Klasszikus

Hegedűtolvajok

2013.07.31. 13:11
Ajánlom
Értékes hangszereket keres az olasz rendőrség, amelyek a szicíliai Palermo konzervatóriumából tűntek el évekkel ezelőtt. Londonban viszont megkerült egy Stradivari.

A Vincenzo Belliniről elnevezett palermói konzervatórium igazgatója tavaly ősszel fordult a rendőrséghez az intézményből eltűnt hegedűk miatt. Így derült ki, hogy az utóbbi több mint tíz év alatt összesen huszonöt értékes darabot loptak el a konzervatórium 17-18. századi hangszergyűjteményéből. Többek között egy Nicola Amati készítette 1607-ből származó hagszernek és egy 1659-es Jacobus Stainer-hegedűnek is nyoma veszett.

Eddig mindössze egyetlen eltűnt hegedű sorsa ismert: még 2000-ben a Christie's aukciósház londoni árverésén vásárolta meg egy magángyűjtő 300 ezer euróért (csaknem 90 millió forintért) a hangszert. A Corriere della Sera azt közölte, hogy a konzervatórium öt tanára gyanúsítható a lopással. A lap értesülései szerint a szicíliai konzervatórium jelenlegi és volt tanárai lakásán házkutatást tartottak, emellett a palermói rendőrség illegális műkereskedelemmel foglalkozó munkatársai több európai hangszerkereskedővel is felvették a kapcsolatot, hogy az eltűnt hangszerek nyomára bukkanjanak.

Ugyanakkor Nagy-Britanniában tökéletes állapotban találtak rá egy csaknem másfél millió euró (mintegy 420 millió forint) értékű Stradivarira - közölte a brit rendőrség július 30-án. Az 1690-es években készült hegedűt a tokban őrzött két, hozzávetőleg 78 ezer euró (23 millió forint) értékű vonóval együtt 2010 novemberében lopták el Londonban, miközben tulajdonosa, a dél-koreai száramzású Min-Jin Kym éppen szendvicset vett a Euston pályaudvar egyik kávézójában. A bűncselekményt egy felnőtt férfi és két tinédzser követte el, akik, ahogyan az többek között a Daily Mail 2011. március 3-i számában is olvasható volt, nem lévén tisztában a hangszer értékével, a lopás másnapján egy internetkávézóban próbálták meg eladni a hegedűt (némiképp Sherlock Holmes kalandjaira emlékeztető módon) a Tottenham Court Roadon - mindössze száz fontért.

Idén tavasszal egy darabig úgy tűnt, megtalálták a hangszert egy bűnszövetkezet vezetőjénél Bulgáriában, ez a nyom azonban utóbb tévesnek bizonyult: a hegedű végül egy közép-angliai ingatlanból került elő, mégpedig néhány egészen apró rongálódást leszámítva teljesen ép állapotban. A nyomozás hosszú és igen bonyolult volt - mondta el Simon Taylor felügyelő, aki szerint a hangszer ritka és különleges volta miatt rendkívüli nehéz lett volna túladni rajta. Az eredeti tolvajokat egyébként még 2011 áprilisában elítélték.

"Nagy megpróbáltatás volt. El sem akartam hinni, mi történt" - mondta a hegedűművésznő, aki saját bevallása szerint "a hetedik mennyországban találta magát" a hír hallatán, hogy megkerült a hangszer. "Egyre csak a lopásra gondoltam, és arra, mekkora felelősség zuhant rám. Tizenéves korom óta ezen a hangszeren játszottam, az egyéniségem része volt" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.