Klasszikus

Hídünnep és Budapesti Búcsú

2006.06.09. 00:00
Ajánlom
A Budapest egységes fővárossá válásának ünnepléséért pár éve életre hívott Hídünnepre idén június 17-én, az utolsó szovjet katona kivonulásának örömére elsőként 1991-ben megrendezett Budapesti Búcsúra június 24-25-én kerül sor.

A Hídünnep kedvelt családi és turisztikai program, amely tömegeket csal a Lánchídra, hogy muzsikával, bábjátékkal, utcai komédiások műsorával és finom falatok elfogyasztásával múlassák az időt. A kínálat bővelkedik zenei programokban. A Budai Zenepavilon Kakaóbárjában a gyerekeket a Makám és a Szalóki Ági Quintett várja. A Music Café pódiumán a Budapest Klezmer Band és a Fringe Fesztivál díjazottjai, a Jazz Voices és a Swinging Bach Singers lépnek fel. (A Pesti Zenepavilonban számos további Fringe-díjast hallhatnak az érdeklődők.)

A Café Mozartban a Corvinus Quartett műsorán kívül Lévay-Kunze Mozart! Című musicaljéből lesznek hallhatók részletek, valamint a Mozartiada című műsor keretében zeneakadémisták népszerű Mozart-áriákat énekelnek majd. Ugyancsak a bécsi klasszikus mester áll a középpontjában a Budai Pilon Pódium Mindörökké Mozart: A könnyed komolyzene című programjának, amelynek keretében több kamarazenekar is fellép.

Bartók Béla művészete is kiemelkedő szerepet játszik a Hídünnep programjában. A Stadionok metrómegállónál március óta látható Bartók Metró Kiállítás anyagát a rendezvénysorozat idejére az Alagútban helyezik el. A Pesti Pilon Pódiumon egész nap látogatható lesz a Bartók forrása: A népszerű népzene című program, a Nagyszínpadon pedig Bartók másképp címmel neves jazz- és népzenészek adnak koncerteket.

A Budapesti Búcsú színhelyei a Lánchíd, a Vajdahunyadvár és a Hősök tere lesznek. Június 24-én a Lánchíd – Tánchíd, június 25-én pedig a Lánchíd – Zenehíd nevű programfüzér biztosít változatos programot a kikapcsolódni vágyóknak. A Tánchídon a különféle nemzetiségek néptánckavalkádja mellett a latin tánc, a hastánc, a flamenco és a szamba elismert művelői mutatják be legérdekesebb előadásaikat. Az este egyik kiemelkedő pontja az Experidance együttes fellépése lesz. A Zenehídon egész nap népzene és világzene szól majd Palya Bea, Balogh Kálmán, a Csík Zenekar és további népszerű előadóművészek tolmácsolásában. A 2006-os Fringe Fesztivál felfedezettjei is fellépnek ezen a napon: a Tumba y Quema és David Dely (a fesztivál szakmai különdíjasa) koncertje zárja az estét.

A Hősök terén immár hagyományosnak mondható komolyzenei koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar június 24-én 19 órától. Fischer Iván vezényletével Bartók Magyar képek című műve és Beethoven VII. szimfóniája hangzik el. A koncertet a Duna Televízió élőben közvetíti majd.

A Vajdahunydvárban a gyerekeket és szüleiket a Fából Faragott Játszóház, a bohócjátszó és a bábcirkusz mellett „koncertecskék” várják.

A részletes programleírások az alábbi honlapokon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.