Klasszikus

Hétköznapok nem hétköznapi koncertekkel az A38 hajón

2003.11.24. 00:00
Ajánlom
Lajkó Félix és zenekara november 25-én, a Makám zenekar november 26-án este kilenc órától lép színpadra az A38 hajón. Lajkó Félixet idén utoljára láthatjuk színpadon, a Makám pedig Anzix című új lemezét mutatja be a közönségnek.

Lajkó Félix betegsége miatt idén nem tudta megtartani immár rendszeresnek számító zeneakadémiai fellépését. Budapesten utoljára júniusban játszott, s nem biztos, hogy ebben az évben még vállal fellépést az A38-on kívül. Sokan, sokat írtak már róla. Zsenialitásáról, elementáris, sajátos játékstílusáról. Az egész világon elkápráztatja a közönséget, hegedűjátékával stílust teremtett: pár taktus után mindenki felismeri zenéjét. Az A38-on nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be – a következő lemezen szereplő zenésztársaival együtt. Egyébként Japánba készül, filmzenét ír egy amerikai filmhez, Gheorghe Zamfir román pánsíp király szeretne vele együtt dolgozni, Pina Bausch újra meghívta wuppertali fesztiváljára – szóval köszöni, jól van.

A Makám együttes azon kevés hazai zenekarok egyike, akik úgy képesek megújulni, hogy közben mindig megőriznek valamit eredeti hangjukból. Utóbbi lemezeiken a vokális műfaj felé fordultak. Az új korszakot nyitó lemez, a SkanZen bemutatója – Lovász Irén és Bognár Szilvia közreműködésével – Párizsban, a Theatre de la Ville-ben volt, 1999-ben. A Lovász Irénnel készült lemezek (9 colinda – 2001; Szindbád – 2002) a Fonó Records eladási listavezetői lettek, szólistáját pedig idén az Év énekesnőjének választották, eMeRTon-díjat kapott. Az együttes új lemezét, az Anzix-ot ezúttal nem Párizsban, hanem Budapesten, az A38 koncerttermében mutatja be. Az albumon a Balkán zenei eszenciáját hallhatjuk a Makám sajátos hangzásvilágába ágyazva. Az együttes komponistája és művészeti vezetője Krulik Zoltán, a lemez szólistái – Bognár Szilvia, Szalóky Ágnes, Palya Bea – a fiatal magyar énekes generáció legmarkánsabb hangú képviselői. A lemez tematikája a Balkán történelme, háborús múltja és jelene női hangokkal, gondolatokkal és érzelmekkel megfogalmazva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.