Klasszikus

Hétköznapok nem hétköznapi koncertekkel az A38 hajón

2003.11.24. 00:00
Ajánlom
Lajkó Félix és zenekara november 25-én, a Makám zenekar november 26-án este kilenc órától lép színpadra az A38 hajón. Lajkó Félixet idén utoljára láthatjuk színpadon, a Makám pedig Anzix című új lemezét mutatja be a közönségnek.

Lajkó Félix betegsége miatt idén nem tudta megtartani immár rendszeresnek számító zeneakadémiai fellépését. Budapesten utoljára júniusban játszott, s nem biztos, hogy ebben az évben még vállal fellépést az A38-on kívül. Sokan, sokat írtak már róla. Zsenialitásáról, elementáris, sajátos játékstílusáról. Az egész világon elkápráztatja a közönséget, hegedűjátékával stílust teremtett: pár taktus után mindenki felismeri zenéjét. Az A38-on nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be – a következő lemezen szereplő zenésztársaival együtt. Egyébként Japánba készül, filmzenét ír egy amerikai filmhez, Gheorghe Zamfir román pánsíp király szeretne vele együtt dolgozni, Pina Bausch újra meghívta wuppertali fesztiváljára – szóval köszöni, jól van.

A Makám együttes azon kevés hazai zenekarok egyike, akik úgy képesek megújulni, hogy közben mindig megőriznek valamit eredeti hangjukból. Utóbbi lemezeiken a vokális műfaj felé fordultak. Az új korszakot nyitó lemez, a SkanZen bemutatója – Lovász Irén és Bognár Szilvia közreműködésével – Párizsban, a Theatre de la Ville-ben volt, 1999-ben. A Lovász Irénnel készült lemezek (9 colinda – 2001; Szindbád – 2002) a Fonó Records eladási listavezetői lettek, szólistáját pedig idén az Év énekesnőjének választották, eMeRTon-díjat kapott. Az együttes új lemezét, az Anzix-ot ezúttal nem Párizsban, hanem Budapesten, az A38 koncerttermében mutatja be. Az albumon a Balkán zenei eszenciáját hallhatjuk a Makám sajátos hangzásvilágába ágyazva. Az együttes komponistája és művészeti vezetője Krulik Zoltán, a lemez szólistái – Bognár Szilvia, Szalóky Ágnes, Palya Bea – a fiatal magyar énekes generáció legmarkánsabb hangú képviselői. A lemez tematikája a Balkán történelme, háborús múltja és jelene női hangokkal, gondolatokkal és érzelmekkel megfogalmazva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.