Klasszikus

Helyzetjelentés a Zeneakadémiáról

2011.07.21. 14:50
Ajánlom
A rekonstrukciós nagyprojekt csúszásából 1 milliárdos vesztesége származhat a Zeneakadémiának. Öröm az ürömben, hogy a Wesselényi utcai új épület elkészült, a Liszt Ferenc téri zenepalota felújítási munkálatai pedig akár heteken belül megkezdődhetnek.

A „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei felsőoktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű EU-s fejlesztési nagyprojekt előrehaladásáról tartott sajtótájékoztatón Bányai Miklós, a Liszt Akadémia nemrég kinevezett miniszteri biztosa, Batta András rektor, Csepeli László projektvezető és Lakatos Gergely főmérnök ismertették az intézmény nehéz anyagi helyzetét, amely a Liszt Ferenc téri főépület rekonstrukciójának egyéves csúszásából adódott, valamint felvázolták a Zenekadémia előtt álló „előremenekülési útvonalakat", amelyek stabilizálják az intézmény gazdálkodását a projekt tervezett véghatáridejéig, 2012 decemberéig.

A főépület műemléki rekonstruckiójára vonatkozó első közbeszerzés 2010 nyarán eredménytelenül zárult. Az ezt követő tárgyalásos eljáráson sikerült ugyan eredményt hirdetni, ám a nyertes Arcadom-Laki-Swietelsky konzorciummal történő szerződéskötést megakadályozta az egyik vesztes pályázó, a Market Zrt. sorozatos jogorvoslati kérelmei. A közbeszerzési döntőbizottság útmutatásainak megfelelőn kiegészített ajánlatok elbírálása 2011 júliusa folyamán zárul le. Ezt követően, amennyiben újabb jogorvoslati kérelem nem érkezik, sor kerülhet a nyertessel történő szerződéskötésre. Maga a rekonstrukció a - csúszás holtidejét kihasználva - tökéletesen előkészített kiviteli terveknek köszönhetően rekordgyorsasággal, egy év alatt elkészülhet.

Addig is, a projekt első megvalósuló eredményeként őszre használatba veszi az intézmény a Wesselényi utcai új oktatási épületet, melynek bokrétaünnepéről a Fidelio videót is készített. Hamarosan újabb sajtóbejáráson mutatják be a már átadás alatt álló ingatlant, ahol irodák, oktató- és gyakorlótermek, multimédiás helyiségek és stúdiók, valamint közösségi terek kerültek kialakításra.

A kérdés csupán az, milyen állapotban vészeli át a Liszt Akadémia az átmeneti időszakot. A tervezettnél hosszabb időre bérelt Üllői úti ideiglenes épület, a Nagyterem kiesése miatt elmaradt bevételek, valamint az intézmény működési költségeinek többszöri megkurtítása csődközelbe sodorta a Zeneakadémiát. A miniszteri biztos által ismertetett átvilágítási eredmények szerint a 11 milliárd forintos összeértékű,  90%ban az EU által támogatott projekt önrészével csaknem azonos mértékű, hozzávetőleg egymilliárd forintos veszteséget kénytelen kigazdálkodni a Zeneakadémia. Az intézmény vezetésével mindenben együttműködő miniszteri biztos szerint a csúszásért és az ebből fakadó veszteségekért elsősorban a korábbi oktatási kormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tehető felelőssé, ám a szóban forgó összeg jóváírására aligha számíthatnak költségvetési forrásból. A létrejött alulfinanszírozottság küső forrásból történő megszüntetése nélkül a pénzügyi olló tovább nyílik, s mivel a Zeneakadémia - túlnyomórészt bérköltségből származó - kiadásait egy idő után már csak az oktatás minőségének drasztikus rovására csökkenthetné, kénytelen kihasználatlan ingatlanait értékesíteni, illetve új bevételi forrásokat felkutatni.

A részleteket megtekinthetik a sajtótájékoztatón készült videónkon, melyen Bányai Miklós, Batta András és Lakatos Gergely elemzik a kialakult helyzetet és a Zeneakadémia előtt álló feladatokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.