Klasszikus

Hogyan fest egy orgonista?

2013.01.26. 10:56
Ajánlom
Zászkaliczky Ágnes, Bogányi Tibor felesége egyszemélyben orgona- és festőművész. Február 14-én a budapesti REsidence2 irodaházban nyílik tizenegyedik önálló kiállítása.

A tárlaton a művésznő olajképeit, és egy zenemű kapcsán készült illusztrációit tekintheti meg a közönség. A mai divatos irányzatokat nem követő képek nagy részét Afrika és India ihlette. Az olajképek egyszerű, hétköznapi embereket elevenítenek meg gyönyörű környezetbe helyezve. Gyakran szerepel anya gyermekével, afrikai, indiai vagy európai környezetben, a mondanivaló mégis egy: az emberi élet véges, egy örök körforgás. A képeken megjelenik a remény üzenete, az optimizmus, az újjászületés.

Az olajképeken kívül a kiállításon láthatók a művésznő Mahler Das Lied von der Erde című művéhez készült illusztrációi is, amelyek kifejezetten egy konkrét zenekari előadás kapcsán készültek. A képek a koncert során a zenekar mögött háttérként kerültek kivetítésre, reflektálva az adott tétel témájára, hangulatára. "Professzionális zenészként ez a munka külön örömet okozott és úgy gondolom, mivel "mindkét nyelvet beszélem" értékes produkció született."- mondta el a festőművész-orgonista.

Zászkaliczky Ágnes hatéves korától zongorázni, majd középiskolás éveiben orgonálni tanult. 1998-ban nyert felvételt Daniel Chorzempa mesterosztályába a salzburgi Universität Mozarteumba, majd 2004-ben orgonaművészi diplomát szerzett. 2007-ben jelent meg első lemeze, amelyen orgonára és csellóra irt műveket ad elő férjével, Bogányi Tibor csellóművésszel, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterével. A Salzburgban töltött hat év nem csak zenei fejlődését segítette, hanem a festészetére is rendkívüli hatással volt. Első képzőművész tanárai Zaszlavik Jenő és Aknay János voltak, később festészeti tanulmányait a Szentpétervári Repin Akadémia tanárainál folytatta, ahol mestere Alexander Novoselov, Olga Denisenko és Andrei Chuguno volt.

A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Bogányi Tibor ezúttal csellóművészként vesz részt orgonista-képzőművész feleségének kiállítás megnyitóján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.