Klasszikus

Hendrix és Händel szemtől szemben

2010.08.27. 17:03
Ajánlom
Halálának 40. évfordulója alkalmából Jimi Hendrix-kiállítás nyílt a londoni Georg Friedrich Händel-múzeumban.

A szokatlannak tűnő párosítás nem véletlen: a gitárlegenda egykori lakása Händel otthonának tőszomszédságában áll a londoni Brook Streeten. A kontintensről áttelepült zeneszerző a 25. szám alatt házba költözött be 1723-ban, és 1759-ben bekövetkezett haláláig élt ott, Hendrix pedig brit barátnőjével, Kathy Etchinghammel bérelte ki a Mayfair negyedben fekvő Brook Street 23. legfelső lakását, amely 1968-69 között volt az otthonuk. Etchingham Through Gypsy Eyes című könyvében azt írta: Hendrix tudott róla, hogy egykor Händel lakott a szomszédban.

Hendrix egykori apró lakása valójában a Händel-múzeum része: az adminisztrációs helyiségeket alakították ki benne. Ám szeptember 15. és 26. között ezeket a szobákat is felszabadítják, és oda is beengedik a látogatókat. Mint Sarah Bardwell, a Händel House Museum igazgatója elárulta: mindig is tető alá szeretett volna hozni egy Hendrixnek szentelt kiállítást, és erre megfelelő alkalomnak kínálkozott a gitáros halálának 40. évfordulója, amely szeptember 18-ra esik.

Az augusztus 25-től november 7-ig látogatható időszaki kiállításon megtekinthető Hendrix számos személyes tárgya, elektromos gitárja, bársonydzsekije, néhány dalának - köztük a Love or Confusion címűnek - a kézirata, de filmrészleteket és klipeket is vetítenek a közönségnek. A múzeum alsó szintjén változatlanul megtekinthetők Händel személyes tárgyai és hangszerei, semmihez sem fogható, műfajokon és korszakokon átívelő élményt nyújtva a két kiállítást egymás után felkereső zenebarátoknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Színház

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Könyv

Újabb portréfilm készült Nádas Péterről

A tavalyi Nagyon sajnálom után újabb portréfilm mutatja be egyik legnagyobb kortárs prózaírónkat. A Természetes ellenfényt október 3-án mutatják be a Cirko-Gejzírben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zenehallgatás

Örök kedvenc: a La Vie en rose 12 csellistával

A Berlini Filharmonikusok tagjaiból álló csellóegyüttes minden felvétele élmény; ez különösen közel áll a szívünkhöz.
Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.