Klasszikus

Hogyan fest egy orgonista?

2013.01.26. 10:56
Ajánlom
Zászkaliczky Ágnes, Bogányi Tibor felesége egyszemélyben orgona- és festőművész. Február 14-én a budapesti REsidence2 irodaházban nyílik tizenegyedik önálló kiállítása.

A tárlaton a művésznő olajképeit, és egy zenemű kapcsán készült illusztrációit tekintheti meg a közönség. A mai divatos irányzatokat nem követő képek nagy részét Afrika és India ihlette. Az olajképek egyszerű, hétköznapi embereket elevenítenek meg gyönyörű környezetbe helyezve. Gyakran szerepel anya gyermekével, afrikai, indiai vagy európai környezetben, a mondanivaló mégis egy: az emberi élet véges, egy örök körforgás. A képeken megjelenik a remény üzenete, az optimizmus, az újjászületés.

Az olajképeken kívül a kiállításon láthatók a művésznő Mahler Das Lied von der Erde című művéhez készült illusztrációi is, amelyek kifejezetten egy konkrét zenekari előadás kapcsán készültek. A képek a koncert során a zenekar mögött háttérként kerültek kivetítésre, reflektálva az adott tétel témájára, hangulatára. "Professzionális zenészként ez a munka külön örömet okozott és úgy gondolom, mivel "mindkét nyelvet beszélem" értékes produkció született."- mondta el a festőművész-orgonista.

Zászkaliczky Ágnes hatéves korától zongorázni, majd középiskolás éveiben orgonálni tanult. 1998-ban nyert felvételt Daniel Chorzempa mesterosztályába a salzburgi Universität Mozarteumba, majd 2004-ben orgonaművészi diplomát szerzett. 2007-ben jelent meg első lemeze, amelyen orgonára és csellóra irt műveket ad elő férjével, Bogányi Tibor csellóművésszel, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterével. A Salzburgban töltött hat év nem csak zenei fejlődését segítette, hanem a festészetére is rendkívüli hatással volt. Első képzőművész tanárai Zaszlavik Jenő és Aknay János voltak, később festészeti tanulmányait a Szentpétervári Repin Akadémia tanárainál folytatta, ahol mestere Alexander Novoselov, Olga Denisenko és Andrei Chuguno volt.

A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Bogányi Tibor ezúttal csellóművészként vesz részt orgonista-képzőművész feleségének kiállítás megnyitóján.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.