Klasszikus

Hegedűtolvajok

2013.07.31. 13:11
Ajánlom
Értékes hangszereket keres az olasz rendőrség, amelyek a szicíliai Palermo konzervatóriumából tűntek el évekkel ezelőtt. Londonban viszont megkerült egy Stradivari.

A Vincenzo Belliniről elnevezett palermói konzervatórium igazgatója tavaly ősszel fordult a rendőrséghez az intézményből eltűnt hegedűk miatt. Így derült ki, hogy az utóbbi több mint tíz év alatt összesen huszonöt értékes darabot loptak el a konzervatórium 17-18. századi hangszergyűjteményéből. Többek között egy Nicola Amati készítette 1607-ből származó hagszernek és egy 1659-es Jacobus Stainer-hegedűnek is nyoma veszett.

Eddig mindössze egyetlen eltűnt hegedű sorsa ismert: még 2000-ben a Christie's aukciósház londoni árverésén vásárolta meg egy magángyűjtő 300 ezer euróért (csaknem 90 millió forintért) a hangszert. A Corriere della Sera azt közölte, hogy a konzervatórium öt tanára gyanúsítható a lopással. A lap értesülései szerint a szicíliai konzervatórium jelenlegi és volt tanárai lakásán házkutatást tartottak, emellett a palermói rendőrség illegális műkereskedelemmel foglalkozó munkatársai több európai hangszerkereskedővel is felvették a kapcsolatot, hogy az eltűnt hangszerek nyomára bukkanjanak.

Ugyanakkor Nagy-Britanniában tökéletes állapotban találtak rá egy csaknem másfél millió euró (mintegy 420 millió forint) értékű Stradivarira - közölte a brit rendőrség július 30-án. Az 1690-es években készült hegedűt a tokban őrzött két, hozzávetőleg 78 ezer euró (23 millió forint) értékű vonóval együtt 2010 novemberében lopták el Londonban, miközben tulajdonosa, a dél-koreai száramzású Min-Jin Kym éppen szendvicset vett a Euston pályaudvar egyik kávézójában. A bűncselekményt egy felnőtt férfi és két tinédzser követte el, akik, ahogyan az többek között a Daily Mail 2011. március 3-i számában is olvasható volt, nem lévén tisztában a hangszer értékével, a lopás másnapján egy internetkávézóban próbálták meg eladni a hegedűt (némiképp Sherlock Holmes kalandjaira emlékeztető módon) a Tottenham Court Roadon - mindössze száz fontért.

Idén tavasszal egy darabig úgy tűnt, megtalálták a hangszert egy bűnszövetkezet vezetőjénél Bulgáriában, ez a nyom azonban utóbb tévesnek bizonyult: a hegedű végül egy közép-angliai ingatlanból került elő, mégpedig néhány egészen apró rongálódást leszámítva teljesen ép állapotban. A nyomozás hosszú és igen bonyolult volt - mondta el Simon Taylor felügyelő, aki szerint a hangszer ritka és különleges volta miatt rendkívüli nehéz lett volna túladni rajta. Az eredeti tolvajokat egyébként még 2011 áprilisában elítélték.

"Nagy megpróbáltatás volt. El sem akartam hinni, mi történt" - mondta a hegedűművésznő, aki saját bevallása szerint "a hetedik mennyországban találta magát" a hír hallatán, hogy megkerült a hangszer. "Egyre csak a lopásra gondoltam, és arra, mekkora felelősség zuhant rám. Tizenéves korom óta ezen a hangszeren játszottam, az egyéniségem része volt" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.