Klasszikus

Hegedűtolvajok

2013.07.31. 13:11
Ajánlom
Értékes hangszereket keres az olasz rendőrség, amelyek a szicíliai Palermo konzervatóriumából tűntek el évekkel ezelőtt. Londonban viszont megkerült egy Stradivari.

A Vincenzo Belliniről elnevezett palermói konzervatórium igazgatója tavaly ősszel fordult a rendőrséghez az intézményből eltűnt hegedűk miatt. Így derült ki, hogy az utóbbi több mint tíz év alatt összesen huszonöt értékes darabot loptak el a konzervatórium 17-18. századi hangszergyűjteményéből. Többek között egy Nicola Amati készítette 1607-ből származó hagszernek és egy 1659-es Jacobus Stainer-hegedűnek is nyoma veszett.

Eddig mindössze egyetlen eltűnt hegedű sorsa ismert: még 2000-ben a Christie's aukciósház londoni árverésén vásárolta meg egy magángyűjtő 300 ezer euróért (csaknem 90 millió forintért) a hangszert. A Corriere della Sera azt közölte, hogy a konzervatórium öt tanára gyanúsítható a lopással. A lap értesülései szerint a szicíliai konzervatórium jelenlegi és volt tanárai lakásán házkutatást tartottak, emellett a palermói rendőrség illegális műkereskedelemmel foglalkozó munkatársai több európai hangszerkereskedővel is felvették a kapcsolatot, hogy az eltűnt hangszerek nyomára bukkanjanak.

Ugyanakkor Nagy-Britanniában tökéletes állapotban találtak rá egy csaknem másfél millió euró (mintegy 420 millió forint) értékű Stradivarira - közölte a brit rendőrség július 30-án. Az 1690-es években készült hegedűt a tokban őrzött két, hozzávetőleg 78 ezer euró (23 millió forint) értékű vonóval együtt 2010 novemberében lopták el Londonban, miközben tulajdonosa, a dél-koreai száramzású Min-Jin Kym éppen szendvicset vett a Euston pályaudvar egyik kávézójában. A bűncselekményt egy felnőtt férfi és két tinédzser követte el, akik, ahogyan az többek között a Daily Mail 2011. március 3-i számában is olvasható volt, nem lévén tisztában a hangszer értékével, a lopás másnapján egy internetkávézóban próbálták meg eladni a hegedűt (némiképp Sherlock Holmes kalandjaira emlékeztető módon) a Tottenham Court Roadon - mindössze száz fontért.

Idén tavasszal egy darabig úgy tűnt, megtalálták a hangszert egy bűnszövetkezet vezetőjénél Bulgáriában, ez a nyom azonban utóbb tévesnek bizonyult: a hegedű végül egy közép-angliai ingatlanból került elő, mégpedig néhány egészen apró rongálódást leszámítva teljesen ép állapotban. A nyomozás hosszú és igen bonyolult volt - mondta el Simon Taylor felügyelő, aki szerint a hangszer ritka és különleges volta miatt rendkívüli nehéz lett volna túladni rajta. Az eredeti tolvajokat egyébként még 2011 áprilisában elítélték.

"Nagy megpróbáltatás volt. El sem akartam hinni, mi történt" - mondta a hegedűművésznő, aki saját bevallása szerint "a hetedik mennyországban találta magát" a hír hallatán, hogy megkerült a hangszer. "Egyre csak a lopásra gondoltam, és arra, mekkora felelősség zuhant rám. Tizenéves korom óta ezen a hangszeren játszottam, az egyéniségem része volt" - tette hozzá.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.