Klasszikus

Hibátlan biztonsági kűr

2005.02.13. 00:00
Ajánlom
Mához egy hónapra, március 14-én hivatalosan is megnyílik az új Nemzeti Hangversenyterem, s túljutottunk a január eleje óta zajló próbaüzem felén. Az akusztikáért felelős amerikai Artec munkatársai szorgalmasan végzik a "finomhangolást", s a koncertlátogatók is gyűjtik a tapasztalatokat. Ha megnézzük a komolyzenei internetes fórumokat, az derül ki, hogy lassan az akusztika is olyan téma lesz, mint a politika, a foci vagy az időjárás: sokan azt hiszik, hogy értenek hozzá, ezért kinyilatkoztatnak, igaztalanul vádolnak másokat, végül pedig téves (nemritkán elképesztően hamis) következtetésekre jutnak.

Nem baj, ez is elmúlik egyszer; az pedig szerencsére már most megállapítható, hogy a Nemzeti Hangversenyterem öszszességében megfelel az előzetes várakozásoknak. Végre nem probléma, ha nagy létszámú szimfonikus zenekar és kórus egyszerre lép színpadra; telten, kontúrosan szólnak a szimfonikus együttesek, de a szólistáknak és kamarazenészeknek sem kell elveszettnek érezniük magukat a teremben. A hangzáskép persze függ attól, hogy a nézőtérnek éppen melyik pontján ülünk, de – a szomszédos Nemzeti Színházzal ellentétben – "halmozottan hátrányos" ülőhelyeket nem találunk. A kifinomult akusztikai tervezésnek is vannak azért vesztesei: a gikszerező fúvósok és a maszatoló vonósok. Apró bizonytalanságok még itt is elcsúsznak, de a szarvashibák sokkal durvábban kiütköznek, mint mondjuk a Zeneakadémián.

Kocsis Zoltán együttesét, a Nemzeti Filharmonikusokat ez a veszély nem fenyegeti. (A kilencvenes évek végének megroskadt ÁHZ-ját még fenyegette volna, de ez a mostani már egy másik, "minőségjavított" együttes.) Romantikus estjük mindhárom darabja – Berlioz Római karnevál-nyitánya, Sibelius Hegedűversenye és Dvorák Újvilág szimfóniája – magabiztosan, technikai problémák nélkül szólalt meg. Ez a repertoár – főleg Kocsis újabb kori műsorválasztásait ismerve – kifejezetten konvencionális: a Nyugaton rég túlhaladott nyitány-versenymű-szimfónia struktúrától sem rugaszkodott el. Hogy miért futottak biztonsági kűrt? Alighanem azért, mert a koncert jótékony célt szolgált (kedvezményezettje a fogyatékkal élő fiatalokat felkaroló Baltazár Alapítvány volt), s biztosak akartak lenni a telt házban, ami be is jött. Az interpretáció pedig – ha nagy izgalmakat nem is, de – a technikai perfekció mellett kiegyensúlyozott zenei megvalósítást kínált. A nyitányban a muzsikusok még az akklimatizálódással voltak elfoglalva, de a hegedűversenyben már érzékenyen és figyelmesen kísérték az ifjú művésznő, Kokas Katalin energikus, szuggesztív játékát. Az Újvilág szimfóniáról – az elmúlt évszázad számos remek előadása után – nehéz újat mondani, de ez is rendben volt, örömmel hallgattam.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.