Klasszikus

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

Fidelio Klasszik
2019.02.22. 16:50
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.

A színészházaspár Murányi Tünde és Kálid Artúr főszereplésével március 8-tól látható a Pinceszínházban a Meghallgatás, amely Balázs Ágnes legújabb darabjából készült, az előadást Gáspár András rendezi. A Meghallgatás története Bogár Elláról, az ünnepelt színésznőről és Láng Leonárdról, a tehetséges, ám sikertelen színművészről szól. Együtt kezdték a pályát, huszonöt évig voltak házasok, a szakmai válsággal küzdő férfi egy kezdő színésznő miatt azonban elköltözött otthonról, magára hagyva az ötvenéves asszonyt. Egy évvel ezután egy szereplőválogatáson találkoznak újra, és amíg várnak, felszínre kerül negyedszázadnyi sérelem és öröm, gyilkos indulatok csapnak össze. A párkapcsolati drámának induló színdarab fokozatosan alakul pszicho-krimivé, a nézők együtt nyomoznak Láng Leonárddal, és vele együtt rakják össze a színdarab szürreális valóságát. A végén pedig feltehetik majd a kérdést, hogy ki felel mindazért, ami velünk történik az életünkben, milyen döntések vezethetnek az emberi kapcsolatok válságba jutásáért, és vajon mennyire vagyunk felelősek mi magunk a döntéseinkért. Az előadásról Kálid Artúr színművésszel beszélgetünk.

szigetvari-david-original-58476-134511.jpg

Szigetvári Dávid

Händel Joshua című oratóriumát csodálhatjuk a Savaria Barokk Zenekarral, Németh Pál vezényletével, a Kodály Kórus Debrecen közreműködésével, Joshua szerepében Szigetvári Dáviddal február 26-án a Zeneakadémián. A Joshua-t Händel 1747 júliusa és augusztusa között, pontosan egy hónap alatt komponálta. Ez volt a negyedik oratóriuma, amelynek librettóját Thomas Morell írta; a művet 1748 tavaszán mutatták be a Covent Gardenben. A zeneszerző egy ismert bibliai történetet dolgozott fel, amelyben Joshua, az izraeliták vezére átvezeti csapatát a Jordán folyón a Kánaánba. Ez a Händel-mű legalább öt másik, a zeneszerző által írt műből kölcsönzött részleteket. Händel négy ószövetségi témájú oratóriuma, az Alkalmi oratórium, a Júdás Makkabeus, a Joshua és az Alexander Balus mindegyike monumentális győzelmi kórusokkal rendelkezik. A legsikeresebb a Joshua volt, a legtöbbször pedig a Júdás Makkabeust mutatták be a zeneszerző életében. 

A február 26-i bemutató egyik szervezője a Magyar Händel Társaság, amely 2009. április 14-én, a zeneszerző halálának 250. évfordulóján alakult meg Budapestben. Joshua szerepében a Junior Prima Díjas Szigetvári Dávidot hallhatjuk. A fiatal tenor 2008-ban énekelte először Bach Máté passiójának Evangélistáját, rendszeres közreműködője a Magyar Állami Operaház előadásainak, európai operaházak és fesztiválok produkcióinak. 2013-ban beugrással debütált az Aix-en-Provance-i fesztiválon; Vashegyi György oratórumkoncertjeinek állandó énekese. Szigetvári Dávidtól azt is kérdezzük, szakmai szemmel mi tette igazán sikeressé a Joshuát; a címszerep milyen szépséget rejt az énekes számára; mely műfajokat kedveli leginkább; az oratórium éneklése, megszólaltatása miért kihívás?

Szalai Éva és Tóth Endre

Szalai Éva és Tóth Endre (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

Kenneth Hamilton skót zongoraművész és zenetörténész a világ legnagyobb koncertpódiumainak gyakori vendégművésze, mellette pedig muzikológusként a múlt zenei gyakorlatát kutatja. 2008-ban jelent meg Az aranykor után címmel az Oxford University Pressnél átfogó kötete, amely a zongorázás egykori mítoszát, a zongoraestek, koncertek olykor botrányos, de mindenképpen izgalmas társasági eseménynek számító időszakát vizsgálja mélyebben és vezet át bennünket a napjainkban már előre eltervezett, pontosan kiszámított, fegyelmezett koncertélménnyé változó világába.

Február 28-án Szalai Éva zongoraművész és Tóth Endre zenetörténész közreműködésével merülhetünk el egy formabontó zenés könyvbemutatóban, amely a Magvető Caféban rávilágít majd arra, hogy milyen lehetett 100–200 éve az aktívan együttműködő, tetszésnyilvánító közönség mellett zongorázni egy művésznek, mit jelentett akkoriban az improvizáció, és miért alakult át mindez kottahűséggé, s úgy általában is az előadói hagyomány milyen mítoszt vont maga köré az elmúlt évszázadokban. Tóth Endre zenetörténész arról is mesél, mikor és hogyan talált rá Hamilton könyvére, mi tetszett neki a legjobban a műből; nagyon gyakorlatias megközelítéséből mire ismert rá azonnal; hallhatunk-e majd tabukról és azok ledöntéséről, és hogyan építették fel az estet Szalai Évával?

Zsuráfszky Zoltán

Zsuráfszky Zoltán (Fotó/Forrás: Váradi Levente)

Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadást mutat be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenáris Parkban március 2-án, a Budapest Táncfesztivál programsorozat keretében. Az előadás látványos táncképekkel, lírai pillanatokkal, az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi fel a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit. Az együttes művészeti vezetőjét, Zsuráfszky „Zsura” Zoltánt e különleges táncművészeti csemegékről kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. február 24-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.