Klasszikus

Hiller és Demján megegyezése

2004.02.27. 00:00
Ajánlom
A kulturális tárca idén 68,37 milliárd forintból gazdálkodhat – ez az összeg az eredeti terveknél több mint tízmilliárddal kevesebb. Az elvonásból a mostani Draskovics-csomag 8,7 milliárdot tesz ki. Az NKÖM és a Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit Rt. közötti alkunak köszönhetően azonban a kulturális szférának 2004-ben várhatóan nem kell nagy áldozatokat hozni: csaknem hétmilliárdot a tervezettnél később kell visszafizetni a Millenniumi városközpont kulturális tömbjéért.

A Draskovics-csomag miatti 8,7 milliárdos megtakarításnak csaknem nyolcvan százalékát, mintegy hétmilliárd forintot a Nemzeti Színház melletti Millenniumi városközpont kulturális tömbjével összefüggésben spórolja meg az NKÖM: az idénre tervezett kötelezettségeket átütemezik. Szilvásy György közigazgatási államtitkár tegnap már kész tényként említette, hogy Hiller István miniszternek és munkatársainak sikerült megállapodnia erről a beruházóval, a TriGránit Rt.-vel. A beruházótól úgy értesültünk, még tartanak az egyeztetések, de valószínűleg elfogadják az idei költségek átütemezését. Szilvásy György arról is beszámolt, hogy a jelenlegi tervek szerint a kulturális tömbben helyet kapó három intézmény – a Hagyományok Háza, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Hangversenyterem – 2005. március 15-én nyílik meg. A tavaly októberi bokrétaünnepségen még arról volt szó, hogy 2004-ben, három ütemben adják át az épületegyüttest. A parlament még a korábbi kormány idején, 2001 novemberében 52 milliárd forintos keret erejéig vállalt kezességet a kulturális tömb felépítéséhez. Ezután a szintén Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom Rt. nagyrészt bankkölcsönből, 2002. márciusában kezdte el az építkezést. A későbbi időpontra átütemezett hétmilliárd forintos visszafizetési kötelezettség a kivásárlási értékből, valamint a bérleti díjból tevődik össze.

Szilvásy György tegnap arról beszélt, hogy az állam szeretné újratárgyalni a TriGránit Rt.-vel a hitelkonstrukciót, illetve a visszafizetés feltételeit. A kulturális tárca szeretné elérni, hogy hosszabb futamidő alatt évente kevesebbet kelljen viszszafizetni. Arra a kérdésre, hogy ez miért érné meg a TriGránit Rt.-nek, hivatalos választ senkitől nem kaptunk. Elképzelhető, hogy ezt azért fogadná el a befektető, mert az előző kormánnyal tárgyaltak arról, hogy az új városrész területére tervezett kongresszusi központ építésébe beszállna az állam. Feltételezhető, hogy a mostani megbeszéléseken ez ismét napirendre kerülhet.
Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója a jövő márciusi átadásra úgy reagált, hogy a múzeumnak ez kissé kellemetlen, hiszen több nemzetközi kiállítást így el kell hagyni vagy át kell ütemezni. Igaz, ezekről korábban csak szóbeli megállapodás született. Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta: számukra kedvező a későbbi átadás, mert így jut idő a kulturális tömb legoptimálisabb működési modelljének kidolgozására. A Hagyományok Háza az újévi koncertet, illetve az országos népművészeti kiállítást már az új helyén tartotta volna, ezeknek a programoknak még helyet kell keresni. A Nemzeti Hangversenyterem későbbi átadása nem okoz fennakadást, mert a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. ideiglenes elhelyezése megoldott, a felújításra váró Zeneakadémia pedig 2005 tavaszán még otthont adhat koncerteknek.

A közművelődési és könyvtárhálózat fejlesztésére idén az NKÖM 800 millió forintot tervezett, ebből a mostani takarékosság miatt 550 milliót vonnak el. A tárcánál azzal kalkulálnak, hogy különböző európai uniós pályázatokon a hiányzó összeget pótolni tudják. A minisztériumban cáfolták azokat a korábbi sajtóhíreket, melyek szerint elmaradna az idei holland–magyar évad, illetve az oroszországi magyar rendezvénysorozat vagy a Mátyás-templom felújítása. Egyelőre kulturális közalapítvány vagy kht. sem szűnik meg, de várhatóan júniusig több intézményt átvilágítanak, és bizonyos racionalizálásra számítani lehet. Már korábban elhatározták a minisztériumban, hogy csökkentik a létszámot, ezért március 1-jétől tizenkilenc munkatárstól váltak meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.