Klasszikus

Hendrix és Händel szemtől szemben

2010.08.27. 17:03
Ajánlom
Halálának 40. évfordulója alkalmából Jimi Hendrix-kiállítás nyílt a londoni Georg Friedrich Händel-múzeumban.

A szokatlannak tűnő párosítás nem véletlen: a gitárlegenda egykori lakása Händel otthonának tőszomszédságában áll a londoni Brook Streeten. A kontintensről áttelepült zeneszerző a 25. szám alatt házba költözött be 1723-ban, és 1759-ben bekövetkezett haláláig élt ott, Hendrix pedig brit barátnőjével, Kathy Etchinghammel bérelte ki a Mayfair negyedben fekvő Brook Street 23. legfelső lakását, amely 1968-69 között volt az otthonuk. Etchingham Through Gypsy Eyes című könyvében azt írta: Hendrix tudott róla, hogy egykor Händel lakott a szomszédban.

Hendrix egykori apró lakása valójában a Händel-múzeum része: az adminisztrációs helyiségeket alakították ki benne. Ám szeptember 15. és 26. között ezeket a szobákat is felszabadítják, és oda is beengedik a látogatókat. Mint Sarah Bardwell, a Händel House Museum igazgatója elárulta: mindig is tető alá szeretett volna hozni egy Hendrixnek szentelt kiállítást, és erre megfelelő alkalomnak kínálkozott a gitáros halálának 40. évfordulója, amely szeptember 18-ra esik.

Az augusztus 25-től november 7-ig látogatható időszaki kiállításon megtekinthető Hendrix számos személyes tárgya, elektromos gitárja, bársonydzsekije, néhány dalának - köztük a Love or Confusion címűnek - a kézirata, de filmrészleteket és klipeket is vetítenek a közönségnek. A múzeum alsó szintjén változatlanul megtekinthetők Händel személyes tárgyai és hangszerei, semmihez sem fogható, műfajokon és korszakokon átívelő élményt nyújtva a két kiállítást egymás után felkereső zenebarátoknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.