Klasszikus

Helyet a zenének!

2008.05.23. 00:00
Ajánlom
Új koncertterem nyílik a Zeneszalon és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi kar együttműködéseképp, az egyetem Szentkirályi utcai dísztermében. A II. János Pál pápáról elnevezett terem május 29-én nyitja kapuit, Miriam Rodriguez Brüllova szlovák gitárművésznő és a prágai Talich Kamarazenekar tagjaiból álló Corde Armoniche kvintet koncertjével.

A mintegy 150 főt befogadó terem kiváló akusztikája, az Astóriához közeli jó elérhetősége, és nem utolsósorban az egyetem hallgatóságának immár négy éves töretlen érdeklődése a klasszikus zene iránt ideális helyszínné teszi a Pázmány dísztermét kisebb kamarakoncertek megrendezéséhez. A május végi hangversenyen – amelyre a belépés ingyenes – Vivaldi, Boccherini, Castelnuovo-Tedesco és Pujol művei csendülnek fel, a házigazda szerepét Szilasi Alex vállalta magára.

(2008. május 29. 18:30 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kar (Budapest) - Miriam Rodriguez Brüllova (gitár) és a Corde Armoniche kvintet koncertje; Vivaldi: A-dúr concerto gitárra, hegedűre és brácsára, RV 82; Boccherini: IV., D-dúr kvintet; Castelnuovo-Tedesco: Kvintet gitárra és vonósnégyesre, op. 143; Maximo Diego Pujol: Buenos Aires szvit gitárra és vonósnégyesre; tagjai: Miriam Rodriguez Brüllova (gitár), Frantisek Soucek, Daniela Souckova (hegedű), Vera Binarova (brácsa), Jiri Prihoda (cselló)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.