Klasszikus

Hétfőn kezdődik a 31. Régizene Fesztivál Csíkszeredában

2011.07.07. 20:18
Ajánlom
Az egyhetes fesztivál programkínálatát a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is számos újdonsággal bővítették a szervezők.

Koncertekkel, gyermekprogramokkal, reneszánsz táncházzal, új zenei témákkal, premierekkel, ritkán hallott zeneszerzők műveivel, valamint a fesztivál repertoárjában újnak számító hangszerek megszólaltatásával várják a régizene kedvelőit a rendezvénysorozatra, amelynek idei helyszínei Csíkszereda mellett Csíksomlyó és Gyergyószárhegy. Kilenc ország 119 fellépője 9 mesterkurzussal és 20 koncerttel teszi teljessé a rendezvényt, amelynek keretében 30-40 diák számára Régizene Nyári Egyetemet is tartanak, immár negyedszer a fesztivál történetében.

Idén a koncertek és programok középpontjában a kelet- és nyugat-európai zenetörténeti kapcsolatok állnak, amelyek mellett a mai kötődéseket is bemutatják a fesztiválon. Az egyhetes rendezvény utolsó napján két olyan hangszert is hallhat a közönség, amelyet korábban még nem mutattak be a fesztiválon: a billentyű nélküli trombitát és kürtöt, amelyek a mai kürt és trombita elődjeinek számítanak, ezért ma natúr kürtként és -trombitaként ismertek.

A fesztiválon a többi között fellép a Codex, a kolozsvári Senza Nome, az észak-olaszországi Dramsam zenekar, valamint koncerttel mutatkoznak be a nyári egyetem tanárai is. A pénteki nap érdekessége, hogy kizárólag a barokk zenéről fog szólni. A fő attrakciónak a Kremsier projekt előadása ígérkezik, műsorukban nyolc európai országból lépnek fel előadók. A részletes programról és a helyszínekről itt lehet tájékozódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.