Klasszikus

Hiányzó láncszemek a képzőművészetben is

2011.03.09. 12:00
Ajánlom
Március 13-án folytatódik Korcsolán Orsolya és Bársony Péter kamarazenei koncertsorozata a Holokauszt Emlékközpontban.

A 20. századi magyar tudomány és művészet jelentős képviselői alkottak határainkon kívül. Közülük sokan személyes döntésből folytatták pályájukat külföldön, voltak azonban, akik a század húszas-harmincas éveitől fogva zsidó származásuk miatt kényszerültek száműzetésbe. Az itthon maradottak közül pedig kiemelkedő művészek és tudósok váltak a holokauszt áldozatává. Évtizedek múltán is jelentős alkotói pályák és művek ismeretlenek, felfedezésre várnak. 

A Holokauszt Emlékközpont Száműzött művészet című programsorozatában arra a vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet rájuk, ennek keretében rendezi meg a Hiányzó láncszemek kamarazenei koncertsorozatot. Ennek harmadik részére kerül sor most vasárnap este, amelyen a vészkorszakban üldözött, valamint a holokauszt áldozatává vált zeneszerzők műveit - különösen a magyar komponisták ritkán, vagy eddig sosem játszott alkotásait - adják elő neves vendégművészek közreműködésével. 

Ezen az estén kerül sor dr. Gerő Katalin bronzplakett sorozatának bemutatására, amit a holokauszt áldozatává vált magyar zeneszerzők, névtelen zenepedagógusok, muzsikusok emlékének megőrzésére készített, és Édesapja emlékére adományozott az Emlékközpontnak. A kiállítást a koncert előtt Hollós Máté, a Hungaroton Classic ügyvezető igazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke méltatja.

Korcsolán Orsolya (hegedű), Bársony Péter (brácsa)

2011. március 13. 19:00 Holokauszt Emlékközpont

Weisz Ferenc: Nocturne (magyarországi bemutató)
Arvo Pärt: Spiegel in spiegel
Gyulai Elemér: Zongoranégyes (ősbemutató)
Schönfeld Sárosi Imre: Berceuse (ősbemutató)
Justus György: Elegiaque (ősbemutató)
Brahms: g-moll zongoranégyes

Hiányzó láncszemek/3
Jegyár: 2500 Ft

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.