Klasszikus

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

2022.02.25. 12:00
Ajánlom
Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Sorra teszik közzé a nyilatkozatokat azok a zeneművészek, akik valamilyen módon érintettnek érzik magukat az Ukrajna és Oroszország közti háborús helyzetben. Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a Scala ultimátumot adott Valerij Gergijev közismerten Putyin-párti orosz karmesternek, hogy határolódjon el az inváziótól, különben nem vezényelhet tovább az intézményben.

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

Kapcsolódó

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Gergijev a hétvégén három koncertet adott volna New Yorkban a Bécsi Filharmonikusokkal, akkor még a zenekar megvédte őt évtizedes munkakapcsolatukra hivatkozva, ám a Carnegie Hall elé tervezett tiltakozások hatására

először a szintén orosz zongorista, Gyenyisz Macujev mondta le a koncertet, majd a neves koncertterem és a zenekar igazgatósága közösen úgy döntött, inkább más is vezényeljen

számolt be az Operawire. A beugró karmester Yannick Nézet-Seguin lesz, a zongorista nevét még nem közölték.

Frissítés: München polgármestere is felszólította Gergijevet, hogy legkésőbb február 28-ig határolódjon el az orosz inváziótól, különben nem maradhat tovább a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere

tette közzé a zenekar a közösségi médiában.

Más orosz művészek azonban egyértelmű békepárti álláspontra helyezkedtek. Az orosz származású karmester, Szemjon Bicskov hosszú állásfoglalást tett közzé, mert mint mondta, ebben az esetben a hallgatás az agresszort támogatja. Felidézve az Oroszországot sújtó háborúkat és a szovjet éra saját népe ellen elkövetett bűneit, határozottan elítélte, hogy a jelenlegi orosz vezetés újra csak az erőszakot keresi.

Az orosz koloratúrszoprán, Olga Peretyatko Instagram-oldalán posztolt egy pirossal áthúzott HÁBORÚ szót, majd oroszul mellé írta:

Istenem, hogyan állíthatnám meg?

Jevgenyij Kiszin orosz zongorista a közösségi médiában igen erős videóüzenetet tett közzé. Ebben elmondja, a háború mindig rossz, és ezrek, ha nem milliók szenvedését okozza. Arra pedig, hogy egy ország megtámad egy másikat, amely még csak nem is fenyegette, nem létezhet semmilyen mentség. „A náci bűnösök, akik háborút kezdtek Európában, dicstelen életüket a nürnbergi pereket követően börtönben végezték. Akik az 1990-es években Jugoszláviában háborúba kezdtek, a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerültek, ahol elítélték őket. Sajnos nem mindenkit büntetnek meg, aki háborút kezdeményez, de

senki nem kerülheti el a történelem ítéletét.

A Slipped Disc beszámolója alapján az orosz zongorista, Alexander Melnikov február 24-i koncertje előtt a közönséghez fordult, és elmondta, bár könnyű lenne úgy tennie, mintha semmi köze nem lenne az orosz helyzethez, hiszen nem él otthon, és soha nem szavazott Putyinra, mégis felelősséget érez a háború miatt. Vlagyimir Jurovszkij karmester megdöbbenését fejezte ki, mint mondta, családi kapcsolatai révén mindkét országhoz kötődik, és reméli, minél hamarabb helyreáll a béke. Hétvégi koncertjén a Berlini Rádiózenekarral megváltoztatták a műsort, hogy így is kifejezzék szolidaritásukat az ukrán néppel, eljátsszák az ukrán nemzeti himnuszt, és annak szerzőjének, Mychajlo Werbyzkyjnek 1. szimfonikus nyitányát.

Az ukrán művészek is felemelték a hangjukat, Oksana Lyniv és az Ukrán Ifjúsági Zenekar tagjai az európai országok segítségét kérték. Az ukrán bariton, Yuriy Yurchuk, aki Londonban legutóbb a Tosca Angelottijának szerepét énekelte a Királyi Operaház produkciójában, a miniszterelnökség épülete elé vonult, és az ukrán nemzeti himnuszt énekelte, hogy így hívja fel a figyelmet hazája helyzetére.

Fejléckép: Valerij Gergijev, Olga Peretyatko, Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: IMG Artists, Daniil Rabovsky, Marco Borggreve)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.