Klasszikus

Hét szó, és egy Requiem

2007.04.05. 00:00
Ajánlom
Szofia Gubajdulina Hét szó című műve, valamint Mozart Requiemje hallható a Magyar Rádió zenei együtteseinek nagycsütörtöki hangversenyén a Zeneakadémia nagytermében. A karmester: Fischer Ádám.

A kortárs mű huszonöt esztendeje íródott. Olyan oratórium, amelyből hiányzik a szó, a szöveg. Volt erre már példa a zeneirodalomban, Haydn "A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán" című műve is ilyen. A hangszerek dominálnak. Itt például a cselló (Varga Tamás) és a baján (Owen Murray). Játékukkal egyszerre testesítik meg a lágy, érzelmes, éteri felsőbb világot, valamint az erőteljes, erőszakos, durva alvilágot. Gubajdulina egyébként 76 éves, s magyarországi felfedezése a 2005-os Pannonhalmi Fesztiválhoz kötődik, amikor számos műve felcsendült végre nálunk is korunk egyik legelismertebb, a világon legtöbbet játszott zeneszerzőjének. A Hét szó is szerepelt az akkori koncerten Keller András és a Weiner-Szász zenekar jóvoltából. Az akkori kritikák szerint izgalmasabb volt, mint az utána játszott, s itt már emlegetett Haydn-mű.

Mozart Requiemjét aligha kell bemutatni. A géniusz utolsó művét a közrádió zenei együttesei oly sokszor játszották már, hogy álmukból felébredve is tudják. De Fischer Ádám karmester keze alatt minden tud más lenni. Új értelmet nyernek a művek. Még az ilyen ismertek is. Húsvét előtt különösen fontos ilyen szép zenéket hallgatni.

(2007. április 5. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenye; Gubajdulina: Hét szó; Mozart: Requiem, K 626; km.: Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István (ének), Varga Tamás (gordonka), Owen Murray (baján), karig.: Strausz Kálmán, vez.: Fischer Ádám - Oratórium-bérlet V/5)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.