Klasszikus

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

2022.02.25. 12:00
Ajánlom
Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Sorra teszik közzé a nyilatkozatokat azok a zeneművészek, akik valamilyen módon érintettnek érzik magukat az Ukrajna és Oroszország közti háborús helyzetben. Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a Scala ultimátumot adott Valerij Gergijev közismerten Putyin-párti orosz karmesternek, hogy határolódjon el az inváziótól, különben nem vezényelhet tovább az intézményben.

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

Kapcsolódó

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Gergijev a hétvégén három koncertet adott volna New Yorkban a Bécsi Filharmonikusokkal, akkor még a zenekar megvédte őt évtizedes munkakapcsolatukra hivatkozva, ám a Carnegie Hall elé tervezett tiltakozások hatására

először a szintén orosz zongorista, Gyenyisz Macujev mondta le a koncertet, majd a neves koncertterem és a zenekar igazgatósága közösen úgy döntött, inkább más is vezényeljen

számolt be az Operawire. A beugró karmester Yannick Nézet-Seguin lesz, a zongorista nevét még nem közölték.

Frissítés: München polgármestere is felszólította Gergijevet, hogy legkésőbb február 28-ig határolódjon el az orosz inváziótól, különben nem maradhat tovább a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere

tette közzé a zenekar a közösségi médiában.

Más orosz művészek azonban egyértelmű békepárti álláspontra helyezkedtek. Az orosz származású karmester, Szemjon Bicskov hosszú állásfoglalást tett közzé, mert mint mondta, ebben az esetben a hallgatás az agresszort támogatja. Felidézve az Oroszországot sújtó háborúkat és a szovjet éra saját népe ellen elkövetett bűneit, határozottan elítélte, hogy a jelenlegi orosz vezetés újra csak az erőszakot keresi.

Az orosz koloratúrszoprán, Olga Peretyatko Instagram-oldalán posztolt egy pirossal áthúzott HÁBORÚ szót, majd oroszul mellé írta:

Istenem, hogyan állíthatnám meg?

Jevgenyij Kiszin orosz zongorista a közösségi médiában igen erős videóüzenetet tett közzé. Ebben elmondja, a háború mindig rossz, és ezrek, ha nem milliók szenvedését okozza. Arra pedig, hogy egy ország megtámad egy másikat, amely még csak nem is fenyegette, nem létezhet semmilyen mentség. „A náci bűnösök, akik háborút kezdtek Európában, dicstelen életüket a nürnbergi pereket követően börtönben végezték. Akik az 1990-es években Jugoszláviában háborúba kezdtek, a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerültek, ahol elítélték őket. Sajnos nem mindenkit büntetnek meg, aki háborút kezdeményez, de

senki nem kerülheti el a történelem ítéletét.

A Slipped Disc beszámolója alapján az orosz zongorista, Alexander Melnikov február 24-i koncertje előtt a közönséghez fordult, és elmondta, bár könnyű lenne úgy tennie, mintha semmi köze nem lenne az orosz helyzethez, hiszen nem él otthon, és soha nem szavazott Putyinra, mégis felelősséget érez a háború miatt. Vlagyimir Jurovszkij karmester megdöbbenését fejezte ki, mint mondta, családi kapcsolatai révén mindkét országhoz kötődik, és reméli, minél hamarabb helyreáll a béke. Hétvégi koncertjén a Berlini Rádiózenekarral megváltoztatták a műsort, hogy így is kifejezzék szolidaritásukat az ukrán néppel, eljátsszák az ukrán nemzeti himnuszt, és annak szerzőjének, Mychajlo Werbyzkyjnek 1. szimfonikus nyitányát.

Az ukrán művészek is felemelték a hangjukat, Oksana Lyniv és az Ukrán Ifjúsági Zenekar tagjai az európai országok segítségét kérték. Az ukrán bariton, Yuriy Yurchuk, aki Londonban legutóbb a Tosca Angelottijának szerepét énekelte a Királyi Operaház produkciójában, a miniszterelnökség épülete elé vonult, és az ukrán nemzeti himnuszt énekelte, hogy így hívja fel a figyelmet hazája helyzetére.

Fejléckép: Valerij Gergijev, Olga Peretyatko, Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: IMG Artists, Daniil Rabovsky, Marco Borggreve)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.