Klasszikus

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

Fidelio Klasszik
2019.02.22. 16:50
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.

A színészházaspár Murányi Tünde és Kálid Artúr főszereplésével március 8-tól látható a Pinceszínházban a Meghallgatás, amely Balázs Ágnes legújabb darabjából készült, az előadást Gáspár András rendezi. A Meghallgatás története Bogár Elláról, az ünnepelt színésznőről és Láng Leonárdról, a tehetséges, ám sikertelen színművészről szól. Együtt kezdték a pályát, huszonöt évig voltak házasok, a szakmai válsággal küzdő férfi egy kezdő színésznő miatt azonban elköltözött otthonról, magára hagyva az ötvenéves asszonyt. Egy évvel ezután egy szereplőválogatáson találkoznak újra, és amíg várnak, felszínre kerül negyedszázadnyi sérelem és öröm, gyilkos indulatok csapnak össze. A párkapcsolati drámának induló színdarab fokozatosan alakul pszicho-krimivé, a nézők együtt nyomoznak Láng Leonárddal, és vele együtt rakják össze a színdarab szürreális valóságát. A végén pedig feltehetik majd a kérdést, hogy ki felel mindazért, ami velünk történik az életünkben, milyen döntések vezethetnek az emberi kapcsolatok válságba jutásáért, és vajon mennyire vagyunk felelősek mi magunk a döntéseinkért. Az előadásról Kálid Artúr színművésszel beszélgetünk.

szigetvari-david-original-58476-134511.jpg

Szigetvári Dávid

Händel Joshua című oratóriumát csodálhatjuk a Savaria Barokk Zenekarral, Németh Pál vezényletével, a Kodály Kórus Debrecen közreműködésével, Joshua szerepében Szigetvári Dáviddal február 26-án a Zeneakadémián. A Joshua-t Händel 1747 júliusa és augusztusa között, pontosan egy hónap alatt komponálta. Ez volt a negyedik oratóriuma, amelynek librettóját Thomas Morell írta; a művet 1748 tavaszán mutatták be a Covent Gardenben. A zeneszerző egy ismert bibliai történetet dolgozott fel, amelyben Joshua, az izraeliták vezére átvezeti csapatát a Jordán folyón a Kánaánba. Ez a Händel-mű legalább öt másik, a zeneszerző által írt műből kölcsönzött részleteket. Händel négy ószövetségi témájú oratóriuma, az Alkalmi oratórium, a Júdás Makkabeus, a Joshua és az Alexander Balus mindegyike monumentális győzelmi kórusokkal rendelkezik. A legsikeresebb a Joshua volt, a legtöbbször pedig a Júdás Makkabeust mutatták be a zeneszerző életében. 

A február 26-i bemutató egyik szervezője a Magyar Händel Társaság, amely 2009. április 14-én, a zeneszerző halálának 250. évfordulóján alakult meg Budapestben. Joshua szerepében a Junior Prima Díjas Szigetvári Dávidot hallhatjuk. A fiatal tenor 2008-ban énekelte először Bach Máté passiójának Evangélistáját, rendszeres közreműködője a Magyar Állami Operaház előadásainak, európai operaházak és fesztiválok produkcióinak. 2013-ban beugrással debütált az Aix-en-Provance-i fesztiválon; Vashegyi György oratórumkoncertjeinek állandó énekese. Szigetvári Dávidtól azt is kérdezzük, szakmai szemmel mi tette igazán sikeressé a Joshuát; a címszerep milyen szépséget rejt az énekes számára; mely műfajokat kedveli leginkább; az oratórium éneklése, megszólaltatása miért kihívás?

Szalai Éva és Tóth Endre

Szalai Éva és Tóth Endre (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

Kenneth Hamilton skót zongoraművész és zenetörténész a világ legnagyobb koncertpódiumainak gyakori vendégművésze, mellette pedig muzikológusként a múlt zenei gyakorlatát kutatja. 2008-ban jelent meg Az aranykor után címmel az Oxford University Pressnél átfogó kötete, amely a zongorázás egykori mítoszát, a zongoraestek, koncertek olykor botrányos, de mindenképpen izgalmas társasági eseménynek számító időszakát vizsgálja mélyebben és vezet át bennünket a napjainkban már előre eltervezett, pontosan kiszámított, fegyelmezett koncertélménnyé változó világába.

Február 28-án Szalai Éva zongoraművész és Tóth Endre zenetörténész közreműködésével merülhetünk el egy formabontó zenés könyvbemutatóban, amely a Magvető Caféban rávilágít majd arra, hogy milyen lehetett 100–200 éve az aktívan együttműködő, tetszésnyilvánító közönség mellett zongorázni egy művésznek, mit jelentett akkoriban az improvizáció, és miért alakult át mindez kottahűséggé, s úgy általában is az előadói hagyomány milyen mítoszt vont maga köré az elmúlt évszázadokban. Tóth Endre zenetörténész arról is mesél, mikor és hogyan talált rá Hamilton könyvére, mi tetszett neki a legjobban a műből; nagyon gyakorlatias megközelítéséből mire ismert rá azonnal; hallhatunk-e majd tabukról és azok ledöntéséről, és hogyan építették fel az estet Szalai Évával?

Zsuráfszky Zoltán

Zsuráfszky Zoltán (Fotó/Forrás: Váradi Levente)

Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadást mutat be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenáris Parkban március 2-án, a Budapest Táncfesztivál programsorozat keretében. Az előadás látványos táncképekkel, lírai pillanatokkal, az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi fel a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit. Az együttes művészeti vezetőjét, Zsuráfszky „Zsura” Zoltánt e különleges táncművészeti csemegékről kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. február 24-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.