Klasszikus

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

2022.02.25. 12:00
Ajánlom
Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Sorra teszik közzé a nyilatkozatokat azok a zeneművészek, akik valamilyen módon érintettnek érzik magukat az Ukrajna és Oroszország közti háborús helyzetben. Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a Scala ultimátumot adott Valerij Gergijev közismerten Putyin-párti orosz karmesternek, hogy határolódjon el az inváziótól, különben nem vezényelhet tovább az intézményben.

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

Kapcsolódó

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Gergijev a hétvégén három koncertet adott volna New Yorkban a Bécsi Filharmonikusokkal, akkor még a zenekar megvédte őt évtizedes munkakapcsolatukra hivatkozva, ám a Carnegie Hall elé tervezett tiltakozások hatására

először a szintén orosz zongorista, Gyenyisz Macujev mondta le a koncertet, majd a neves koncertterem és a zenekar igazgatósága közösen úgy döntött, inkább más is vezényeljen

számolt be az Operawire. A beugró karmester Yannick Nézet-Seguin lesz, a zongorista nevét még nem közölték.

Frissítés: München polgármestere is felszólította Gergijevet, hogy legkésőbb február 28-ig határolódjon el az orosz inváziótól, különben nem maradhat tovább a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere

tette közzé a zenekar a közösségi médiában.

Más orosz művészek azonban egyértelmű békepárti álláspontra helyezkedtek. Az orosz származású karmester, Szemjon Bicskov hosszú állásfoglalást tett közzé, mert mint mondta, ebben az esetben a hallgatás az agresszort támogatja. Felidézve az Oroszországot sújtó háborúkat és a szovjet éra saját népe ellen elkövetett bűneit, határozottan elítélte, hogy a jelenlegi orosz vezetés újra csak az erőszakot keresi.

Az orosz koloratúrszoprán, Olga Peretyatko Instagram-oldalán posztolt egy pirossal áthúzott HÁBORÚ szót, majd oroszul mellé írta:

Istenem, hogyan állíthatnám meg?

Jevgenyij Kiszin orosz zongorista a közösségi médiában igen erős videóüzenetet tett közzé. Ebben elmondja, a háború mindig rossz, és ezrek, ha nem milliók szenvedését okozza. Arra pedig, hogy egy ország megtámad egy másikat, amely még csak nem is fenyegette, nem létezhet semmilyen mentség. „A náci bűnösök, akik háborút kezdtek Európában, dicstelen életüket a nürnbergi pereket követően börtönben végezték. Akik az 1990-es években Jugoszláviában háborúba kezdtek, a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerültek, ahol elítélték őket. Sajnos nem mindenkit büntetnek meg, aki háborút kezdeményez, de

senki nem kerülheti el a történelem ítéletét.

A Slipped Disc beszámolója alapján az orosz zongorista, Alexander Melnikov február 24-i koncertje előtt a közönséghez fordult, és elmondta, bár könnyű lenne úgy tennie, mintha semmi köze nem lenne az orosz helyzethez, hiszen nem él otthon, és soha nem szavazott Putyinra, mégis felelősséget érez a háború miatt. Vlagyimir Jurovszkij karmester megdöbbenését fejezte ki, mint mondta, családi kapcsolatai révén mindkét országhoz kötődik, és reméli, minél hamarabb helyreáll a béke. Hétvégi koncertjén a Berlini Rádiózenekarral megváltoztatták a műsort, hogy így is kifejezzék szolidaritásukat az ukrán néppel, eljátsszák az ukrán nemzeti himnuszt, és annak szerzőjének, Mychajlo Werbyzkyjnek 1. szimfonikus nyitányát.

Az ukrán művészek is felemelték a hangjukat, Oksana Lyniv és az Ukrán Ifjúsági Zenekar tagjai az európai országok segítségét kérték. Az ukrán bariton, Yuriy Yurchuk, aki Londonban legutóbb a Tosca Angelottijának szerepét énekelte a Királyi Operaház produkciójában, a miniszterelnökség épülete elé vonult, és az ukrán nemzeti himnuszt énekelte, hogy így hívja fel a figyelmet hazája helyzetére.

Fejléckép: Valerij Gergijev, Olga Peretyatko, Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: IMG Artists, Daniil Rabovsky, Marco Borggreve)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Klasszikus

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.