Klasszikus

Hogyan lesz több zene kevesebb pénzből?

2015.03.03. 14:52
Ajánlom
Március 11-én napjaink legolvasottabb és legvitriolosabb tollú zenekritikusa, Norman Lebrecht tart exkluzív előadást a Zeneakadémián.

"A sztárrendszer, melyet arra találtak ki, hogy csillogást vigyen a bérleti sorozatokba, látványosan csődöt mondott. Celebmániás századunk második évtizedében csupán három hegedűszólistának sikerült átlépnie a világhírnév küszöbét. Nincs több csillagszóró. Alig jut mazsola a koncertkalácsba. A nyugtalanság és a hanyatlás, a mindinkább elöregedő közönség és a három évre előre lekötött művészek korában a komolyzene teljes függésbe került néhány bevált attrakciótól. Bárhová nézünk, ugyanazokkal a nevekkel találkozunk. [...] A vészhelyzet azonban leleményessé tesz. Most, hogy kevés a sztár, a zenekarok és a fesztiválok vezetői sietve törni kezdték a fejüket. [...] Nincs idő megállni és a sztárrendszer halálát siratni. Régóta tudni lehet róla, mi több, bekövetkezése régóta esedékes. Itt az alkalom, itt az idő, hogy új pályára helyezzük a komolyzenét" - ezekkel a szavakkal zárta a klasszikus zene fenegyerekeként is emlegetett angol szakíró a Zeneakadémia 2015/január-júniusi koncertmagazinja számára írt esszéjét. Norman Lebrecht március 11-én a Zeneakadémia különleges meghívására Budapestre látogat, hogy folytassa gondolatmenetét, s a komolyzene-ipar válságával kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit megossza a magyar közönséggel.

A 1948-ban született angol szakíró tizenkét könyvet publikált eddig, s közülük három magyarul is olvasható.  Norman Lebrecht a karmesterek túlhatalma által dominált zeneiparról éppúgy beszél, mint a klasszikus zene ezredfordulós válságáról, de legutóbbi könyve például Gustav Mahler működését és életművét helyezi új megvilágításba. 2007-ben indított klasszikus zenei blogja, a slippeddisc.com a világ legolvasottabb klasszikus zenei internetes oldalai közé tartozik, havonta több mint egymillió oldalletöltéssel. Lebrecht megítélése - írásainak polemikus hangvételéből fakadóan - igen ellentmondásos, ami egyáltalán nincs ellenére. Miközben egyesek a maffiaszerű iparágként működő klasszikus zene machinációit leleplező oknyomozó újságírót ünneplik benne, mások - többnyire az érintettek - éppen írásainak nyers szókimondása miatt támadják, és nem ritkán perrel fenyegetik. Egy biztos: Norman Lebrecht megkerülhetetlen alakja napjaink klasszikus zenei életének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.