Klasszikus

Hihetünk a fülünknek

2006.01.26. 00:00
Ajánlom
DMITRIJ SOSZTAKOVICS: I. GORDONKAVERSENY, D-MOLL CSELLÓSZONÁTA Han-Na Chang, Londoni Szimfonikus Zenekar, Antonio Pappano. EMI, 2005.

Aki nem hallott még a koreai sztárcsellistáról, Han-Na Changról, és ránéz legújabb CD-jének lemezborítójára, valószínűleg kételkedni kezd. Sosztakovicshoz férfias erő kell. Hogyan fogja ez a bájos, finom, húsz-egynéhány éves fiatal hölgy hitelesen tolmácsolni a zeneszerző első csellóversenyét és csellószonátáját? Han-Na Chang 2001-ben Budapesten is fellépett, és megmutatta: nemcsak hogy félelmetesen jól tud gordonkázni, hanem ha kell, "férfiasabb" muzsikus, mint például egykori tanára, a világhírű Mischa Maisky. Ami pedig a szóban forgó Sosztakovics-darabokat illeti, a hölgy első kézből tanulhatta meg, hogyan kell őket előadni. Sosztakovics ugyanis az I. csellóversenyt 1959-ben Msztyiszlav Rosztropovicsnak ajánlotta, annak a művésznek, aki elindította a pályán Han-Na Changot. A koreai lány 13 éves volt, amikor megnyerte Párizsban a nemzetközi Rosztropovics-gordonkaversenyt, a zsűri elnökének magánnövendéke lett, és első lemezfelvételét is vele készítette Csajkovszkij Rokokó variációival. A Carnegie Hall közönségét már tinédzserként meghódította 1996-ban, azóta pedig a legrangosabb koncertpódiumok és fesztiválok gyakori vendége. A gordonkaverseny előadásához képest, amit Han-Na Chang virtuózan és férfiasan szólaltat meg az EMI lemezén, a fiatalkori - hol lírai és dallamos, hol táncos, hol vérpezsdítő - d-moll csellószonáta úgymond gyerekjátéknak tűnik. Hihetünk a fülünknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.