Klasszikus

Hetedszer kötnek össze az időívek

2010.08.04. 11:17
Ajánlom
Augusztus 21. és 23. között kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban az Arcus Temporum művészeti fesztiválra, ahol zenei, színházi és táncprogramokkal, valamint kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Az Arcus Temporum 2010-es programjai sem esetlegesen kerültek egymás mellé, hiszen a különböző műfajok és gondolati tartalmak egymást kiegészítik, egymással interakcióba lépnek, és fogalmazzák meg, mit jelent a hely földrajzi, történelmi tekintetben, és jelenlegi élethelyzetünkre reflektálva arról is képet adnak, milyen, merre tart a bennünket körülvevő világ.

A fesztivál zenei programjai a hagyományoknak megfelelően izgalmasnak ígérkeznek. Az idei meghívott vendég - Sofia Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Valentin Szilversztrov, Bent Sorensen és Giya Kancheli után - a svájci születésű, Ausztriában élő Beat Furrer, aki a kortárs osztrák zeneszerzők legjelentősebbike. A Klangforum Wien alapítója az együttessel érkezik, műveit zenésztársai mellett Skuta Miklós, Csalog Gábor, Ágoston András, Rozmán Lajos és Angelika Luz szólaltatják meg. A pozsonyi Konvergencia Fesztivállal való együttműködésnek köszönhetően érkezik Pannonhalmára Jozef Lupták és Igor Karsko, míg az éjszakai jazzprogramban Ida Kelarova, Skuta Miklós, valamint Bertl Müller lépnek fel. Furrer klasszikus társa Dmitrij Sosztakovics lesz.

Az Arcus Temporum zenei igazgatói posztját ebben az évben, Keller András után, Skuta Miklós tölti be, jövő évtől azonban három évre Bent Sorensent nyerték meg a feladatnak. A szervezők célja a megújulás, a hároméves ciklusokkal a folyamatos gazdagodás, valamint a zenei együttműködések intenzivitásának növelése.

Andrea Bozic, a multimediális és konceptuális előadásokat készítő Amszterdamban élő horvát koreográfus két munkáját láthatja a közönség a fesztviálon. A Semmi sem lephet meg minket egyszerre reflektál a koreográfus jugoszláv gyermekkorára, idézi meg a nagy klasszikus mozifilmeket, és játszik a kép és a valóság viszonyával, míg a Kezdet az alkotás alaphelyzetét vizsgálja. Ezzel a produkcióval nyílik meg a mintegy száz néző befogadására képes új helyszín, a szabadtéri színpad. A monostor kerengője idén Bukta Imre két videoinstallációjának ad helyet, míg a filmes szekcióban öt román rövidfilmet mutatnak be.

www.arcustemporum.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.