Klasszikus

Hihetetlen, de igaz

2007.10.16. 00:00
Ajánlom
A Honvéd Férfikar, amelyet 1949-ben alapítottak, szinte mindenhol megfordult már, ahol értékes zenét játszanak: fellépnek kis falvakban, a nagy budapesti helyszíneken és persze a külföldi turnék sem hiányozhatnak az együttes életéből. Hihetetlen módon még önállóan soha nem léptek fel a Zeneakadémián. Október 20-án erre is sor kerül.

Az 1949-ben alapított budapesti Honvéd Férfikar egyedülálló különlegességgel bír. Hangzásában összegeződik a szláv kórusok hangterjedelme és ereje azzal a kivételes emocionális érzékenységgel és kifejező készséggel, amely a közép-európai zenekultúra sajátossága. A drámai erő, a hatalmas hangok, a sötét tónusú basszusok mellett a lágyság és virtuozitás Kelet és Nyugat hagyományainak ötvözését jelentik.

A kórus a zeneirodalom szinte minden műfaját, korszakát és stílusirányzatát megszólaltatja. Így a gregoriántól a kortárs zenéig, az orosz pravoszláv kórusoktól az operán át a jazzig a műfajok és stílusok sokfélesége szerepel a repertoárján. A Honvéd Férfikar első önálló zeneakadémiai koncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar jelenlegi és egykori kürtöseivel közös műsorban rendkívüli pillanatoknak lehetünk tanúi.

A férfikari hangzás annyira flexibilis és szenzibilis, hogy megszólalásainak csak a fantázia szab határt. A kürt pedig az a hangszer, mely leginkább hasonlatos a férfikari hangzáshoz. A 32 énekes és 16 kürtös a zeneirodalom férfikarra írt nagy klasszikusaitól – A bűvös vadász, Tannhäuser – jut el a könnyedebb műfajig, amelybe egy Amorf Ördögök csakúgy belefér, mint egy ismert LGT-dallam. A stílusok, műfajok és az előadók bátor vegyítése annak bizonyítéka, hogy napjainkban a komolyzenét sem kell kategorizálni, a hangversenytermek hallgatói számára élővé, organikussá, izgalmassá lehet tenni.

(2007. október 20. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - 48 - 32 énekes & 16 kürtös - a Honvéd Férfikar előadása;Händel: Tűzijáték-nyitány; Bach: Air; Schütz: Weihnachtshistorie - Zu Bethlehem; Bach: a-moll prelúdium és fúga; Verdi: Ernani - Rablók kara; Mozart: A varázsfuvola - Sarastro áriája; Weber: A bűvös vadász - Vadászkar; Wagner: Tannhäuser - Zarándokok kara; Orff: Carmina burana - In taberna; Titanic Fantasy; Riederauer: Rapülők-egyveleg; Kander: New York; Beatles: Yesterday; Amorf Ördögök: Cici; Bohemian Rhapsody; Forró szél - Surda dala; LGT: Mindenki másképp csinálja; km.: Cornissimo Kürtegyüttes, a Budafoki Dohnányi Zenekar fúvósai, Nagy László Adrián (orgona); vez.: Drucker Péter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.