Klasszikus

Hivatásos untató

2004.09.07. 00:00
Ajánlom
Jó, elfogadom. A fenét sem érdekli. Egy hét évvel ezelőtti Fedora-előadás New Yorkban, ez tényleg az operabarátok kemény magjának szól. Azoknak, akik már most izgulnak, hogy jön Thomas Hampson, jön Carreras, micsoda szeptember elé nézünk.

De hát mégis ezt akarom mondani: operabarátnak lenni mást jelent, nekik az 1956 nem történelem és forradalom, hanem a Scala nyitóelőadása, Callasszal és di Stefanóval. És nekik ez a Fedora is számít. Őszintén szólva nekem is. Pedig a darab maga nem hiányzik, valahogy reménytelenül prózai, és nincs olyan nagy énekesnő, aki hitelesen tudna drámázni három felvonáson át. Még a legnagyobbakkal, egy Baltsával vagy itt, a DVD-n Mirella Frenivel is csak azt lehet megérteni, hogy amikor döglődött a nagy opera eszméje, miért voltak az emberek vevők egy ilyen abszolút primadonnadarabra. Ám a mű nem szerepel az operaházi igazgatás bűnlajstromán. Nem hiányzik a mindennapi életből, vannak benne jó ötletek, mégsem ügyes a darab egésze, úgy vannak egymás után dobálva a kész jelenetek, előkészítetlenül. Ha nincs reprezentatív szereposztás, semmit sem ér Umberto Giordano operája. És mitől lenne nálunk reprezentatív a szereposztás?

Bezzeg a Metropolitanben. Nemcsak Freni, de mellette Domingo, bár a nagynak szánt jelenetekkel ő is megkínlódik. A zongorista szerepére meg tudták hívni Jean-Yves Thibaudet-t, nálunk is járt az elmúlt évadban, úgyhogy tudjuk, milyen könnyű kezű, nagyszerű pianista, és a színpadi szerepben igazán vidáman műkedvelő. A Met első számú helyi baritonja, Dwayne Croft most is remekel, ha csak az éneklésről van szó, és most sem kifejezetten színpadra termett alak. Ha már Fedora, és az ember nem tud Bécsig szaladni, hogy megnézze a darabot (Olga szerepében egyébként Keszei Borival), akkor a DVD az ideális megoldás, mert ha még nézni sem lehet, akkor tényleg öszszeomlik a darab.

Nem is ezt szeretem a felvételben. Hanem magát a Metropolitant, ami az ilyen felvételektől válik közüggyé, az ember megismeri a kis szerepekben föllépőket, jé, ez a Charles Anthony az Otellóban is játszott, a közönség pedig még most is tartja azt a szokását, hogy a végső, nagy taps alatt a kakasülőről konfettit szórnak a primadonnára. Bónuszként rajta van a korongon, ahogy Mirella Freninek átadja a polgármester New York város kulcsait. Szép gesztus, és Freni még szebbet tud rá válaszolni. Két szóval köszöni a megtiszteltetést, de nem ünnepelteti magát tovább, inkább megy, mert neki még el kell énekelni egy felvonást. Nyomokban, de ez a nagy opera.

(Giordano: Fedora - Deutsche Grammophon DVD, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.