Klasszikus

Hiánnyal startol a Művészetek Völgye

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
Két héttel a Művészetek Völgye idei programsorozatának a kezdete előtt a tervezett költségvetés 93,5 százaléka még nincs a szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet bankszámláján - közölte tegnap Márta István, a fesztivál vezetője.

A költségvetés 11 százalékára (19 millió forintra) pedig egyelőre még igéret sincs, tette hozzá a fesztiváligazgató. Az idei tervezett anyagi keret 173 millió forint lenne (a tavalyi költségvetés 154 millió forint volt). A Művészetek Völgyét a kulturális tárca 60 millió forinttal támogatja, a Nemzeti Kulturális Alapprogram az ígényelt 9 millió helyett, ötszázezer forintot adott. Más tárcák összesen kilenc millióval, a Balaton Fejlesztési Tanács pedig 8,7 millióval segítik a rendezvényeket. A támogatókhoz társulnak még szponzorok is. Márta István közölte, hogy korábban támogatásért fordult Kolbert Istvánhoz, a turizmusért is felelős tárca nélküli miniszterhez, de nem kapott tőle segítséget, a fesztiváligazgató azonban továbbra is várja a miniszter pozitív döntését. Az idei 17. fesztiválra az öt településre - Kapolcsra, Vigántpedendre, Taliándörögdre, Pulára és Monostorapátiba - kétszázezer látogatót várnak. Arra a kérdésre, hogy a nehéz anyagi helyzetben miért nem csökkentik a programokat, Márta István elmondta, hogy már kinyomtatták a műsorfüzetet és egyébként is már a mostani is egy szűkített műsorterv. A legnagyobb gondként Márta a költségvetés tervezhetetlenségét tartotta, mivel szerinte teljesen esetleges, hogy a pályázatokon mikor és mennyi összeget sikerül egy fesztiválnak elnyernie. Arra a kérdésre, hogy a tervezett tíz nap helyett hány napra elegendőek az eddig megigért költségek, elhangzott, hogy a fesztivál közepéig nincs gond. Azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd akkor, ha a hiányzó összegre továbbra sem lesz fedezet, egyelőre még nem született terv.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.