Klasszikus

Heitor Villa-Lobos

2004.11.15. 00:00
Ajánlom
A legjelentősebb nemzetközileg is elismert 20. századi brazil zeneszerző, Heitor Villa-Lobos 1887. március 5-én született Rio de Janeiroban. Első zeneóráit műkedvelő édesapjától kapta, és elég fiatal korában megtanult csellón és klarinéton játszani. Már gyermekként nagy hatást tett rá szülővárosának népi kultúrája, és ez a zene egyre inkább hatalmába kerítette.

Apja korai halála után, 1899-től az iskolai tanulás kereteit nem tűrve, saját magát képezte tovább és különböző népi együttesekben működött közre gitárjával. Emellett csellózással kereste kenyerét színházakban, mozikban, hotelekben. Az 1905 és 1913 közötti éveket utazással és a brazil folklór tanulmányozásával töltötte, mely alapvető meghatározója lett későbbi műveinek. Első szerzői estjére 1915-ben került sor, amely elég erőteljes negatív kritikát váltott ki. A következő években rendezett koncertjei azonban jó hírnevét növelték, és sikerére való tekintettel 1922-ben meghívást kapott Sao Pauloba a Modern Művészetek Hetére mint a modern zene képviselője.

1923-ban Párizsba utazott, hogy saját és hazája zenéjét megismertesse az európai közönséggel. Műveinek sikere világraszóló volt, és sok nagy előadóművész támogatását szerezte meg. Olyanokét, mint Rubinstein vagy André Segovia, mely kapcsolatnak eredménye jónéhány, a gitárirodalmat ékesítő darab.

Braziliába való visszatérése után Villa-Lobos komoly szerepet vállalt a nemzeti zenei nevelés ügyének fellendítésében. 1932-ben zenei oktatásügyi felügyelővé és igazgatóvá nevezték ki, majd 1942-ben az újonnan alakult Nemzeti Konzervatórium igazgatójának választották, s tevékenyen részt vett a Brazil Zeneakadémia megalapításában. Ezen kívül tiszteletbeli tagja volt számos európai és amerikai egyetemnek, intézetnek. Villa-Lobos mindezen elfoglaltságai mellett a koncertéletben is aktív maradt. Az '50-es évek végéig járta a világot, mutatta be műveit. 1959. november 17-én hunyt el Rio de Janeiroban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.