Klasszikus

Hiányoznak a szponzori pénzek

2003.07.11. 00:00
Ajánlom
Nincs túltermelés a kultúra szponzoraiból. A központi támogatás az esetek többségében túlsúlyban van. Aztán jó esetben innen-onnan még csöppen valami. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy milyen szponzori pénzekre számíthatnak a kultúra különböző ágazatai.

A július 25-én kezdődő Művészetek Völgye programsorozat szervezői "konzervatívak”, ezért közterületre nem hajlandók reklámtáblákat, molinókat elhelyezni. Ez sok szponzort elriaszt – mondja Márta István fesztiváligazgató. De sokan megértik, hogy a balatonfelvidéki falvakban rendezett fesztiválhoz nem illik az agresszív reklámozói megjelenési mód. Örülünk, ha a szponzor kreatív ötlettel jelentkezik – teszi hozzá Márta. Az idei fesztivál költségének 60 százalékát állami forrásból fedezik, a többit magáncégek, magánszemélyek állják. A fesztivál állandó partnerei közé tartozik a Citroën Hungária és a Borsodi Sörgyár. Mindkét cég maga jelentkezett évekkel ezelőtt, hogy segítene. A Citroën Hungária a pénzügyi támogatás mellett az idén öt autót bocsát a szervezők rendelkezésére, ezenkívül a taliándörögdi francia udvar helyszínének ők a házigazdái. Az utolsó pillanatban csatlakozott a szponzorok táborához az Erste Bank és egyebek mellett a Magyar Iparművészeti Egyetem növendékeinek taliándörögdi bemutatkozását támogatja. Az idén először szponzorálja a fesztivált a Cora és Zwack Unicum. A Művészetek Völgyét magánmecénások is segítik. Pálffy István újságíró az anyagi hozzájáruláson kívül gyermekmegőrzőt üzemeltet Kapolcson, homokvárat épít a nebulókkal. Tolvaly Ferenc üzletember pedig finanszírozza a Magyar Írószövetség és a Kortárs Kiadó által szervezett előadásokat, irodalmi esteket és a könyvárusítást.

Élet a Postabank után

A rendszerváltás elején szponzorálás szempontjából tán a Vígszínház érezhette magát a legjobb helyzetben. A Postabankkal 1992-ben ötéves szerződést kötött, évenként 40–40 millió forintra. A szerződés kizárólagos szponzorációról szólt. Ezt 97-ben újabb öt esztendőre meghosszabbították, de egy év múlva a nehéz helyzetbe került Postabank új vezetői a szerződést nem tartották magukra érvényesnek, megsemmisítették. Hosszú ideig nem akadt új szponzora a Vígnek. Két éve a Raiffeisen Bank a Postabankénál kisebb összeggel támogatja a színházat. Hogy mennyivel, az üzleti titok, csakúgy, mint az autókat forgalmazó DHL cég esetében. A Magyar Iparszövetség Oktatási Központ is támogatja a Víg átmenetileg nehéz helyzetbe került művészeit, és az Ajtay-, Ruttkai-, Várkonyi-díjakkal járó összeg értékének megőrzését is segíti.
Ahogy Lázár Egon, a Vígszínház gazdasági igazgatója mondja, minden támogatásnak örülnek, de jelenleg a Vígszínház 750 milliós össztámogatásához képest a szponzori pénz csekély összeg. Különben egymilliárd 200 millió forint a színház költségvetése, a különbözetet jegybevételből, a színházterem kiadásából, a műsorfüzetekből befolyt pénzből fedezik. Lázár Egon úgy látja, hogy ma Magyarországon egyetlen színház sem alapozhatja a gazdálkodását szponzorációra. Ha viszont egy-egy alkalommal szükség van pénzre, de nincs, akkor esetleg érdemes lehet szponzorokhoz fordulni. A Vígszínház két lerobbant mikrobusza helyett például úgy sikerült újakra szert tenni, hogy a DHL egyet ingyen adott, a másikat pedig gyári áron. De a DHL-en keresztül az Est taxi is kedvezményesen fuvarozta a vígszínháziakat, amiért parkolóhelyet biztosítottak a teátrum előtt és ahogy a többi szponzort, a taxivállalatot is feltüntették a jegyeken, szórólapokon, műsorfüzetekben.

Óvatosabb tervezés

A Matáv hosszú ideje a magyar zenei élet legjelentősebb támogatója, bár piaci helyzete a közelmúltban megváltozott, s ez társadalmi szerepvállalásában is érezteti hatását – mondta kérdésünkre Szabó Gyula márkastratégia igazgató-helyettes. Ez azt jelenti, hogy a korábbinál óvatosabban kell tervezniük: a zenére fordított támogatás összege ugyan alig csökken, de kevesebb eseményt szponzorálnak, inkább saját zenekarukra, illetve különleges csemegékre, világsztárok magyarországi koncertjeire összpontosítanak. A Matáv – a Távközlési Zenei Alapítványon keresztül – fenntartója a nevét viselő Matáv Szimfonikus Zenekarnak, amely Ligeti András zeneigazgató vezetésével itthon és külföldön is sikeresen működik: októberben például a világhírű argentin származású tenorista, José Cura társaságában adnak koncertet. Az elmúlt hónapokban a Matáv szponzorálta Ránki Dezső Mozart-sorozatát, Murray Perahia és a St. Martin-in-the-Fields Kamarazenekar budapesti fellépését, valamint azt a dzsesszgálát, amelyen egyszerre lépett színpadra a műfaj három világsztárja: Pat Metheny, John Patitucci és Jack deJohnette. A Művészetek Völgye fesztiválon a Matáv saját dzsessz-színpaddal képviselteti magát, és tovább folytatják az együttműködést a Ghymes együttessel is.
A könyvkiadásban a magánszponzoráció ritka, mint a fehér holló, viszont a legnagyobb irodalmi teljesítményt, az év legjobb könyvét magáncégek szponzorálják. A Magyar Irodalmi Díjat, mellyel mintegy hárommillió forint jár, Göncz Árpád és a cégek alapították, idén Rakovszky Zsuzsa kapta A kígyó árnyéka című regényéért.

Kötelező járulék

Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnöke azt szeretné, ha a hazai kulturális élet nagy szponzorai a saját szemükkel győződnének meg arról, hogy az ő adóforintjaikat jó ügyekre, arra érdemes dolgokra fordítják. Az NKA-hoz befolyt pénz ugyan nem klasszikus értelemben vett önkéntes támogatás, hanem kötelező járulék, de ez a lényegen nem sokat változtat. Az adótitok miatt természetesen maguknak az adózóknak a személye nem ismerhető, de az tudható, hogy a kulturális járulék háromnegyede nem közvetlenül a kulturális területről származik. A legnagyobb befizetők a reklámpiac szereplői, őket követi a sajtó és a mobiltársaságok, majd a szerencsejáték-piac. Harsányi László az ezeken a területeken működő legnagyobb cégek képviselőit idén rendszeresen meginvitálja a tízéves NKA jubileumi rendezvényeire.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.