Klasszikus

Hiller Kínában, Konfuciusz Magyarországon

2006.11.21. 00:00
Ajánlom
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai tárgyalásai során hétfő délután találkozott Pekingben Zhou Ji oktatási miniszterrel.

A magyar szaktárca vezetője hangsúlyozta: elkötelezett, hogy tovább bővítse a kínai-magyar oktatási kapcsolatokat, és a magyar egyetemek újra népszerűvé váljanak a kínai hallgatók számára. A miniszter elsősorban az egészségügyi, vendéglátó-ipari, gazdasági, természet-tudományi és zeneművészeti képzéseket emelte ki. Arról is megállapodtak, hogy Kínai Konfuciusz Intézet nyílik Magyarországon.

Zhou Ji miniszter úgy fogalmazott: „Fontosnak tartom, hogy a magyar oktatási intézmények mind gyakrabban vegyenek részt a kínai felsőoktatási kiállításokon, és minél több magyar tanuljon Kínában.” Zhou Ji kiemelte a budapesti kínai-magyar két tannyelvű iskola jelentőségét, és elmondta azt is: 2007-ben Kína és az európai uniós országok diákjainak ösztöndíj-csere programot indítanak, és ebben rendkívül komoly szerepet szánnak a kínai-magyar ösztöndíj-cseréknek.

Mindkét fél kiemelkedő eseményként említette, hogy a budapesti ELTE-n idén december 7-én megnyílik a Konfuciusz Intézet, amely jelentős szerepet kap a kínai-magyar oktatási együttműködésben. (A Konfuciusz Intézet kulturális, oktatási és tudományos intézményhálózata 2004-től működik a világban.) Hudecz Ferenc, az ELTE rektora – a magyar delegáció tagja – a közös diplomát nyújtó képzések bevezetésének a lehetőségéről beszélt. A találkozó végén a kínai oktatási miniszter átnyújtotta a budapesti Konfuciusz Intézet réztábláját az ELTE rektorának. Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója kitért arra: a modern Kína-kutatás különleges jelentőségű lesz az új intézményben.

„Kína a modern fejlődés egyik motorja” – mondta Hiller István már a Tudományos és Technológiai Minisztériumban, ahol Shang Yong miniszterhelyettes fogadta a delegációt. Hiller István a tudomány és a technológia területén is szorgalmazta a kínai-magyar kapcsolatok felélénkítését, s hogy a modern Kína hozzon létre magyarországi kutatóközpontot – közép-európai régiós centrumként.

Shang Yong miniszterhelyettes a két ország közötti tudományos kapcsolatok példájaként említette az ELTE és a Wuhan Egyetem közös kutatólaboratóriumát, amelynek alapján bővíteni szeretnék a kutatási központokat és laboratóriumi együttműködéseket. Shang Yong pénzügyi támogatást ígért a két ország közös projektjeire, és javasolta: az Európai Unió 7. Keretprogramjában magyarok és kínaiak együtt pályázzanak a tudományos-technológiai projektekre.

Hiller István Pekingben találkozott Jiang Xiaoyu-val, a Pekingi Olimpia Szervező Bizottságának ügyvezető alelnökével is, aki szerint „a pekingi olimpia nemcsak a sport, hanem a kultúrák nagy találkozója is lesz”. Így arról is tárgyaltak, miként jelenhet meg a magyar kultúra az olimpiához kapcsolódó rendezvényeken.

Hiller István ajándékként átadta az ügyvezető alelnöknek az ExperiDance előadásainak DVD-jét. Nem titkoltan azzal a szándékkal is, hátha elnyeri a magyar együttes táncjátéka a pekingi olimpia szervezőinek a tetszését, s meghívják Román Sándor társulatát az ötkarikás játékok nyitó vagy a záró ünnepségére. Egyébként a magyar miniszter azt is mondta: reméli, erről Steven Spielberggel is tud egyeztetni, aki művészeti tanácsadó a pekingi olimpia ceremóniáit előkészítő alkotócsapatban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.