Klasszikus

Hegedűversenyek viharos időkből

2004.03.11. 00:00
Ajánlom
Mutasd a borítód, megmondom, ki vagy – jó, túlzás. Mégis, Daniel Hope hegedűművész friss felvételének vizsgálgatásakor adjuk most az elsőbbséget a szemnek. A fedlapon: talányosan mosolygó művészarc. A hátsó borítón a high-tech hokedlin ülő maestro épp a levegőbe dobja gyönyörű hangszerét. A szemlélő tekintete (ha a látványtól nem kapott infarktust) Daniel Hope nyitott tenyereire fókuszál, melyek az ég felé fordítva várják, hogy a hegedű visszahuppanjon – remélhetőleg beléjük.

Tegyük fel, hogy fent nevezett szemlélő még nem olvasta el, milyen műveket tartalmaz a hegedűművész és a Paul Watkins által vezetett BBC Symphony Orchestra lemeze. Milyen darabokra tippelhet ezen akrobata-mutatvány láttán? Paganinire, Wieniawskira? Nem nyert. Berg és Britten hegedűversenyeiről lenne szó. Tudjuk, hogy a klasszikus zenei piacon sem folyik sokkal kisebb öldöklés a vásárlók kegyeiért, mint másutt, de azért ez a borítóterv akkor is nagy melléfogás: köszönőviszonyban sincs a zenével, melynek korongját takarja.

Mert nézzük elsőként Berg 1935-ben keletkezett versenyművét. A náci hatalomátvétel következtében Berg porosz szépművészeti akadémiai tagsága megszűnik, kompozíciói – a Wozzeckkel az élen – mint az „elfajzott” és „kultúrbolsevista” művészet képviselői a betiltott művek listájára kerülnek. A teljes létbizonytalanság állapotában érkezik Louis Krasner amerikai művész hegedűverseny-rendelése. Az „Egy angyal emlékére” dedikáció azonban nem Krasnernek, hanem Manon Gropiusnak, a híres építész és Alma ex-Mahler tizennyolc éves korában elhunyt lányának szól. A dallamos dodekafónia csodálatos mesterműve azonban több az ifjú hölgy portréjánál és elsiratásánál: a karinthiai népdal-, a ländler- és keringő-motívumok ifjúkori szerelmekhez kapcsolódnak, s az Es ist genug kezdetű Bach-korállal együtt szinte tüntetőleg hangsúlyozzák az osztrák-német tradícióhoz való tartozást akkor is, amikor a hivatalos kultúrpolitika megtagadta a komponista ehhez való jogát. Végül a Hegedűverseny Berg saját requiemje is lett: pár hónappal befejezése után halt meg.

Az 1936 áprilisában – nem sokkal a spanyol polgárháború kitörése előtt – lezajlott barcelonai bemutatóról e szavakat olvashatjuk egy korabeli feljegyzésben: „[A hangverseny után] polgármesteri fogadás volt, amelyről leléptünk. Berg után képtelenség udvariaskodni!” Benjamin Britten szavai ezek. Hogy elődje kompozíciója mekkora hatást tett rá, arra leginkább saját hegedűversenye a bizonyíték – ez a helyenként kissé spanyolos és stravinskys kolorittal bíró mű volt az első, melyet Britten a háborúra készülő Európából átmenetileg elmenekülve, az Egyesült Államokban írt 1938-39-ben. Bár picit bőbeszédűnek tűnik, különleges hangszerelési ötletei mindig új energiákkal látják el a hallgatót: ilyen pl. a hárfa mély regiszterben megszólaló glissandójának timpani-hatása, a magas fekvésben játszó piccolók, osztott hegedűk zizegésével szembeállított tubahang vagy a fuvolák időnként Debussyt megidéző szava.

Mindezek és a későbbi keletkezés ellenére a szólista és a zenekar viszonyának szempontjából Britten műve a megszokottabb szerkezetű; Bergnél a korál megjelenése után szólista és együttes hegedűszólama jó időre egybeolvad. Ennek jelképértéke nyilvánvalóvá válik, ha megfigyeljük, hogy a partitúra lapjain milyen precizitással figyelmezteti Berg a muzsikusokat, mikor melyik szólamot kell „átengedni” a zenekari szöveten. E finom egyensúlyok beállításához érzékeny és biztos fülek kellenek, s a lemez hallgatása során meggyőződhetünk róla, hogy Paul Watkins rendelkezik ilyenekkel; a keze alatt játszó zenekarban különösen a fúvósok remekelnek ezen a felvételen.

Daniel Hope tehát egy ideális együttes fedezékében léphet a két hegedűverseny technikai követelményeinek aknamezejére. Bámulatos könnyedséggel veszi az akadályokat, hangja fényes, intonációja kifogástalan, az új Berg kritikai kiadás revideált hangjegyeit, utasításait precízen olvassa – bennem mégis a „csodállak, ámde nem szeretlek” utóízét hagyta játéka. Bármilyen napszakban, hangulatban hallgattam is ezt a lemezt, sosem jelent meg az a hangok mögötti világ, amelyben nem szemlélő, hanem befogadó, nem tanú, hanem áldozat lehet a hallgató, s amely tartalom révén e művek (is) többek egy Paganini- vagy Wieniawski-bravúrdarabnál – egyenes és átvitt értelemben egyaránt vett hegedűdobálásnál.

(Berg, Britten: Hegedűversenyek - Daniel Hope, BBC Szimf,, Paul Watkins; Warner Classics 256460291)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.
Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.