Klasszikus

Hétköznapok nem hétköznapi koncertekkel az A38 hajón

2003.11.24. 00:00
Ajánlom
Lajkó Félix és zenekara november 25-én, a Makám zenekar november 26-án este kilenc órától lép színpadra az A38 hajón. Lajkó Félixet idén utoljára láthatjuk színpadon, a Makám pedig Anzix című új lemezét mutatja be a közönségnek.

Lajkó Félix betegsége miatt idén nem tudta megtartani immár rendszeresnek számító zeneakadémiai fellépését. Budapesten utoljára júniusban játszott, s nem biztos, hogy ebben az évben még vállal fellépést az A38-on kívül. Sokan, sokat írtak már róla. Zsenialitásáról, elementáris, sajátos játékstílusáról. Az egész világon elkápráztatja a közönséget, hegedűjátékával stílust teremtett: pár taktus után mindenki felismeri zenéjét. Az A38-on nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be – a következő lemezen szereplő zenésztársaival együtt. Egyébként Japánba készül, filmzenét ír egy amerikai filmhez, Gheorghe Zamfir román pánsíp király szeretne vele együtt dolgozni, Pina Bausch újra meghívta wuppertali fesztiváljára – szóval köszöni, jól van.

A Makám együttes azon kevés hazai zenekarok egyike, akik úgy képesek megújulni, hogy közben mindig megőriznek valamit eredeti hangjukból. Utóbbi lemezeiken a vokális műfaj felé fordultak. Az új korszakot nyitó lemez, a SkanZen bemutatója – Lovász Irén és Bognár Szilvia közreműködésével – Párizsban, a Theatre de la Ville-ben volt, 1999-ben. A Lovász Irénnel készült lemezek (9 colinda – 2001; Szindbád – 2002) a Fonó Records eladási listavezetői lettek, szólistáját pedig idén az Év énekesnőjének választották, eMeRTon-díjat kapott. Az együttes új lemezét, az Anzix-ot ezúttal nem Párizsban, hanem Budapesten, az A38 koncerttermében mutatja be. Az albumon a Balkán zenei eszenciáját hallhatjuk a Makám sajátos hangzásvilágába ágyazva. Az együttes komponistája és művészeti vezetője Krulik Zoltán, a lemez szólistái – Bognár Szilvia, Szalóky Ágnes, Palya Bea – a fiatal magyar énekes generáció legmarkánsabb hangú képviselői. A lemez tematikája a Balkán történelme, háborús múltja és jelene női hangokkal, gondolatokkal és érzelmekkel megfogalmazva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.