Klasszikus

Heti hat napot dolgozik a világ egyik legidősebb és legelfoglaltabb karmestere

2017.07.11. 16:01
Ajánlom
Herbert Blomsted ma kilencven éves, de még mindig közel száz koncertet vezényel évente. Nem iszik, nem dohányzik, és vegetáriánus, de úgy véli, mégsem ez a hosszú, aktív élet titka.

A karmesteri szakma kedvez az egészségnek, számos dirigens még nyolcvan felett is aktív. Sir Neville Marriner kilencven éves volt, amikor még vezényelt a Promenade-koncerteken, a februárban, Stanisław Skrowaczewski életének kilencvenharmadik évébenn hunyt el, de utolsó éveiben is dolgozott. Még idősebb Ed Simons, aki február 1-jén töltötte a százat, és még mindig nem tette le a pálcát.

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Herbert Blomstedt ma kilencven éves, de

ez nem akadályozta meg abban, hogy erre az évre mintegy kilencven koncertet írjon a naptárába,

melyeket csupa rangos együttesek élén vezényel. Az Amsterdami Concertgebouw zenekarát, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, a San Francisco-i Szimfonikusokat irányítja, de fellép majd itthon is, november 3-án a Lipcsei Gewandhaus Zenekarát dirigálja a Müpában.

Blomstedt vezénylését hallgatni különös élmény. „Abbéli vágya, hogy egyensúlyt teremtsen a zeneiség és az intellektualizmus között, még mindig hajtja őt” – írja a Gramophone magazin a júliusi számában.

A karmester 1927. július 11-én született az egyesült államokbeli Massachusettsben, de svéd szülei két év múlva visszaköltöztek Göteborgba. Talán ezért vezényel úgy, mint aki „mindenütt polgár” – írja a Gramophon. Igor Markevitchcsel Salzburgban, Leonard Bernsteinnel Tanglewoodban tanult együtt, később skandináv zenekarok élén dolgozott, 1975 és '85 között pedig a Drezdai Állami Zenekar vezetője volt.

Blomstedt számára Beethoven a legfontosabb zeneszerző, különösen a Kilencedik szimfónia, mely még ma is foglalkoztatja. „Sohasem hagy nekem nyugtot, legfeljebb akkor, ha egy másik művön dolgozom intenzíven. Ott van, amikor aludni próbálok – hogy

mit tehetnék, hogy még szebb legyen, hogy segíthetnék a zenészeknek a játékban?

Állandóan dolgozik bennem ez a mű.”

Nem úgy tűnik, hogy Blomstedt lassítani szeretne kilencvenen túl. Néha megesik vele, hogy a próbákon ülve irányítja a zenekart, de ilyenkor is ugyanolyan aprólékos, mint máskor. Köztudomású róla, hogy hetednapi adventistaként szombatonként nem dolgozik, nem eszik húst és nem fogyaszt alkoholt, illetve kávét.

„A szerelmem a zene” – felelte a NY Timesnak arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka. –

Hogyan tagadhatnád meg az időt annak, amit így szeretsz?

Herbert Blomstedt 02  Martin UK Lengemann1

Herbert Blomstedt 02 Martin UK Lengemann1

Sok újságíró szeretné azt hallani, hogy biztosan azért, mert nem dohányzok, vagy vegetáriánus vagyok, vagy megtartom a szombati pihenőnapot. De nem ez az oka. Ez egy ajándék. (...) Churchill rengeteg whiskeyt ivott, nagy szivarokat szívott, mégis túlélte a kilencvenedik születésnapját.”

Amikor még kevésbé volt elismert, nehéz volt számára megtartani a Sabbathot, hiszen az olyan elfoglalt együtteseknek, mint például a Berlini Filharmonikusoknak, nagyon sűrű próbarendjük van. Ma már nincs ilyen probléma. Blomstedt koncertezni egyébként koncertezik ezen a számára szent napon: „A Sabbath napján már nem tanulunk [nem próbálunk], hanem eljátsszuk azt, amit megtanultunk. Ez pedig egy áldásos tevékenység.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.