Klasszikus

Hihetetlen, de igaz

2007.10.16. 00:00
Ajánlom
A Honvéd Férfikar, amelyet 1949-ben alapítottak, szinte mindenhol megfordult már, ahol értékes zenét játszanak: fellépnek kis falvakban, a nagy budapesti helyszíneken és persze a külföldi turnék sem hiányozhatnak az együttes életéből. Hihetetlen módon még önállóan soha nem léptek fel a Zeneakadémián. Október 20-án erre is sor kerül.

Az 1949-ben alapított budapesti Honvéd Férfikar egyedülálló különlegességgel bír. Hangzásában összegeződik a szláv kórusok hangterjedelme és ereje azzal a kivételes emocionális érzékenységgel és kifejező készséggel, amely a közép-európai zenekultúra sajátossága. A drámai erő, a hatalmas hangok, a sötét tónusú basszusok mellett a lágyság és virtuozitás Kelet és Nyugat hagyományainak ötvözését jelentik.

A kórus a zeneirodalom szinte minden műfaját, korszakát és stílusirányzatát megszólaltatja. Így a gregoriántól a kortárs zenéig, az orosz pravoszláv kórusoktól az operán át a jazzig a műfajok és stílusok sokfélesége szerepel a repertoárján. A Honvéd Férfikar első önálló zeneakadémiai koncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar jelenlegi és egykori kürtöseivel közös műsorban rendkívüli pillanatoknak lehetünk tanúi.

A férfikari hangzás annyira flexibilis és szenzibilis, hogy megszólalásainak csak a fantázia szab határt. A kürt pedig az a hangszer, mely leginkább hasonlatos a férfikari hangzáshoz. A 32 énekes és 16 kürtös a zeneirodalom férfikarra írt nagy klasszikusaitól – A bűvös vadász, Tannhäuser – jut el a könnyedebb műfajig, amelybe egy Amorf Ördögök csakúgy belefér, mint egy ismert LGT-dallam. A stílusok, műfajok és az előadók bátor vegyítése annak bizonyítéka, hogy napjainkban a komolyzenét sem kell kategorizálni, a hangversenytermek hallgatói számára élővé, organikussá, izgalmassá lehet tenni.

(2007. október 20. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - 48 - 32 énekes & 16 kürtös - a Honvéd Férfikar előadása;Händel: Tűzijáték-nyitány; Bach: Air; Schütz: Weihnachtshistorie - Zu Bethlehem; Bach: a-moll prelúdium és fúga; Verdi: Ernani - Rablók kara; Mozart: A varázsfuvola - Sarastro áriája; Weber: A bűvös vadász - Vadászkar; Wagner: Tannhäuser - Zarándokok kara; Orff: Carmina burana - In taberna; Titanic Fantasy; Riederauer: Rapülők-egyveleg; Kander: New York; Beatles: Yesterday; Amorf Ördögök: Cici; Bohemian Rhapsody; Forró szél - Surda dala; LGT: Mindenki másképp csinálja; km.: Cornissimo Kürtegyüttes, a Budafoki Dohnányi Zenekar fúvósai, Nagy László Adrián (orgona); vez.: Drucker Péter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.