Klasszikus

Hétfőn kezdődik a 31. Régizene Fesztivál Csíkszeredában

2011.07.07. 20:18
Ajánlom
Az egyhetes fesztivál programkínálatát a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is számos újdonsággal bővítették a szervezők.

Koncertekkel, gyermekprogramokkal, reneszánsz táncházzal, új zenei témákkal, premierekkel, ritkán hallott zeneszerzők műveivel, valamint a fesztivál repertoárjában újnak számító hangszerek megszólaltatásával várják a régizene kedvelőit a rendezvénysorozatra, amelynek idei helyszínei Csíkszereda mellett Csíksomlyó és Gyergyószárhegy. Kilenc ország 119 fellépője 9 mesterkurzussal és 20 koncerttel teszi teljessé a rendezvényt, amelynek keretében 30-40 diák számára Régizene Nyári Egyetemet is tartanak, immár negyedszer a fesztivál történetében.

Idén a koncertek és programok középpontjában a kelet- és nyugat-európai zenetörténeti kapcsolatok állnak, amelyek mellett a mai kötődéseket is bemutatják a fesztiválon. Az egyhetes rendezvény utolsó napján két olyan hangszert is hallhat a közönség, amelyet korábban még nem mutattak be a fesztiválon: a billentyű nélküli trombitát és kürtöt, amelyek a mai kürt és trombita elődjeinek számítanak, ezért ma natúr kürtként és -trombitaként ismertek.

A fesztiválon a többi között fellép a Codex, a kolozsvári Senza Nome, az észak-olaszországi Dramsam zenekar, valamint koncerttel mutatkoznak be a nyári egyetem tanárai is. A pénteki nap érdekessége, hogy kizárólag a barokk zenéről fog szólni. A fő attrakciónak a Kremsier projekt előadása ígérkezik, műsorukban nyolc európai országból lépnek fel előadók. A részletes programról és a helyszínekről itt lehet tájékozódni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Weszely Ernő harmonikaművész

Életének 69. évében, december 3-án váratlanul elhunyt Weszely Ernő eMeRTon díjas zongora- és harmonikaművész – adta hírül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.
Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Ingyenes koncerteket ad a Fesztiválzenekar advent negyedik hétvégéjén

December 17-én és 18-án forró teával, forralt borral és zenés karácsonyi vásárral várják a látogatókat a Selmeci utcai próbateremben, ahol zenei témájú ajándéktárgyakat is beszerezhetünk.
Klasszikus ajánló

Délelőtt is sztárszólisták várják a közönséget az MVM karácsonyi koncertjén

A nagy érdeklődés miatt az MVM Karácsonyi Koncert napján, december 18-án délelőttre újabb hangversenyt hirdettek a szereplők, melyen szintén a hangszeres szólisták legnagyobbjai léptek fel.
Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.