Klasszikus

Hihetünk a fülünknek

2006.01.26. 00:00
Ajánlom
DMITRIJ SOSZTAKOVICS: I. GORDONKAVERSENY, D-MOLL CSELLÓSZONÁTA Han-Na Chang, Londoni Szimfonikus Zenekar, Antonio Pappano. EMI, 2005.

Aki nem hallott még a koreai sztárcsellistáról, Han-Na Changról, és ránéz legújabb CD-jének lemezborítójára, valószínűleg kételkedni kezd. Sosztakovicshoz férfias erő kell. Hogyan fogja ez a bájos, finom, húsz-egynéhány éves fiatal hölgy hitelesen tolmácsolni a zeneszerző első csellóversenyét és csellószonátáját? Han-Na Chang 2001-ben Budapesten is fellépett, és megmutatta: nemcsak hogy félelmetesen jól tud gordonkázni, hanem ha kell, "férfiasabb" muzsikus, mint például egykori tanára, a világhírű Mischa Maisky. Ami pedig a szóban forgó Sosztakovics-darabokat illeti, a hölgy első kézből tanulhatta meg, hogyan kell őket előadni. Sosztakovics ugyanis az I. csellóversenyt 1959-ben Msztyiszlav Rosztropovicsnak ajánlotta, annak a művésznek, aki elindította a pályán Han-Na Changot. A koreai lány 13 éves volt, amikor megnyerte Párizsban a nemzetközi Rosztropovics-gordonkaversenyt, a zsűri elnökének magánnövendéke lett, és első lemezfelvételét is vele készítette Csajkovszkij Rokokó variációival. A Carnegie Hall közönségét már tinédzserként meghódította 1996-ban, azóta pedig a legrangosabb koncertpódiumok és fesztiválok gyakori vendége. A gordonkaverseny előadásához képest, amit Han-Na Chang virtuózan és férfiasan szólaltat meg az EMI lemezén, a fiatalkori - hol lírai és dallamos, hol táncos, hol vérpezsdítő - d-moll csellószonáta úgymond gyerekjátéknak tűnik. Hihetünk a fülünknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.