hillary Hahn és a többiek. Csupa nő.

Még valamit meg akartam tudni Sarah Changtól, mert biztos voltam benne, hogy nem igaz, és jobb, ha ő mondja ki. A legenda úgy szól, hogy nyolcévesen elment, hogy meghallgassa Zubin Mehta. Kedves, szívélyes ember, na kislány, mit hoztál, melyik darabot játszod. És erre azt felelte neki a tanára, hogy bármelyiket. Mehta elkezdte egymás után hallgatni tőle a darabokat, aztán azt mondta: haha, nem csaptok be. Ez nem gyerek, hanem törpe. Nyolcévesen, négy év tanulás után senki nem tud így hegedülni. Szóval: ez igaz?

Nem, dehogyis. Igaz, hogy nyolcéves volt, igaz minden, de csak három hegedűversenyt vitt. Egy Paganinit, a Csajkovszkijt meg a Bartókot. A Bartókot??? De hát azt nem szokták nyolcévesek játszani. Még tizennyolc évesek sem. Miért, kérdez vissza. Szeretem a ritmusát, a népi elemeket benne. Elmosolyodik. I just love it – mondja, mintha valami reklámfilm szlogenje lenne. Játsszon Bartókot, nem olyan nagy ügy.

Lényegében ebben a szellemben zajlott a koncert is. Mintz száraz unottsága után az ember tudta, hogy az Olasz Intézet nagyterme nem alkalmas hegedűhangversenyekre, a hang összevissza verődik, és a közönség figyelme is szerteszét szóródik, nincs egy pont, ahová figyelni kell, nézzük egymást, a falakat, amelyek mintha kifelé tartanának, hogy egy nap majd beomoljon a mennyezet. És akkor bejön egy huszonnégy éves nő, ciklámenszínű ruhában, és úgy hegedül, de úgy…

Tisztán. Gyorsan, pontosan, virtuózan. Mondjuk, hogy ez elvárható, valamitől csak világsztár az ember leánya. De szíve is van. Még ekkor is, a turné hetedik hetében, amikor előző nap érkezik ide, egy ismeretlen városba, egy másik ismeretlen városból, Zágrábból. Pontosan azt lehet nála hallani és érezni, ami Shlomo Mintz játékából annyira hiányzott. A lelket, meg az odafigyelést. Azt az egyszerű üzenetet, hogy hegedülni jó, a virtuóz darabok is csodálatosak, hogy ő szeret a pódiumon állni, mi pedig szeressünk közönségnek lenni. Hogy ez is lehet az élet értelme. Egy dallam a háromszáz éves hangszeren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Zenés színház

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.