Klasszikus

Heti hat napot dolgozik a világ egyik legidősebb és legelfoglaltabb karmestere

2017.07.11. 16:01
Ajánlom
Herbert Blomsted ma kilencven éves, de még mindig közel száz koncertet vezényel évente. Nem iszik, nem dohányzik, és vegetáriánus, de úgy véli, mégsem ez a hosszú, aktív élet titka.

A karmesteri szakma kedvez az egészségnek, számos dirigens még nyolcvan felett is aktív. Sir Neville Marriner kilencven éves volt, amikor még vezényelt a Promenade-koncerteken, a februárban, Stanisław Skrowaczewski életének kilencvenharmadik évébenn hunyt el, de utolsó éveiben is dolgozott. Még idősebb Ed Simons, aki február 1-jén töltötte a százat, és még mindig nem tette le a pálcát.

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Herbert Blomstedt ma kilencven éves, de

ez nem akadályozta meg abban, hogy erre az évre mintegy kilencven koncertet írjon a naptárába,

melyeket csupa rangos együttesek élén vezényel. Az Amsterdami Concertgebouw zenekarát, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, a San Francisco-i Szimfonikusokat irányítja, de fellép majd itthon is, november 3-án a Lipcsei Gewandhaus Zenekarát dirigálja a Müpában.

Blomstedt vezénylését hallgatni különös élmény. „Abbéli vágya, hogy egyensúlyt teremtsen a zeneiség és az intellektualizmus között, még mindig hajtja őt” – írja a Gramophone magazin a júliusi számában.

A karmester 1927. július 11-én született az egyesült államokbeli Massachusettsben, de svéd szülei két év múlva visszaköltöztek Göteborgba. Talán ezért vezényel úgy, mint aki „mindenütt polgár” – írja a Gramophon. Igor Markevitchcsel Salzburgban, Leonard Bernsteinnel Tanglewoodban tanult együtt, később skandináv zenekarok élén dolgozott, 1975 és '85 között pedig a Drezdai Állami Zenekar vezetője volt.

Blomstedt számára Beethoven a legfontosabb zeneszerző, különösen a Kilencedik szimfónia, mely még ma is foglalkoztatja. „Sohasem hagy nekem nyugtot, legfeljebb akkor, ha egy másik művön dolgozom intenzíven. Ott van, amikor aludni próbálok – hogy

mit tehetnék, hogy még szebb legyen, hogy segíthetnék a zenészeknek a játékban?

Állandóan dolgozik bennem ez a mű.”

Nem úgy tűnik, hogy Blomstedt lassítani szeretne kilencvenen túl. Néha megesik vele, hogy a próbákon ülve irányítja a zenekart, de ilyenkor is ugyanolyan aprólékos, mint máskor. Köztudomású róla, hogy hetednapi adventistaként szombatonként nem dolgozik, nem eszik húst és nem fogyaszt alkoholt, illetve kávét.

„A szerelmem a zene” – felelte a NY Timesnak arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka. –

Hogyan tagadhatnád meg az időt annak, amit így szeretsz?

Herbert Blomstedt 02  Martin UK Lengemann1

Herbert Blomstedt 02 Martin UK Lengemann1

Sok újságíró szeretné azt hallani, hogy biztosan azért, mert nem dohányzok, vagy vegetáriánus vagyok, vagy megtartom a szombati pihenőnapot. De nem ez az oka. Ez egy ajándék. (...) Churchill rengeteg whiskeyt ivott, nagy szivarokat szívott, mégis túlélte a kilencvenedik születésnapját.”

Amikor még kevésbé volt elismert, nehéz volt számára megtartani a Sabbathot, hiszen az olyan elfoglalt együtteseknek, mint például a Berlini Filharmonikusoknak, nagyon sűrű próbarendjük van. Ma már nincs ilyen probléma. Blomstedt koncertezni egyébként koncertezik ezen a számára szent napon: „A Sabbath napján már nem tanulunk [nem próbálunk], hanem eljátsszuk azt, amit megtanultunk. Ez pedig egy áldásos tevékenység.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.
Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.