Klasszikus

Hegyi Árpád Jutocsa az Operaház új főigazgatója

2005.07.22. 00:00
Ajánlom
Szinetár Miklós főigazgató lemondása után új vezető áll az Operaház élén. A kulturális miniszter mutatta be az eddig titokban tartott, új operaházi főnököt.

Bozóki András Hegyi Árpád Jutocsa színházi rendezőt nevezte ki öt évre a Magyar Állami Operaház főigazgatójának. Pontosan úgy, ahogy azt az egyik napilap reggel valószínűsítette. A sajtó esélyegyenlősége nevében szinte katonai titokként kezelt nevet ugyanis több részlettel együtt az újságnak kiszivárogtatták.

A posztra 14 jelölt volt. A minisztérium létrehozott egy zsűrit, ismert személyek voltak a tagjai: Gregor Józseftől Horváth Ádámig, Hamar Zsolttól Dávid Tamásig és László Gézáig, Kovács Gézáig. Az utolsó héten dőlt el végül, hogy a Hegyi Árpád Jutocsa vezette csapat kapja meg a megbízást a következő öt évre – közölte a miniszter, aki hozzátette, Hegyi ezen a téren már bizonyított. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója volt. Most csapatához tartozik majd Kesselyák Gergely, mint leendő főzeneigazgató, valamint stratégiai tanácsadóként Müller Péter Sziámi, illetve gazdasági vezetőként Kunos József, és természetesen Petrovics Emil, aki főzeneigazgatóként egy évig marad a helyén.

Az új főigazgató, aki rádiónkban is gyakran rendezett, így kezdte a bemutatkozást:

- Munkámmal szolgálni akarom ezt a társulatot, hogy a díszítőktől a karmesterekig, a balerináktól a zenészekig jobb legyen a sorsunk ebben a házban és sikeresebbek legyünk együtt. Ennek érdekében dolgoztuk ki munkatársaimmal a pályaművet, amely nagyszabású, mindenre kiterjedő komplex modernizálási program – közölte Hegyi Árpád Jutocsa.

A reform lényege egy újfajta műsor, úgynevezett blokkos játékrend, ami azt jelenti, hogy a legféltettebb budapesti operakincs, a gazdag repertoár helyett – ezt a főigazgató mondta így – a költséghatékony módszert alkalmazzák. Londonban mondjuk 10-12 operát játszanak csak egy szezonban, de azok mindegyikét három-négy hétig egyfolytában. Nálunk ezt úgy valósítják meg, hogy azért a repertoár ne szenvedjen nagy kárt. Persze ezt torokkal nehéz bírni, tehát két szereposztás játszik majd felváltva, és ha kell idős vagy épp kezdő énekesek szerepelhetnek beugróként, három kórus és három zenekar vesz részt a munkában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.