Klasszikus

Heti hat napot dolgozik a világ egyik legidősebb és legelfoglaltabb karmestere

2017.07.11. 16:01
Ajánlom
Herbert Blomsted ma kilencven éves, de még mindig közel száz koncertet vezényel évente. Nem iszik, nem dohányzik, és vegetáriánus, de úgy véli, mégsem ez a hosszú, aktív élet titka.

A karmesteri szakma kedvez az egészségnek, számos dirigens még nyolcvan felett is aktív. Sir Neville Marriner kilencven éves volt, amikor még vezényelt a Promenade-koncerteken, a februárban, Stanisław Skrowaczewski életének kilencvenharmadik évébenn hunyt el, de utolsó éveiben is dolgozott. Még idősebb Ed Simons, aki február 1-jén töltötte a százat, és még mindig nem tette le a pálcát.

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Herbert Blomstedt ma kilencven éves, de

ez nem akadályozta meg abban, hogy erre az évre mintegy kilencven koncertet írjon a naptárába,

melyeket csupa rangos együttesek élén vezényel. Az Amsterdami Concertgebouw zenekarát, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, a San Francisco-i Szimfonikusokat irányítja, de fellép majd itthon is, november 3-án a Lipcsei Gewandhaus Zenekarát dirigálja a Müpában.

Blomstedt vezénylését hallgatni különös élmény. „Abbéli vágya, hogy egyensúlyt teremtsen a zeneiség és az intellektualizmus között, még mindig hajtja őt” – írja a Gramophone magazin a júliusi számában.

A karmester 1927. július 11-én született az egyesült államokbeli Massachusettsben, de svéd szülei két év múlva visszaköltöztek Göteborgba. Talán ezért vezényel úgy, mint aki „mindenütt polgár” – írja a Gramophon. Igor Markevitchcsel Salzburgban, Leonard Bernsteinnel Tanglewoodban tanult együtt, később skandináv zenekarok élén dolgozott, 1975 és '85 között pedig a Drezdai Állami Zenekar vezetője volt.

Blomstedt számára Beethoven a legfontosabb zeneszerző, különösen a Kilencedik szimfónia, mely még ma is foglalkoztatja. „Sohasem hagy nekem nyugtot, legfeljebb akkor, ha egy másik művön dolgozom intenzíven. Ott van, amikor aludni próbálok – hogy

mit tehetnék, hogy még szebb legyen, hogy segíthetnék a zenészeknek a játékban?

Állandóan dolgozik bennem ez a mű.”

Nem úgy tűnik, hogy Blomstedt lassítani szeretne kilencvenen túl. Néha megesik vele, hogy a próbákon ülve irányítja a zenekart, de ilyenkor is ugyanolyan aprólékos, mint máskor. Köztudomású róla, hogy hetednapi adventistaként szombatonként nem dolgozik, nem eszik húst és nem fogyaszt alkoholt, illetve kávét.

„A szerelmem a zene” – felelte a NY Timesnak arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka. –

Hogyan tagadhatnád meg az időt annak, amit így szeretsz?

Herbert Blomstedt 02  Martin UK Lengemann1

Herbert Blomstedt 02 Martin UK Lengemann1

Sok újságíró szeretné azt hallani, hogy biztosan azért, mert nem dohányzok, vagy vegetáriánus vagyok, vagy megtartom a szombati pihenőnapot. De nem ez az oka. Ez egy ajándék. (...) Churchill rengeteg whiskeyt ivott, nagy szivarokat szívott, mégis túlélte a kilencvenedik születésnapját.”

Amikor még kevésbé volt elismert, nehéz volt számára megtartani a Sabbathot, hiszen az olyan elfoglalt együtteseknek, mint például a Berlini Filharmonikusoknak, nagyon sűrű próbarendjük van. Ma már nincs ilyen probléma. Blomstedt koncertezni egyébként koncertezik ezen a számára szent napon: „A Sabbath napján már nem tanulunk [nem próbálunk], hanem eljátsszuk azt, amit megtanultunk. Ez pedig egy áldásos tevékenység.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.