Klasszikus

Hiányzó láncszemek – Terezin és Auschwitz

2010.11.20. 14:46
Ajánlom
November 28-án folytatódik Korcsolán Orsolya és Bársony Péter kamarazenei koncertsorozata a Holokauszt Emlékközpontban.

A sorozat második hangversenyén Terezinről és Auschwitzról lesz szó, azokról a helyekről, ahol művész és művészet egyaránt pusztulásra ítéltetett, ahol a gázkamrák követlen közelében születtek és némultak el az utolsó előadások. Sokaknak élő remény volt, hogy hagyták, hogy lehetett kultúra a szögesdróton belül, másoknak menekvés, kiút volt a nyomasztó reményvesztettségéből. Álmodtak-e még, volt-e még rejtekhely a lélek mélyén, vagy maradt a kiábrándult beletörődés? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az előadók, akik nemcsak megszólaltatják a zeneműveket, hanem a Holokauszt Emlékközpont Zsinagógaterének csodálatos környezetében egy-egy rövid magyarázattal, személyes vallomással is szolgálnak. A műsorban Gideon Klein, Victor Ullmann, Sikmund Schul, Erwin Schulhoff, Hans Krasa és az akkor alig tizenkilenc éves Robert Dauber kompozíciói hangzanak el, a hangversenyt W. A. Mozart g-moll zongoranégyese zárja, mely 1944. április 17-én hangzott el a theresienstadti láger pódiumán.

2010. november 28. 19:00 -Holokauszt Emlékközpont

Terezin-Auschwitz - Korcsolán Orsolya (hegedű) és Bársony Péter (brácsa) koncertje

Km.: Jason Calloway (cselló), Sugár Gergely (kürt), Shoshana Telner (zongora)

Kaddish
Gideon Klein: Duó
Viktor Ullmann: Zongoraszonáta, No. 7
Hans Krasa: Tánc
Erwin Schulhoff: Zingaresca
Robert Dauber: Serenade (magyarországi bemutató)
Zikmund Schul: Két haszid tánc (magyarországi bemutató)
Mozart: g-moll zongoranégyes

Hiányzó láncszemek/2
Jegyár: 2500 Ft

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.