Klasszikus

Hét év után akkordváltás történt John Cage legendásan hosszú orgonaművében

2020.09.10. 09:10
Ajánlom
A jeles eseményre több tucat érdeklődő jelent meg a német templomban, ahol a 639 év hosszú zenemű előadása zajlik – immár 19 esztendeje.

John Cage különc zeneszerző. A nevéről a legtöbbeknek a 4’33 című csend-darab jut az eszébe, amelynek lényege: négy és fél percig az előadó nem játszik egy hangot sem, a közönség némán hallgatja, s minden mocorgás, zaj a produkció része. A 4’33 afféle zen-gyakorlat, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

Kapcsolódó

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

A zeneszerző leghíresebb műve, a 4'33 nem csupán üres, konceptualista performansz. A mű kézirata rengeteget elárul John Cage zenefelfogásáról, amiben a Zen tanításai is megjelennek.

Szintén híres-hírhedt opusz a szerző As Slow As Possible (Amilyen lassan csak lehet) című darabja, amelyet 1987-ben alkotott. A mű megszólalása általában 20-70 percet vesz igénybe. 2009-ben Diane Luchese orgonaművész 15 órán keresztül játszotta a darabot, Joe Drew-nak pedig volt 24, illetve 48 órás interpretációja is.

Ennél sokkal nagyobb léptékben gondolkodtak Németországban, a kilencvenes évek végén.

halberstadt-113959.jpg

Az orgona a halberstadti templomban, ahol John Cage As Slow As Possible című darabjának előadása folyik

Egy 1997-ben összehívott konferencián zenészek és filozófusok összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy komolyan veszik John Cage instrukcióját: olyan hosszú előadást szerveznek, amennyire csak lehetséges. A hosszúságot aszerint határozták meg, hogy a halberstadti katedrálisban (Németország) 1361-ben – pontosan 639 évvel az új évezred előtt – állították fel az első állandó, beépített orgonát, a híres Blockwerket, amelynek már 12 fokú klaviatúrája volt.

Az előadás nem a katedrálisban zajlik, hanem a St. Burchardi templomban, ahol

2001. szeptember 5-én kezdődött a performansz, a kotta szerint 18 hónap csenddel.

A darab egy speciálisan erre épített orgonán szólal meg. A legutóbb hét éve történt változás a kottában, akkor is nagy érdeklődés kísérte a hangváltást. Most, 2020. szeptember 5-én mintegy 100 fős közönség volt kíváncsi az újabb hangjegyre. Itt látható egy videó a különleges alkalomról.

A következő változásra mindössze másfél évet kell várni: 2022. február 5-én újabb hang szólal meg az orgonán. Az As Slow As Possible kottája egyébként mindössze nyolc oldal.

Az ORGAN2/ASLSP projekt alkotói úgy vélik, a performansz az időről és a tempóról alkotott elképzeléseinket szeretné megváltoztatni a felgyorsuló világban. Gondoljunk csak bele! Ha belépünk a halberstadti templomba, egy olyan hangsor elemét halljuk, amely több mint hatszáz év múlva is szólni fog. Hát nem borzongató?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Klasszikus hír

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.
Klasszikus hír

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.