Klasszikus

Hét év után akkordváltás történt John Cage legendásan hosszú orgonaművében

2020.09.10. 09:10
Ajánlom
A jeles eseményre több tucat érdeklődő jelent meg a német templomban, ahol a 639 év hosszú zenemű előadása zajlik – immár 19 esztendeje.

John Cage különc zeneszerző. A nevéről a legtöbbeknek a 4’33 című csend-darab jut az eszébe, amelynek lényege: négy és fél percig az előadó nem játszik egy hangot sem, a közönség némán hallgatja, s minden mocorgás, zaj a produkció része. A 4’33 afféle zen-gyakorlat, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

Kapcsolódó

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

A zeneszerző leghíresebb műve, a 4'33 nem csupán üres, konceptualista performansz. A mű kézirata rengeteget elárul John Cage zenefelfogásáról, amiben a Zen tanításai is megjelennek.

Szintén híres-hírhedt opusz a szerző As Slow As Possible (Amilyen lassan csak lehet) című darabja, amelyet 1987-ben alkotott. A mű megszólalása általában 20-70 percet vesz igénybe. 2009-ben Diane Luchese orgonaművész 15 órán keresztül játszotta a darabot, Joe Drew-nak pedig volt 24, illetve 48 órás interpretációja is.

Ennél sokkal nagyobb léptékben gondolkodtak Németországban, a kilencvenes évek végén.

halberstadt-113959.jpg

Az orgona a halberstadti templomban, ahol John Cage As Slow As Possible című darabjának előadása folyik

Egy 1997-ben összehívott konferencián zenészek és filozófusok összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy komolyan veszik John Cage instrukcióját: olyan hosszú előadást szerveznek, amennyire csak lehetséges. A hosszúságot aszerint határozták meg, hogy a halberstadti katedrálisban (Németország) 1361-ben – pontosan 639 évvel az új évezred előtt – állították fel az első állandó, beépített orgonát, a híres Blockwerket, amelynek már 12 fokú klaviatúrája volt.

Az előadás nem a katedrálisban zajlik, hanem a St. Burchardi templomban, ahol

2001. szeptember 5-én kezdődött a performansz, a kotta szerint 18 hónap csenddel.

A darab egy speciálisan erre épített orgonán szólal meg. A legutóbb hét éve történt változás a kottában, akkor is nagy érdeklődés kísérte a hangváltást. Most, 2020. szeptember 5-én mintegy 100 fős közönség volt kíváncsi az újabb hangjegyre. Itt látható egy videó a különleges alkalomról.

A következő változásra mindössze másfél évet kell várni: 2022. február 5-én újabb hang szólal meg az orgonán. Az As Slow As Possible kottája egyébként mindössze nyolc oldal.

Az ORGAN2/ASLSP projekt alkotói úgy vélik, a performansz az időről és a tempóról alkotott elképzeléseinket szeretné megváltoztatni a felgyorsuló világban. Gondoljunk csak bele! Ha belépünk a halberstadti templomba, egy olyan hangsor elemét halljuk, amely több mint hatszáz év múlva is szólni fog. Hát nem borzongató?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.