Klasszikus

Heti hat napot dolgozik a világ egyik legidősebb és legelfoglaltabb karmestere

2017.07.11. 16:01
Ajánlom
Herbert Blomsted ma kilencven éves, de még mindig közel száz koncertet vezényel évente. Nem iszik, nem dohányzik, és vegetáriánus, de úgy véli, mégsem ez a hosszú, aktív élet titka.

A karmesteri szakma kedvez az egészségnek, számos dirigens még nyolcvan felett is aktív. Sir Neville Marriner kilencven éves volt, amikor még vezényelt a Promenade-koncerteken, a februárban, Stanisław Skrowaczewski életének kilencvenharmadik évébenn hunyt el, de utolsó éveiben is dolgozott. Még idősebb Ed Simons, aki február 1-jén töltötte a százat, és még mindig nem tette le a pálcát.

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Herbert Blomstedt ma kilencven éves, de

ez nem akadályozta meg abban, hogy erre az évre mintegy kilencven koncertet írjon a naptárába,

melyeket csupa rangos együttesek élén vezényel. Az Amsterdami Concertgebouw zenekarát, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, a San Francisco-i Szimfonikusokat irányítja, de fellép majd itthon is, november 3-án a Lipcsei Gewandhaus Zenekarát dirigálja a Müpában.

Blomstedt vezénylését hallgatni különös élmény. „Abbéli vágya, hogy egyensúlyt teremtsen a zeneiség és az intellektualizmus között, még mindig hajtja őt” – írja a Gramophone magazin a júliusi számában.

A karmester 1927. július 11-én született az egyesült államokbeli Massachusettsben, de svéd szülei két év múlva visszaköltöztek Göteborgba. Talán ezért vezényel úgy, mint aki „mindenütt polgár” – írja a Gramophon. Igor Markevitchcsel Salzburgban, Leonard Bernsteinnel Tanglewoodban tanult együtt, később skandináv zenekarok élén dolgozott, 1975 és '85 között pedig a Drezdai Állami Zenekar vezetője volt.

Blomstedt számára Beethoven a legfontosabb zeneszerző, különösen a Kilencedik szimfónia, mely még ma is foglalkoztatja. „Sohasem hagy nekem nyugtot, legfeljebb akkor, ha egy másik művön dolgozom intenzíven. Ott van, amikor aludni próbálok – hogy

mit tehetnék, hogy még szebb legyen, hogy segíthetnék a zenészeknek a játékban?

Állandóan dolgozik bennem ez a mű.”

Nem úgy tűnik, hogy Blomstedt lassítani szeretne kilencvenen túl. Néha megesik vele, hogy a próbákon ülve irányítja a zenekart, de ilyenkor is ugyanolyan aprólékos, mint máskor. Köztudomású róla, hogy hetednapi adventistaként szombatonként nem dolgozik, nem eszik húst és nem fogyaszt alkoholt, illetve kávét.

„A szerelmem a zene” – felelte a NY Timesnak arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka. –

Hogyan tagadhatnád meg az időt annak, amit így szeretsz?

Herbert Blomstedt 02  Martin UK Lengemann1

Herbert Blomstedt 02 Martin UK Lengemann1

Sok újságíró szeretné azt hallani, hogy biztosan azért, mert nem dohányzok, vagy vegetáriánus vagyok, vagy megtartom a szombati pihenőnapot. De nem ez az oka. Ez egy ajándék. (...) Churchill rengeteg whiskeyt ivott, nagy szivarokat szívott, mégis túlélte a kilencvenedik születésnapját.”

Amikor még kevésbé volt elismert, nehéz volt számára megtartani a Sabbathot, hiszen az olyan elfoglalt együtteseknek, mint például a Berlini Filharmonikusoknak, nagyon sűrű próbarendjük van. Ma már nincs ilyen probléma. Blomstedt koncertezni egyébként koncertezik ezen a számára szent napon: „A Sabbath napján már nem tanulunk [nem próbálunk], hanem eljátsszuk azt, amit megtanultunk. Ez pedig egy áldásos tevékenység.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.