Klasszikus

Hegyi Árpád Jutocsa az Operaház új főigazgatója

2005.07.22. 00:00
Ajánlom
Szinetár Miklós főigazgató lemondása után új vezető áll az Operaház élén. A kulturális miniszter mutatta be az eddig titokban tartott, új operaházi főnököt.

Bozóki András Hegyi Árpád Jutocsa színházi rendezőt nevezte ki öt évre a Magyar Állami Operaház főigazgatójának. Pontosan úgy, ahogy azt az egyik napilap reggel valószínűsítette. A sajtó esélyegyenlősége nevében szinte katonai titokként kezelt nevet ugyanis több részlettel együtt az újságnak kiszivárogtatták.

A posztra 14 jelölt volt. A minisztérium létrehozott egy zsűrit, ismert személyek voltak a tagjai: Gregor Józseftől Horváth Ádámig, Hamar Zsolttól Dávid Tamásig és László Gézáig, Kovács Gézáig. Az utolsó héten dőlt el végül, hogy a Hegyi Árpád Jutocsa vezette csapat kapja meg a megbízást a következő öt évre – közölte a miniszter, aki hozzátette, Hegyi ezen a téren már bizonyított. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója volt. Most csapatához tartozik majd Kesselyák Gergely, mint leendő főzeneigazgató, valamint stratégiai tanácsadóként Müller Péter Sziámi, illetve gazdasági vezetőként Kunos József, és természetesen Petrovics Emil, aki főzeneigazgatóként egy évig marad a helyén.

Az új főigazgató, aki rádiónkban is gyakran rendezett, így kezdte a bemutatkozást:

- Munkámmal szolgálni akarom ezt a társulatot, hogy a díszítőktől a karmesterekig, a balerináktól a zenészekig jobb legyen a sorsunk ebben a házban és sikeresebbek legyünk együtt. Ennek érdekében dolgoztuk ki munkatársaimmal a pályaművet, amely nagyszabású, mindenre kiterjedő komplex modernizálási program – közölte Hegyi Árpád Jutocsa.

A reform lényege egy újfajta műsor, úgynevezett blokkos játékrend, ami azt jelenti, hogy a legféltettebb budapesti operakincs, a gazdag repertoár helyett – ezt a főigazgató mondta így – a költséghatékony módszert alkalmazzák. Londonban mondjuk 10-12 operát játszanak csak egy szezonban, de azok mindegyikét három-négy hétig egyfolytában. Nálunk ezt úgy valósítják meg, hogy azért a repertoár ne szenvedjen nagy kárt. Persze ezt torokkal nehéz bírni, tehát két szereposztás játszik majd felváltva, és ha kell idős vagy épp kezdő énekesek szerepelhetnek beugróként, három kórus és három zenekar vesz részt a munkában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.