Klasszikus

Hiller és Demján megegyezése

2004.02.27. 00:00
Ajánlom
A kulturális tárca idén 68,37 milliárd forintból gazdálkodhat – ez az összeg az eredeti terveknél több mint tízmilliárddal kevesebb. Az elvonásból a mostani Draskovics-csomag 8,7 milliárdot tesz ki. Az NKÖM és a Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit Rt. közötti alkunak köszönhetően azonban a kulturális szférának 2004-ben várhatóan nem kell nagy áldozatokat hozni: csaknem hétmilliárdot a tervezettnél később kell visszafizetni a Millenniumi városközpont kulturális tömbjéért.

A Draskovics-csomag miatti 8,7 milliárdos megtakarításnak csaknem nyolcvan százalékát, mintegy hétmilliárd forintot a Nemzeti Színház melletti Millenniumi városközpont kulturális tömbjével összefüggésben spórolja meg az NKÖM: az idénre tervezett kötelezettségeket átütemezik. Szilvásy György közigazgatási államtitkár tegnap már kész tényként említette, hogy Hiller István miniszternek és munkatársainak sikerült megállapodnia erről a beruházóval, a TriGránit Rt.-vel. A beruházótól úgy értesültünk, még tartanak az egyeztetések, de valószínűleg elfogadják az idei költségek átütemezését. Szilvásy György arról is beszámolt, hogy a jelenlegi tervek szerint a kulturális tömbben helyet kapó három intézmény – a Hagyományok Háza, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Hangversenyterem – 2005. március 15-én nyílik meg. A tavaly októberi bokrétaünnepségen még arról volt szó, hogy 2004-ben, három ütemben adják át az épületegyüttest. A parlament még a korábbi kormány idején, 2001 novemberében 52 milliárd forintos keret erejéig vállalt kezességet a kulturális tömb felépítéséhez. Ezután a szintén Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom Rt. nagyrészt bankkölcsönből, 2002. márciusában kezdte el az építkezést. A későbbi időpontra átütemezett hétmilliárd forintos visszafizetési kötelezettség a kivásárlási értékből, valamint a bérleti díjból tevődik össze.

Szilvásy György tegnap arról beszélt, hogy az állam szeretné újratárgyalni a TriGránit Rt.-vel a hitelkonstrukciót, illetve a visszafizetés feltételeit. A kulturális tárca szeretné elérni, hogy hosszabb futamidő alatt évente kevesebbet kelljen viszszafizetni. Arra a kérdésre, hogy ez miért érné meg a TriGránit Rt.-nek, hivatalos választ senkitől nem kaptunk. Elképzelhető, hogy ezt azért fogadná el a befektető, mert az előző kormánnyal tárgyaltak arról, hogy az új városrész területére tervezett kongresszusi központ építésébe beszállna az állam. Feltételezhető, hogy a mostani megbeszéléseken ez ismét napirendre kerülhet.
Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója a jövő márciusi átadásra úgy reagált, hogy a múzeumnak ez kissé kellemetlen, hiszen több nemzetközi kiállítást így el kell hagyni vagy át kell ütemezni. Igaz, ezekről korábban csak szóbeli megállapodás született. Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta: számukra kedvező a későbbi átadás, mert így jut idő a kulturális tömb legoptimálisabb működési modelljének kidolgozására. A Hagyományok Háza az újévi koncertet, illetve az országos népművészeti kiállítást már az új helyén tartotta volna, ezeknek a programoknak még helyet kell keresni. A Nemzeti Hangversenyterem későbbi átadása nem okoz fennakadást, mert a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. ideiglenes elhelyezése megoldott, a felújításra váró Zeneakadémia pedig 2005 tavaszán még otthont adhat koncerteknek.

A közművelődési és könyvtárhálózat fejlesztésére idén az NKÖM 800 millió forintot tervezett, ebből a mostani takarékosság miatt 550 milliót vonnak el. A tárcánál azzal kalkulálnak, hogy különböző európai uniós pályázatokon a hiányzó összeget pótolni tudják. A minisztériumban cáfolták azokat a korábbi sajtóhíreket, melyek szerint elmaradna az idei holland–magyar évad, illetve az oroszországi magyar rendezvénysorozat vagy a Mátyás-templom felújítása. Egyelőre kulturális közalapítvány vagy kht. sem szűnik meg, de várhatóan júniusig több intézményt átvilágítanak, és bizonyos racionalizálásra számítani lehet. Már korábban elhatározták a minisztériumban, hogy csökkentik a létszámot, ezért március 1-jétől tizenkilenc munkatárstól váltak meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.