Klasszikus

Hiányzó láncszemek

2010.10.21. 11:10
Ajánlom
Korcsolán Orsolya es Bársony Péter egyedülálló koncertsorozata a Holokauszt Emlékközpontban október 31-én veszi kezdetét.

A koncert az Elfajzott zene címet viseli, mert a hangverseny során elhangzó művek egy oly korból származnak, melyben a szilánkokra tört világban sokaknak a zene nyújtotta az egyetlen menedéket. A náci Németországban a másként gondolkodás, a propaganda által alacsonyabb rendűnek ítélt népek művészeti termékei érthető módon irritálták az árja kultúrát istenítő vezetőket. Kiállítást, koncertet szerveztek, hogy pellengérre állítsák és lejárassák a modernizmust, megpróbálták elszigetelni a művészeket. Sokfajta zenét bélyegeztek "elfajzottnak", többnyire a nácikkal ellentétes politikai nézetet valló, vagy zsidó művészek műveit. A listára felkerült Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern. A jazz az amerikai-afrikai gyökerei miatt lett degeneráltnak minősítve. Pedig ezek a zeneszerzők a művészet valaha létezett legtorzabb tükrében láthatatlanná tett zsenialitást képviselik... 

A koncerten ugyan más zeneszerzők művei csendülnek fel, de Justus György, Anton Webern, Hector Villa-Lobos, Kondor Lipót, Vándor Sándor és Bartók Béla kompozíciói is ugyanolyan "elfajzottnak" minősültek volna a náci Németországban - és később ugyanúgy bebizonyították létjogosultságukat, mint Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern szerzeményei.

Elfajzott zene - Korcsolán Orsolya (hegedű), Bársony Péter (brácsa)

2010. október 31. 19:00
Holokauszt emlékközpont zsinagógatér

Km.: Papp Dániel, Jász Pál (hegedű), Oláh Villő (cselló), Tibi Cziger (klarinét), Juliana Steinbach (zongora)

Justus György: Jazz Suite
Webern: Langsamer Satz
Alban Berg: Négy darab
Villa-Lobos: Festa no Sertao
Kondor Lipót: Rapszódia vonósnégyesre (magyarországi bemutató)
Vándor Sándor: A gép (magyarországi bemutató)
Bartók: Kontrasztok

Hiányzó láncszemek/1

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.