Klasszikus

Hegedűtolvajok

2013.07.31. 13:11
Ajánlom
Értékes hangszereket keres az olasz rendőrség, amelyek a szicíliai Palermo konzervatóriumából tűntek el évekkel ezelőtt. Londonban viszont megkerült egy Stradivari.

A Vincenzo Belliniről elnevezett palermói konzervatórium igazgatója tavaly ősszel fordult a rendőrséghez az intézményből eltűnt hegedűk miatt. Így derült ki, hogy az utóbbi több mint tíz év alatt összesen huszonöt értékes darabot loptak el a konzervatórium 17-18. századi hangszergyűjteményéből. Többek között egy Nicola Amati készítette 1607-ből származó hagszernek és egy 1659-es Jacobus Stainer-hegedűnek is nyoma veszett.

Eddig mindössze egyetlen eltűnt hegedű sorsa ismert: még 2000-ben a Christie's aukciósház londoni árverésén vásárolta meg egy magángyűjtő 300 ezer euróért (csaknem 90 millió forintért) a hangszert. A Corriere della Sera azt közölte, hogy a konzervatórium öt tanára gyanúsítható a lopással. A lap értesülései szerint a szicíliai konzervatórium jelenlegi és volt tanárai lakásán házkutatást tartottak, emellett a palermói rendőrség illegális műkereskedelemmel foglalkozó munkatársai több európai hangszerkereskedővel is felvették a kapcsolatot, hogy az eltűnt hangszerek nyomára bukkanjanak.

Ugyanakkor Nagy-Britanniában tökéletes állapotban találtak rá egy csaknem másfél millió euró (mintegy 420 millió forint) értékű Stradivarira - közölte a brit rendőrség július 30-án. Az 1690-es években készült hegedűt a tokban őrzött két, hozzávetőleg 78 ezer euró (23 millió forint) értékű vonóval együtt 2010 novemberében lopták el Londonban, miközben tulajdonosa, a dél-koreai száramzású Min-Jin Kym éppen szendvicset vett a Euston pályaudvar egyik kávézójában. A bűncselekményt egy felnőtt férfi és két tinédzser követte el, akik, ahogyan az többek között a Daily Mail 2011. március 3-i számában is olvasható volt, nem lévén tisztában a hangszer értékével, a lopás másnapján egy internetkávézóban próbálták meg eladni a hegedűt (némiképp Sherlock Holmes kalandjaira emlékeztető módon) a Tottenham Court Roadon - mindössze száz fontért.

Idén tavasszal egy darabig úgy tűnt, megtalálták a hangszert egy bűnszövetkezet vezetőjénél Bulgáriában, ez a nyom azonban utóbb tévesnek bizonyult: a hegedű végül egy közép-angliai ingatlanból került elő, mégpedig néhány egészen apró rongálódást leszámítva teljesen ép állapotban. A nyomozás hosszú és igen bonyolult volt - mondta el Simon Taylor felügyelő, aki szerint a hangszer ritka és különleges volta miatt rendkívüli nehéz lett volna túladni rajta. Az eredeti tolvajokat egyébként még 2011 áprilisában elítélték.

"Nagy megpróbáltatás volt. El sem akartam hinni, mi történt" - mondta a hegedűművésznő, aki saját bevallása szerint "a hetedik mennyországban találta magát" a hír hallatán, hogy megkerült a hangszer. "Egyre csak a lopásra gondoltam, és arra, mekkora felelősség zuhant rám. Tizenéves korom óta ezen a hangszeren játszottam, az egyéniségem része volt" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.