Klasszikus

Hódolat a vadászat istennője előtt

2021.10.11. 10:50
Ajánlom
A római istennő, Diana alakja kapcsolja össze azt a két francia barokk darabot, melyet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás zárókoncertjén hallhat a közönség a Zeneakadémián.

A mítosz egy változata szerint erdők-mezők istennője, római nevén Diana, görögül Artemisz, nem sokkal azután, hogy anyja, Létó a világra hozta, végignézte ikertestvére, Apollón születését. A főisten, Zeusz lányaként már teljes tudatával rendelkező istennő elborzadt anyja kínjait szemlélve, így égi apjához fordulva azt kérte, soha ne kelljen férjhez mennie és gyermeket szülnie.

Diana féltve őrzött tisztasága sok földi férfi vesztét okozta, ám a leghíresebb közülük az ifjú vadász, Actaeon története.

Ovidius Átváltozások című művében írja le, hogyan esett a balul sikerült vadászat, mely az ifjú szörnyű halálát okozta. Diana istennő nimfáival egy forrásban fürdőzött, hogy felfrissítse magát, mikor a szintén megpihenni vágyó Actaeon lépteit a végzet ugyanerre a helyre vezette.

Őt, hogy a forrásharmatozó barlangba belépett,
meglátták a mezítlen nimfák, hát tenyerükkel
csapva csupasz mellük, sikolyuk telezengi az erdőt.
Nyomba Dianának köribé szaladoznak, az úrnőt
testükkel fedezik; de bizony közülük kimagaslik
mégis az istennő, fejjel magasabb seregénél.

A zavartól és dühtől elpiruló Diana vízzel hintette meg az ifjú vadász fejét, aki a forrás tükrében láthatta, mint veszíti el emberi vonásait, és változik szarvassá. Futni kezdett, ám ezzel csak magára vonta vadászkutyái figyelmét, akik végül a halálba űzték egykori gazdájukat.

Charpentier Actéon című operája nagyobb részben követi Ovidius leírását, bár a címszereplő tragikus halálát természetesen nem viszi színre, Juno (azaz Héra) istennő számol be a vadásztársaságnak uruk tragikus vesztéről.

Az 1684-es, tavaszi vadászati szezonra írt darab első előadásán feltehetőleg maga a zeneszerző énekelte Actéon szerepét.

François Colin de Blamont műveit kevésbé ismeri az utókor, habár a maga korában fontos szerepet játszott a francia udvarban, művet komponált XV. Lajos házassága alkalmából, a király pedig 1750-ben nemesi címet adományozott neki. Néhány darabját a kétezres években lemezre vették,

a koncertnek címet adó operája, a Diana ünnepe (La Fête de Diane) modern kottája viszont csupán erre az alkalomra készült csak el, így a közönség olyan élményben részesülhet, amihez hasonlóban évszázadok óta senki.

A darab cselekménye igen egyszerű, Périandre, Korinthosz türannosza és későbbi felesége, Mélisse, egy hosszú udvarlási jelenet végén talál egymásra. Kiderül, hogy igazából nincs is akkora ellentét Ámor és Diana között, így mindenki belevetheti magát az ünnep boldog táncforgatagába.

A két különleges operát a francia barokk zenéből készült felvételeivel már számos díjat nyert Purcell Kórus és Orfeo Zenekar adja elő, Vashegyi György vezényletével. A főszereplő szólisták Cyrille Dubois, Csereklyei Andrea, Eugénie Lefèvre és Szutrély Katalin lesznek.

Sajnos ahogyan Nero és Poppea, Périandre és Mélisse esetében is kegyetlenebb volt az élet a művészetnél, a házaspár ugyan néhány évet leélt együtt, és két fiuk született, ám később a férfi dührohamában egy kővel halálra sebezte feleségét, majd a holttesttel élt házaséletet. De a barokk operák idáig már nem szoktak eljutni.

Diana ünnepe
Charpentier: Actéon, Colin de Blamont: La Fête de Diane

Időpont: október 13. 19:30
Helyszín: Zeneakadémia, Nagyterem

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar (fotó: Raffay Zsófi)

Fűben-fában muzsika – Vadászati gálakoncert a Müpában

Kapcsolódó

Fűben-fában muzsika – Vadászati gálakoncert a Müpában

Ember és természet viszonyának zenetörténeti áttekintését hallgathatták végig, akik ellátogattak az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás gálakoncertjére, mely a barokktól a 21. századig vonultatott fel természeti és vadászati témájú zeneműveket.

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.