Klasszikus

Helyet a zenének!

2008.05.23. 00:00
Ajánlom
Új koncertterem nyílik a Zeneszalon és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi kar együttműködéseképp, az egyetem Szentkirályi utcai dísztermében. A II. János Pál pápáról elnevezett terem május 29-én nyitja kapuit, Miriam Rodriguez Brüllova szlovák gitárművésznő és a prágai Talich Kamarazenekar tagjaiból álló Corde Armoniche kvintet koncertjével.

A mintegy 150 főt befogadó terem kiváló akusztikája, az Astóriához közeli jó elérhetősége, és nem utolsósorban az egyetem hallgatóságának immár négy éves töretlen érdeklődése a klasszikus zene iránt ideális helyszínné teszi a Pázmány dísztermét kisebb kamarakoncertek megrendezéséhez. A május végi hangversenyen – amelyre a belépés ingyenes – Vivaldi, Boccherini, Castelnuovo-Tedesco és Pujol művei csendülnek fel, a házigazda szerepét Szilasi Alex vállalta magára.

(2008. május 29. 18:30 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kar (Budapest) - Miriam Rodriguez Brüllova (gitár) és a Corde Armoniche kvintet koncertje; Vivaldi: A-dúr concerto gitárra, hegedűre és brácsára, RV 82; Boccherini: IV., D-dúr kvintet; Castelnuovo-Tedesco: Kvintet gitárra és vonósnégyesre, op. 143; Maximo Diego Pujol: Buenos Aires szvit gitárra és vonósnégyesre; tagjai: Miriam Rodriguez Brüllova (gitár), Frantisek Soucek, Daniela Souckova (hegedű), Vera Binarova (brácsa), Jiri Prihoda (cselló)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.