Klasszikus

Herreweghe új medálja

2010.05.23. 08:00
Ajánlom
Philippe Herreweghe kapta idén Lipcse város kitüntetését, a Bach-medált.

A 2003-ban alapított, meisseni porcelánból készült, Bach-portrét ábrázoló kitüntetés birtokosai között megtalálható Bernius, Hermann Max, Nikolaus Harnoncourt, Ton Koopman, John Eliot Gardiner, Helmuth Rilling és Gustav Leonhardt, akik Johann Sebastian Bach műveinek megismertetéséért világszerte sokat tettek. Philippe Herreweghe a historikus előadásmód képviselőinek egyik legfontosabb alakja. A dirigens közreműködésével és a Collegium Vocale Genttel felvett Bach-művek útmutató interpretációnak számítanak.

A karmester 1947-ben Gentben született. A genti konzervatóriumban tanult zongora szakon, majd orvosi egyetemre járt és pszichiátriát tanult. Több együttest is alapított, köztük az idén negyvenedik születénapját ünneplő Collegium Vocalét és a Chapelle Royalt. A harmonia mundi kiadónál több mint hatvan felvétele van. 1982 és 2002 között a Festival de Saintes művészeti vezetője volt. 1993 a Collegium Vocaléval Flandria kulturális nagykövetévé nevezték ki, 1997-ben a Leuveni Egyetem díszdoktora lett. Két francia kitüntetése is van, 2003 óta a Francia Becsületrend tulajdonosa, és ugyanebben az évben a belga király nemesi rangot adományozott neki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.