Klasszikus

Hegedűszó, örökzöldek és sztepptánc a Tháliában

2003.02.20. 00:00
Ajánlom
A népszerű hegedűművész és énekesnő, Illényi Katica péntek este, illetve szombat délután és este a Thália Színházban koncertezik, bemutatva a közelmúltban megjelent, Premier című lemezén hallható kompozíciókat. A Budapest Klezmer Bandből másfél éve kivált művésznő azt mondja, az új produkcióban a műsorszerkesztéstől és a színpadképtől a ruhákon át a reklámig minden az ő feladata.

Illényi Katica 2001–2002-ben, a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzítette Premier című lemezét – a Dobsa Sándor vezette Stúdió 11 legendás muzsikusainak közreműködésével. Az album – amelyet a Magyar Rádió már megjelenése előtt eMeRTon-díjjal jutalmazott – a közelmúltban látott napvilágot, a Tom-Tom Records gondozásában. A lemez a szving-korszak hangulatát igyekszik feleleveníteni, olyan örökzöld slágerek segítségével, mint a Sweet Georgia Brown, az I Got Rhythm, az Alexander’s Ragtime Band vagy a magyar repertoárból az Engem nem lehet elfelejteni. A Stúdió 11 zenészei a Thália színházbeli koncerteken is ott lesznek, akárcsak Farkas Bálint operetténekes – aki egyúttal az est rendezője is –, Pirovits Árpád virtuóz sztepptáncos és egy meglepetésvendég.

A muzsikus családból származó Illényi Katica – édesapja ugyancsak hegedűművész az Operazenekarban – mindössze három és fél éves volt, amikor hegedülni kezdett. Testvéreivel sokszor kamarazenéltek együtt, és szinte minden estéjüket az Operaházban töltötték. Katica tizennégy éves korától a Zeneakadémián a rendkívüli tehetségek osztályába járt, de azt mondja, mire 1991-ben lediplomázott, voltaképpen el is ment a kedve a hegedüléstől – legalábbis a hagyományos formában való koncertezéstől, zenekari játéktól. Bár a Színház- és Filmművészeti Főiskolára sikertelenül felvételizett, az Országos Szórakoztatózenei Központban titkon énekelni tanult, táncórákra járt, s a kilencvenes évek elejétől sorozatban kapta az operettfelkéréseket. Főszerepeket játszott a többi között a Mosoly országa, a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska hazai és külföldi előadásain, majd – hegedűsként és énekesként – a Jávori Ferenc vezette Budapest Klezmer Band állandó tagja lett. "A Hegedűs a háztetőn címszereplőjeként több mint százötvenszer mentem fel a tetőre a Madách Színházban” – idézi fel a számára országos ismertséget hozó lehetőséget. Ez is mutatja, hogy nem lett hűtlen hangszeréhez, bár a klasszikus zene helyett egyre gyakrabban játszik dzsesszt, szalonzenét, klezmert, sőt magyar nótát is.

1999 óta szólistaként is egyre többet szerepel a kereskedelmi tévék különböző műsoraiban, s fokozatosan megérett benne az önállósulás gondolata. Ma már nincsenek színházi szerepálmai, a Budapest Klezmer Bandből másfél éve kivált, s azóta saját produkciókra fordítja minden energiáját. Szerinte ennek sok előnye van, de azt is tudomásul kell venni, hogy nemcsak a hegedüléssel, énekléssel és tánccal, hanem a színpadkép kialakításával, a ruhákkal, sőt a produkció reklámjával is neki kell foglalkozni, ami néha nagyon fárasztó. A Várszínházban és a Tháliában is adott már – igen sikeres – önálló esteket; most hétvégén ezeket szeretné felülmúlni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.