Klasszikus

Hét év után akkordváltás történt John Cage legendásan hosszú orgonaművében

2020.09.10. 09:10
Ajánlom
A jeles eseményre több tucat érdeklődő jelent meg a német templomban, ahol a 639 év hosszú zenemű előadása zajlik – immár 19 esztendeje.

John Cage különc zeneszerző. A nevéről a legtöbbeknek a 4’33 című csend-darab jut az eszébe, amelynek lényege: négy és fél percig az előadó nem játszik egy hangot sem, a közönség némán hallgatja, s minden mocorgás, zaj a produkció része. A 4’33 afféle zen-gyakorlat, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

Kapcsolódó

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

A zeneszerző leghíresebb műve, a 4'33 nem csupán üres, konceptualista performansz. A mű kézirata rengeteget elárul John Cage zenefelfogásáról, amiben a Zen tanításai is megjelennek.

Szintén híres-hírhedt opusz a szerző As Slow As Possible (Amilyen lassan csak lehet) című darabja, amelyet 1987-ben alkotott. A mű megszólalása általában 20-70 percet vesz igénybe. 2009-ben Diane Luchese orgonaművész 15 órán keresztül játszotta a darabot, Joe Drew-nak pedig volt 24, illetve 48 órás interpretációja is.

Ennél sokkal nagyobb léptékben gondolkodtak Németországban, a kilencvenes évek végén.

halberstadt-113959.jpg

Az orgona a halberstadti templomban, ahol John Cage As Slow As Possible című darabjának előadása folyik

Egy 1997-ben összehívott konferencián zenészek és filozófusok összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy komolyan veszik John Cage instrukcióját: olyan hosszú előadást szerveznek, amennyire csak lehetséges. A hosszúságot aszerint határozták meg, hogy a halberstadti katedrálisban (Németország) 1361-ben – pontosan 639 évvel az új évezred előtt – állították fel az első állandó, beépített orgonát, a híres Blockwerket, amelynek már 12 fokú klaviatúrája volt.

Az előadás nem a katedrálisban zajlik, hanem a St. Burchardi templomban, ahol

2001. szeptember 5-én kezdődött a performansz, a kotta szerint 18 hónap csenddel.

A darab egy speciálisan erre épített orgonán szólal meg. A legutóbb hét éve történt változás a kottában, akkor is nagy érdeklődés kísérte a hangváltást. Most, 2020. szeptember 5-én mintegy 100 fős közönség volt kíváncsi az újabb hangjegyre. Itt látható egy videó a különleges alkalomról.

A következő változásra mindössze másfél évet kell várni: 2022. február 5-én újabb hang szólal meg az orgonán. Az As Slow As Possible kottája egyébként mindössze nyolc oldal.

Az ORGAN2/ASLSP projekt alkotói úgy vélik, a performansz az időről és a tempóról alkotott elképzeléseinket szeretné megváltoztatni a felgyorsuló világban. Gondoljunk csak bele! Ha belépünk a halberstadti templomba, egy olyan hangsor elemét halljuk, amely több mint hatszáz év múlva is szólni fog. Hát nem borzongató?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.