Klasszikus

Hiánnyal startol a Művészetek Völgye

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
Két héttel a Művészetek Völgye idei programsorozatának a kezdete előtt a tervezett költségvetés 93,5 százaléka még nincs a szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet bankszámláján - közölte tegnap Márta István, a fesztivál vezetője.

A költségvetés 11 százalékára (19 millió forintra) pedig egyelőre még igéret sincs, tette hozzá a fesztiváligazgató. Az idei tervezett anyagi keret 173 millió forint lenne (a tavalyi költségvetés 154 millió forint volt). A Művészetek Völgyét a kulturális tárca 60 millió forinttal támogatja, a Nemzeti Kulturális Alapprogram az ígényelt 9 millió helyett, ötszázezer forintot adott. Más tárcák összesen kilenc millióval, a Balaton Fejlesztési Tanács pedig 8,7 millióval segítik a rendezvényeket. A támogatókhoz társulnak még szponzorok is. Márta István közölte, hogy korábban támogatásért fordult Kolbert Istvánhoz, a turizmusért is felelős tárca nélküli miniszterhez, de nem kapott tőle segítséget, a fesztiváligazgató azonban továbbra is várja a miniszter pozitív döntését. Az idei 17. fesztiválra az öt településre - Kapolcsra, Vigántpedendre, Taliándörögdre, Pulára és Monostorapátiba - kétszázezer látogatót várnak. Arra a kérdésre, hogy a nehéz anyagi helyzetben miért nem csökkentik a programokat, Márta István elmondta, hogy már kinyomtatták a műsorfüzetet és egyébként is már a mostani is egy szűkített műsorterv. A legnagyobb gondként Márta a költségvetés tervezhetetlenségét tartotta, mivel szerinte teljesen esetleges, hogy a pályázatokon mikor és mennyi összeget sikerül egy fesztiválnak elnyernie. Arra a kérdésre, hogy a tervezett tíz nap helyett hány napra elegendőek az eddig megigért költségek, elhangzott, hogy a fesztivál közepéig nincs gond. Azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd akkor, ha a hiányzó összegre továbbra sem lesz fedezet, egyelőre még nem született terv.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.