Klasszikus

Hiánnyal startol a Művészetek Völgye

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
Két héttel a Művészetek Völgye idei programsorozatának a kezdete előtt a tervezett költségvetés 93,5 százaléka még nincs a szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet bankszámláján - közölte tegnap Márta István, a fesztivál vezetője.

A költségvetés 11 százalékára (19 millió forintra) pedig egyelőre még igéret sincs, tette hozzá a fesztiváligazgató. Az idei tervezett anyagi keret 173 millió forint lenne (a tavalyi költségvetés 154 millió forint volt). A Művészetek Völgyét a kulturális tárca 60 millió forinttal támogatja, a Nemzeti Kulturális Alapprogram az ígényelt 9 millió helyett, ötszázezer forintot adott. Más tárcák összesen kilenc millióval, a Balaton Fejlesztési Tanács pedig 8,7 millióval segítik a rendezvényeket. A támogatókhoz társulnak még szponzorok is. Márta István közölte, hogy korábban támogatásért fordult Kolbert Istvánhoz, a turizmusért is felelős tárca nélküli miniszterhez, de nem kapott tőle segítséget, a fesztiváligazgató azonban továbbra is várja a miniszter pozitív döntését. Az idei 17. fesztiválra az öt településre - Kapolcsra, Vigántpedendre, Taliándörögdre, Pulára és Monostorapátiba - kétszázezer látogatót várnak. Arra a kérdésre, hogy a nehéz anyagi helyzetben miért nem csökkentik a programokat, Márta István elmondta, hogy már kinyomtatták a műsorfüzetet és egyébként is már a mostani is egy szűkített műsorterv. A legnagyobb gondként Márta a költségvetés tervezhetetlenségét tartotta, mivel szerinte teljesen esetleges, hogy a pályázatokon mikor és mennyi összeget sikerül egy fesztiválnak elnyernie. Arra a kérdésre, hogy a tervezett tíz nap helyett hány napra elegendőek az eddig megigért költségek, elhangzott, hogy a fesztivál közepéig nincs gond. Azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd akkor, ha a hiányzó összegre továbbra sem lesz fedezet, egyelőre még nem született terv.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.