Klasszikus

Hét év után akkordváltás történt John Cage legendásan hosszú orgonaművében

2020.09.10. 09:10
Ajánlom
A jeles eseményre több tucat érdeklődő jelent meg a német templomban, ahol a 639 év hosszú zenemű előadása zajlik – immár 19 esztendeje.

John Cage különc zeneszerző. A nevéről a legtöbbeknek a 4’33 című csend-darab jut az eszébe, amelynek lényege: négy és fél percig az előadó nem játszik egy hangot sem, a közönség némán hallgatja, s minden mocorgás, zaj a produkció része. A 4’33 afféle zen-gyakorlat, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

Kapcsolódó

John Cage csendje tartalmasabb, mint gondolnánk

A zeneszerző leghíresebb műve, a 4'33 nem csupán üres, konceptualista performansz. A mű kézirata rengeteget elárul John Cage zenefelfogásáról, amiben a Zen tanításai is megjelennek.

Szintén híres-hírhedt opusz a szerző As Slow As Possible (Amilyen lassan csak lehet) című darabja, amelyet 1987-ben alkotott. A mű megszólalása általában 20-70 percet vesz igénybe. 2009-ben Diane Luchese orgonaművész 15 órán keresztül játszotta a darabot, Joe Drew-nak pedig volt 24, illetve 48 órás interpretációja is.

Ennél sokkal nagyobb léptékben gondolkodtak Németországban, a kilencvenes évek végén.

halberstadt-113959.jpg

Az orgona a halberstadti templomban, ahol John Cage As Slow As Possible című darabjának előadása folyik

Egy 1997-ben összehívott konferencián zenészek és filozófusok összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy komolyan veszik John Cage instrukcióját: olyan hosszú előadást szerveznek, amennyire csak lehetséges. A hosszúságot aszerint határozták meg, hogy a halberstadti katedrálisban (Németország) 1361-ben – pontosan 639 évvel az új évezred előtt – állították fel az első állandó, beépített orgonát, a híres Blockwerket, amelynek már 12 fokú klaviatúrája volt.

Az előadás nem a katedrálisban zajlik, hanem a St. Burchardi templomban, ahol

2001. szeptember 5-én kezdődött a performansz, a kotta szerint 18 hónap csenddel.

A darab egy speciálisan erre épített orgonán szólal meg. A legutóbb hét éve történt változás a kottában, akkor is nagy érdeklődés kísérte a hangváltást. Most, 2020. szeptember 5-én mintegy 100 fős közönség volt kíváncsi az újabb hangjegyre. Itt látható egy videó a különleges alkalomról.

A következő változásra mindössze másfél évet kell várni: 2022. február 5-én újabb hang szólal meg az orgonán. Az As Slow As Possible kottája egyébként mindössze nyolc oldal.

Az ORGAN2/ASLSP projekt alkotói úgy vélik, a performansz az időről és a tempóról alkotott elképzeléseinket szeretné megváltoztatni a felgyorsuló világban. Gondoljunk csak bele! Ha belépünk a halberstadti templomba, egy olyan hangsor elemét halljuk, amely több mint hatszáz év múlva is szólni fog. Hát nem borzongató?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.
Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.
Klasszikus hír

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.