Klasszikus

Hét szó, és egy Requiem

2007.04.05. 00:00
Ajánlom
Szofia Gubajdulina Hét szó című műve, valamint Mozart Requiemje hallható a Magyar Rádió zenei együtteseinek nagycsütörtöki hangversenyén a Zeneakadémia nagytermében. A karmester: Fischer Ádám.

A kortárs mű huszonöt esztendeje íródott. Olyan oratórium, amelyből hiányzik a szó, a szöveg. Volt erre már példa a zeneirodalomban, Haydn "A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán" című műve is ilyen. A hangszerek dominálnak. Itt például a cselló (Varga Tamás) és a baján (Owen Murray). Játékukkal egyszerre testesítik meg a lágy, érzelmes, éteri felsőbb világot, valamint az erőteljes, erőszakos, durva alvilágot. Gubajdulina egyébként 76 éves, s magyarországi felfedezése a 2005-os Pannonhalmi Fesztiválhoz kötődik, amikor számos műve felcsendült végre nálunk is korunk egyik legelismertebb, a világon legtöbbet játszott zeneszerzőjének. A Hét szó is szerepelt az akkori koncerten Keller András és a Weiner-Szász zenekar jóvoltából. Az akkori kritikák szerint izgalmasabb volt, mint az utána játszott, s itt már emlegetett Haydn-mű.

Mozart Requiemjét aligha kell bemutatni. A géniusz utolsó művét a közrádió zenei együttesei oly sokszor játszották már, hogy álmukból felébredve is tudják. De Fischer Ádám karmester keze alatt minden tud más lenni. Új értelmet nyernek a művek. Még az ilyen ismertek is. Húsvét előtt különösen fontos ilyen szép zenéket hallgatni.

(2007. április 5. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenye; Gubajdulina: Hét szó; Mozart: Requiem, K 626; km.: Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István (ének), Varga Tamás (gordonka), Owen Murray (baján), karig.: Strausz Kálmán, vez.: Fischer Ádám - Oratórium-bérlet V/5)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.