Klasszikus

Hétszáz év – hetven percben

2004.03.02. 00:00
Ajánlom
Mit jelent a régi és az új a zenében? Meddig új egy mű és mitől számít réginek? Vajon nem újabb-e bizonyos szempontból a nemrég felfedezett kódexben fennmaradt XIII. századi motetta, mint egy több százszor hallott Beethoven-szimfónia?

A Trio Lignum megalakulása óta régi és új kapcsolódási pontjait kutatja. Az 1997-es szombathelyi Bartók Fesztiválon még alkalmi társulásként fellépett Trió első hangversenyén merész ötlettel szembesítette egymással Ockeghem és Cage, Senleches és Kurtág, Mozart és Berio zenéit. A kísérletet folytatták s így egy páratlanul széles repertoárt építettek ki a XII. század zenéjétől Bachon, Mozarton át a legújabb, sokszor kifejezetten a Trio Lignum számára komponált darabokig.

Február 28-án került sor az első Lignum Estre a Katona József Színház nemrég felavatott új játszóhelyén, a Sufniban. A hét tematikus koncertből álló sorozat „Áthallások” című első estje – mintegy zenei időutazásként – XIII. századi motettákat, Bull, Bach, Mozart, Brahms, T. Johnson és az előadás vendége, Sáry László műveit állította egymás mellé. A darabok között Máté Gábor, a produkció rendezője az elhangzott zenékhez és szerzőjükhöz kapcsolódó legkülönfélébb szövegeket olvasott fel. A Trio Lignum tagjai által válogatott textusok közt szerepel vers, levélrészlet, hangversenykritika, grafológiai elemzés, sőt mezőgazdasági szakszöveg is. A szövegek célja részint a szórakoztatás, részint egyfajta – a legjobb értelemben vett – ismeretterjesztés. A három muzsikus ugyanis azt tapasztalta, hogy a hagyományos hangversenyeken gyakran valamiféle függöny választja el az előadókat és a közönséget. A felolvasott szövegek azonban közelebb hozzák a hallgatót a régmúlt – és talán kortársainak – zenéjéhez is. Ráadásul a Trió nem titkolt célja az is, hogy új, a hagyományos koncerteket csak ritkán látogató közönségrétegeket nyerjenek meg az úgynevezett komolyzenének.

„Úgynevezett komolyzene”, hiszen a Trió tagjai egyáltalán nem „komolykodnak”, zenélésüket mindvégig – persze nem felszínes, hanem nagyon is elmélyült – játékosság és kreativitás jellemzi. Ezen az sem változtat, ha – mint gyakran – akár intellektuálisan, akár hangszertechnikai szempontból rendkívül bonyolult művet adnak elő. Úgy tűnik, számukra nincsenek „nehéz” darabok: játékuk a szó valódi értelmében játék marad.

A Trio Lignum következő estjére március 20-án kerül sor a Katona József Színház Sufnijában. A „Trió” című előadáson Lakatos György, Klenyán Csaba és Rozmán Lajos vendége Földes Imre zenetörténész lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.