Klasszikus

Helyzetjelentés a Zeneakadémiáról

2011.07.21. 14:50
Ajánlom
A rekonstrukciós nagyprojekt csúszásából 1 milliárdos vesztesége származhat a Zeneakadémiának. Öröm az ürömben, hogy a Wesselényi utcai új épület elkészült, a Liszt Ferenc téri zenepalota felújítási munkálatai pedig akár heteken belül megkezdődhetnek.

A „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei felsőoktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű EU-s fejlesztési nagyprojekt előrehaladásáról tartott sajtótájékoztatón Bányai Miklós, a Liszt Akadémia nemrég kinevezett miniszteri biztosa, Batta András rektor, Csepeli László projektvezető és Lakatos Gergely főmérnök ismertették az intézmény nehéz anyagi helyzetét, amely a Liszt Ferenc téri főépület rekonstrukciójának egyéves csúszásából adódott, valamint felvázolták a Zenekadémia előtt álló „előremenekülési útvonalakat", amelyek stabilizálják az intézmény gazdálkodását a projekt tervezett véghatáridejéig, 2012 decemberéig.

A főépület műemléki rekonstruckiójára vonatkozó első közbeszerzés 2010 nyarán eredménytelenül zárult. Az ezt követő tárgyalásos eljáráson sikerült ugyan eredményt hirdetni, ám a nyertes Arcadom-Laki-Swietelsky konzorciummal történő szerződéskötést megakadályozta az egyik vesztes pályázó, a Market Zrt. sorozatos jogorvoslati kérelmei. A közbeszerzési döntőbizottság útmutatásainak megfelelőn kiegészített ajánlatok elbírálása 2011 júliusa folyamán zárul le. Ezt követően, amennyiben újabb jogorvoslati kérelem nem érkezik, sor kerülhet a nyertessel történő szerződéskötésre. Maga a rekonstrukció a - csúszás holtidejét kihasználva - tökéletesen előkészített kiviteli terveknek köszönhetően rekordgyorsasággal, egy év alatt elkészülhet.

Addig is, a projekt első megvalósuló eredményeként őszre használatba veszi az intézmény a Wesselényi utcai új oktatási épületet, melynek bokrétaünnepéről a Fidelio videót is készített. Hamarosan újabb sajtóbejáráson mutatják be a már átadás alatt álló ingatlant, ahol irodák, oktató- és gyakorlótermek, multimédiás helyiségek és stúdiók, valamint közösségi terek kerültek kialakításra.

A kérdés csupán az, milyen állapotban vészeli át a Liszt Akadémia az átmeneti időszakot. A tervezettnél hosszabb időre bérelt Üllői úti ideiglenes épület, a Nagyterem kiesése miatt elmaradt bevételek, valamint az intézmény működési költségeinek többszöri megkurtítása csődközelbe sodorta a Zeneakadémiát. A miniszteri biztos által ismertetett átvilágítási eredmények szerint a 11 milliárd forintos összeértékű,  90%ban az EU által támogatott projekt önrészével csaknem azonos mértékű, hozzávetőleg egymilliárd forintos veszteséget kénytelen kigazdálkodni a Zeneakadémia. Az intézmény vezetésével mindenben együttműködő miniszteri biztos szerint a csúszásért és az ebből fakadó veszteségekért elsősorban a korábbi oktatási kormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tehető felelőssé, ám a szóban forgó összeg jóváírására aligha számíthatnak költségvetési forrásból. A létrejött alulfinanszírozottság küső forrásból történő megszüntetése nélkül a pénzügyi olló tovább nyílik, s mivel a Zeneakadémia - túlnyomórészt bérköltségből származó - kiadásait egy idő után már csak az oktatás minőségének drasztikus rovására csökkenthetné, kénytelen kihasználatlan ingatlanait értékesíteni, illetve új bevételi forrásokat felkutatni.

A részleteket megtekinthetik a sajtótájékoztatón készült videónkon, melyen Bányai Miklós, Batta András és Lakatos Gergely elemzik a kialakult helyzetet és a Zeneakadémia előtt álló feladatokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.