Klasszikus

Hétszáz év – hetven percben

2004.03.02. 00:00
Ajánlom
Mit jelent a régi és az új a zenében? Meddig új egy mű és mitől számít réginek? Vajon nem újabb-e bizonyos szempontból a nemrég felfedezett kódexben fennmaradt XIII. századi motetta, mint egy több százszor hallott Beethoven-szimfónia?

A Trio Lignum megalakulása óta régi és új kapcsolódási pontjait kutatja. Az 1997-es szombathelyi Bartók Fesztiválon még alkalmi társulásként fellépett Trió első hangversenyén merész ötlettel szembesítette egymással Ockeghem és Cage, Senleches és Kurtág, Mozart és Berio zenéit. A kísérletet folytatták s így egy páratlanul széles repertoárt építettek ki a XII. század zenéjétől Bachon, Mozarton át a legújabb, sokszor kifejezetten a Trio Lignum számára komponált darabokig.

Február 28-án került sor az első Lignum Estre a Katona József Színház nemrég felavatott új játszóhelyén, a Sufniban. A hét tematikus koncertből álló sorozat „Áthallások” című első estje – mintegy zenei időutazásként – XIII. századi motettákat, Bull, Bach, Mozart, Brahms, T. Johnson és az előadás vendége, Sáry László műveit állította egymás mellé. A darabok között Máté Gábor, a produkció rendezője az elhangzott zenékhez és szerzőjükhöz kapcsolódó legkülönfélébb szövegeket olvasott fel. A Trio Lignum tagjai által válogatott textusok közt szerepel vers, levélrészlet, hangversenykritika, grafológiai elemzés, sőt mezőgazdasági szakszöveg is. A szövegek célja részint a szórakoztatás, részint egyfajta – a legjobb értelemben vett – ismeretterjesztés. A három muzsikus ugyanis azt tapasztalta, hogy a hagyományos hangversenyeken gyakran valamiféle függöny választja el az előadókat és a közönséget. A felolvasott szövegek azonban közelebb hozzák a hallgatót a régmúlt – és talán kortársainak – zenéjéhez is. Ráadásul a Trió nem titkolt célja az is, hogy új, a hagyományos koncerteket csak ritkán látogató közönségrétegeket nyerjenek meg az úgynevezett komolyzenének.

„Úgynevezett komolyzene”, hiszen a Trió tagjai egyáltalán nem „komolykodnak”, zenélésüket mindvégig – persze nem felszínes, hanem nagyon is elmélyült – játékosság és kreativitás jellemzi. Ezen az sem változtat, ha – mint gyakran – akár intellektuálisan, akár hangszertechnikai szempontból rendkívül bonyolult művet adnak elő. Úgy tűnik, számukra nincsenek „nehéz” darabok: játékuk a szó valódi értelmében játék marad.

A Trio Lignum következő estjére március 20-án kerül sor a Katona József Színház Sufnijában. A „Trió” című előadáson Lakatos György, Klenyán Csaba és Rozmán Lajos vendége Földes Imre zenetörténész lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.