Klasszikus

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

2020.02.17. 15:10
Ajánlom
Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.

Ma már szinte elfeledtük a nevét, esetleg ráadásként hallhatjuk egy-egy opuszát virtuóz hegedűsöktől, de Henri Vieuxtemps (ejtsd: anri vjötam, ɑ̃ʁi vjøtɑ̃) saját korának ünnepelt művésze volt. 1820. február 17-én született Verviers-ben, amely akkor az Egyesült Holland Királysághoz tartozott, egy amatőr hegedűkészítő és takácsmester fiaként. Tőle kapta első hegedűleckéit is, és annyira tehetségesnek bizonyult, hogy első nyilvános koncertjére csupán hatéves koráig kellett várni. Nem más, mint a kor tekintélyes hegedűs komponistája, Charles Auguste de Bériot kezdte tanítani.

1829-ben Párizsban debütált, pár évvel később megismerkedett Ludwig Spohrral és Robert Schumannal, utóbbi Paganinihez hasonlította a serdülő fiút. Egy évvel később magával az ördög hegedűsével is találkozott.

Vieuxtemps zeneszerző akart lenni, többek között Anton Reicha képezte.  Még nem volt húsz éves, amikor már saját hegedűversenyeivel lépett fel. „Varázslatos szimfónia hegedűre és zenekarra” – írta második concertójáról Berlioz. Technikájának és virtuozitásának csodájára jártak, azt pedig a vájtfülűek is készséggel elismerték, hogy Vieuxtemps ördögi ügyességét mindig a kompozíció szolgálatába állítja. Nem csak virtuóz volt, jó ízléssel volt megáldva, neki is köszönhető, hogy Beethoven Hegedűversenye megmaradt a repertoárban: amikor tizennégy évesen Bécsben debütált, választhatott volna mutatósabb, csillogóbb versenyművet, neki azonban a bonni mester darabja kellett.

A virtuozitás számára a zenében megjelenő életörömöt, szenvedélyt jelentette.

Kiváló tanár volt, a francia hegedűiskola egyik alapítója. Hogy pontosan miben áll a franko-belga hegedűiskola jellege, azt persze nehéz meghatározni (és hogy miben más, mint az orosz vagy a német), de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy Henri Vieuxtemps nélkül szegényebbek lennének a mai hegedűsök. Bejárta Amerikát és Európát, öt évet töltött Szentpétervárott, ahol munkájának nyomán nagyszerű hegedűsök generációi nőtték ki magukat. (Az orosz cári fővárosban utódja volt Wieniawski és Auer Lipót.) Pedagógusként elsősorban mély zeneiségét adta át növendékeinek, muzikalitása művein is érződik: „Vieuxtemps zenéjét hallva (…) a közönség el tudja dönteni, hogy a hegedűs érti-e, amit játszik, vagy csak technikai kihívást lát a kottában” – mondja Mischa Keylin hegedűművész, aki a szerző összes hegedűversenyét rögzítette a Naxosnál.

Utolsó éveiben két agyvérzést kapott, amelyek után fel kellett hagynia a hegedüléssel. Egy algír szanatóriumban élt, komponált, de gyötörte, hogy távol van az európai zenei élettől. 1881-ben, 61 évesen hunyt el.

Vieuxtemps terjedelmes életműve a hét hegedűversenyen kívül két csellóversenyt, három vonósnégyest, egy brácsaszonátát és több hegedűre és zongorára írt művet is magába foglal. Egy Guarneri-hangszeren játszott, amelyet később Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman és Pinchas Zukerman is használt.

A hangszer 2013-ban 16 millió dollárért cserélt gazdát.

Legnevesebb tanítványa földije, a szintén Liège-i születésű Eugène Ysaÿe volt, ő játssza mestere darabját az alábbi felvételen.

Akit a brácsára írt művei jobban érdekelnek, annak Timothy Ridout 2017-es albumát ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Simon Izabella és Várjon Dénes kurátori hétvégéje következik a Magyar Zene Házában

Folytatódik a Magyar Zene Háza sorozata, amelyben neves művészek válogatják össze egy-egy hétvége programját. Március 9-én és 10-én a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár gyerekek és felnőttek számára is készül zenei csemegékkel.
Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.