Klasszikus

Hegedűhelyzet

2004.04.06. 00:00
Ajánlom
Elméletgyártók és folyamatfigyelők talán azt mondják, nem véletlen, hogy az Olasz Intézetben egymás után adott koncertet Shlomo Mintz és Sarah Chang. És hogy amíg Shlomo Mintz valamiért halálra untatta a közönséget, Sarah Chang még fáradtan, átlagos formáját hozva is nagy hegedűs. Nagyon úgy fest, hogy lezajlott a nemzedékváltás a hegedűsök között.

Bevallom, nem magamtól vagyok ilyen okos, a koncert előtt beszélgettem Sarah Changgal, és arra a viszonylag ártatlan és még csak nem is viszonylag ostoba kérdésre, hogy vajon nem tévesztik-e őt össze a többi hasonló nevű muzsikussal, azt mondta, á, dehogy. Han-Na Chang különben is csellista, rá csak azt mondják, hogy nagyon helyes a kishúga. Amikor ő elindult, nem volt még Chang a pályán… Illetve dehogynem. Kyung-Wha Chung. És itt eltöprengett. Igen, szegény Kyung-Wha Chungnak mindent egyedül kellett csinálnia. Akkoriban a világ pontosan tudta, hogy a hegedűs az férfi. És akkor jött egy nő, aki ráadásul koreai is. Chung viszont akkora áttörést jelentett, hogy tessék ma körülnézni. Linda Brava, Leila Josefowitz, Akiko Suwanai, Midori, Hillary Hahn és a többiek. Csupa nő.

Még valamit meg akartam tudni Sarah Changtól, mert biztos voltam benne, hogy nem igaz, és jobb, ha ő mondja ki. A legenda úgy szól, hogy nyolcévesen elment, hogy meghallgassa Zubin Mehta. Kedves, szívélyes ember, na kislány, mit hoztál, melyik darabot játszod. És erre azt felelte neki a tanára, hogy bármelyiket. Mehta elkezdte egymás után hallgatni tőle a darabokat, aztán azt mondta: haha, nem csaptok be. Ez nem gyerek, hanem törpe. Nyolcévesen, négy év tanulás után senki nem tud így hegedülni. Szóval: ez igaz?

Nem, dehogyis. Igaz, hogy nyolcéves volt, igaz minden, de csak három hegedűversenyt vitt. Egy Paganinit, a Csajkovszkijt meg a Bartókot. A Bartókot??? De hát azt nem szokták nyolcévesek játszani. Még tizennyolc évesek sem. Miért, kérdez vissza. Szeretem a ritmusát, a népi elemeket benne. Elmosolyodik. I just love it – mondja, mintha valami reklámfilm szlogenje lenne. Játsszon Bartókot, nem olyan nagy ügy.

Lényegében ebben a szellemben zajlott a koncert is. Mintz száraz unottsága után az ember tudta, hogy az Olasz Intézet nagyterme nem alkalmas hegedűhangversenyekre, a hang összevissza verődik, és a közönség figyelme is szerteszét szóródik, nincs egy pont, ahová figyelni kell, nézzük egymást, a falakat, amelyek mintha kifelé tartanának, hogy egy nap majd beomoljon a mennyezet. És akkor bejön egy huszonnégy éves nő, ciklámenszínű ruhában, és úgy hegedül, de úgy…

Tisztán. Gyorsan, pontosan, virtuózan. Mondjuk, hogy ez elvárható, valamitől csak világsztár az ember leánya. De szíve is van. Még ekkor is, a turné hetedik hetében, amikor előző nap érkezik ide, egy ismeretlen városba, egy másik ismeretlen városból, Zágrábból. Pontosan azt lehet nála hallani és érezni, ami Shlomo Mintz játékából annyira hiányzott. A lelket, meg az odafigyelést. Azt az egyszerű üzenetet, hogy hegedülni jó, a virtuóz darabok is csodálatosak, hogy ő szeret a pódiumon állni, mi pedig szeressünk közönségnek lenni. Hogy ez is lehet az élet értelme. Egy dallam a háromszáz éves hangszeren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.