Klasszikus

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

2020.02.17. 15:10
Ajánlom
Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.

Ma már szinte elfeledtük a nevét, esetleg ráadásként hallhatjuk egy-egy opuszát virtuóz hegedűsöktől, de Henri Vieuxtemps (ejtsd: anri vjötam, ɑ̃ʁi vjøtɑ̃) saját korának ünnepelt művésze volt. 1820. február 17-én született Verviers-ben, amely akkor az Egyesült Holland Királysághoz tartozott, egy amatőr hegedűkészítő és takácsmester fiaként. Tőle kapta első hegedűleckéit is, és annyira tehetségesnek bizonyult, hogy első nyilvános koncertjére csupán hatéves koráig kellett várni. Nem más, mint a kor tekintélyes hegedűs komponistája, Charles Auguste de Bériot kezdte tanítani.

1829-ben Párizsban debütált, pár évvel később megismerkedett Ludwig Spohrral és Robert Schumannal, utóbbi Paganinihez hasonlította a serdülő fiút. Egy évvel később magával az ördög hegedűsével is találkozott.

Vieuxtemps zeneszerző akart lenni, többek között Anton Reicha képezte.  Még nem volt húsz éves, amikor már saját hegedűversenyeivel lépett fel. „Varázslatos szimfónia hegedűre és zenekarra” – írta második concertójáról Berlioz. Technikájának és virtuozitásának csodájára jártak, azt pedig a vájtfülűek is készséggel elismerték, hogy Vieuxtemps ördögi ügyességét mindig a kompozíció szolgálatába állítja. Nem csak virtuóz volt, jó ízléssel volt megáldva, neki is köszönhető, hogy Beethoven Hegedűversenye megmaradt a repertoárban: amikor tizennégy évesen Bécsben debütált, választhatott volna mutatósabb, csillogóbb versenyművet, neki azonban a bonni mester darabja kellett.

A virtuozitás számára a zenében megjelenő életörömöt, szenvedélyt jelentette.

Kiváló tanár volt, a francia hegedűiskola egyik alapítója. Hogy pontosan miben áll a franko-belga hegedűiskola jellege, azt persze nehéz meghatározni (és hogy miben más, mint az orosz vagy a német), de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy Henri Vieuxtemps nélkül szegényebbek lennének a mai hegedűsök. Bejárta Amerikát és Európát, öt évet töltött Szentpétervárott, ahol munkájának nyomán nagyszerű hegedűsök generációi nőtték ki magukat. (Az orosz cári fővárosban utódja volt Wieniawski és Auer Lipót.) Pedagógusként elsősorban mély zeneiségét adta át növendékeinek, muzikalitása művein is érződik: „Vieuxtemps zenéjét hallva (…) a közönség el tudja dönteni, hogy a hegedűs érti-e, amit játszik, vagy csak technikai kihívást lát a kottában” – mondja Mischa Keylin hegedűművész, aki a szerző összes hegedűversenyét rögzítette a Naxosnál.

Utolsó éveiben két agyvérzést kapott, amelyek után fel kellett hagynia a hegedüléssel. Egy algír szanatóriumban élt, komponált, de gyötörte, hogy távol van az európai zenei élettől. 1881-ben, 61 évesen hunyt el.

Vieuxtemps terjedelmes életműve a hét hegedűversenyen kívül két csellóversenyt, három vonósnégyest, egy brácsaszonátát és több hegedűre és zongorára írt művet is magába foglal. Egy Guarneri-hangszeren játszott, amelyet később Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman és Pinchas Zukerman is használt.

A hangszer 2013-ban 16 millió dollárért cserélt gazdát.

Legnevesebb tanítványa földije, a szintén Liège-i születésű Eugène Ysaÿe volt, ő játssza mestere darabját az alábbi felvételen.

Akit a brácsára írt művei jobban érdekelnek, annak Timothy Ridout 2017-es albumát ajánljuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.
Klasszikus hír

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.