Klasszikus

Hiányzó láncszemek

2010.10.21. 11:10
Ajánlom
Korcsolán Orsolya es Bársony Péter egyedülálló koncertsorozata a Holokauszt Emlékközpontban október 31-én veszi kezdetét.

A koncert az Elfajzott zene címet viseli, mert a hangverseny során elhangzó művek egy oly korból származnak, melyben a szilánkokra tört világban sokaknak a zene nyújtotta az egyetlen menedéket. A náci Németországban a másként gondolkodás, a propaganda által alacsonyabb rendűnek ítélt népek művészeti termékei érthető módon irritálták az árja kultúrát istenítő vezetőket. Kiállítást, koncertet szerveztek, hogy pellengérre állítsák és lejárassák a modernizmust, megpróbálták elszigetelni a művészeket. Sokfajta zenét bélyegeztek "elfajzottnak", többnyire a nácikkal ellentétes politikai nézetet valló, vagy zsidó művészek műveit. A listára felkerült Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern. A jazz az amerikai-afrikai gyökerei miatt lett degeneráltnak minősítve. Pedig ezek a zeneszerzők a művészet valaha létezett legtorzabb tükrében láthatatlanná tett zsenialitást képviselik... 

A koncerten ugyan más zeneszerzők művei csendülnek fel, de Justus György, Anton Webern, Hector Villa-Lobos, Kondor Lipót, Vándor Sándor és Bartók Béla kompozíciói is ugyanolyan "elfajzottnak" minősültek volna a náci Németországban - és később ugyanúgy bebizonyították létjogosultságukat, mint Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern szerzeményei.

Elfajzott zene - Korcsolán Orsolya (hegedű), Bársony Péter (brácsa)

2010. október 31. 19:00
Holokauszt emlékközpont zsinagógatér

Km.: Papp Dániel, Jász Pál (hegedű), Oláh Villő (cselló), Tibi Cziger (klarinét), Juliana Steinbach (zongora)

Justus György: Jazz Suite
Webern: Langsamer Satz
Alban Berg: Négy darab
Villa-Lobos: Festa no Sertao
Kondor Lipót: Rapszódia vonósnégyesre (magyarországi bemutató)
Vándor Sándor: A gép (magyarországi bemutató)
Bartók: Kontrasztok

Hiányzó láncszemek/1

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.