Klasszikus

Hogyan lesz több zene kevesebb pénzből?

2015.03.03. 14:52
Ajánlom
Március 11-én napjaink legolvasottabb és legvitriolosabb tollú zenekritikusa, Norman Lebrecht tart exkluzív előadást a Zeneakadémián.

"A sztárrendszer, melyet arra találtak ki, hogy csillogást vigyen a bérleti sorozatokba, látványosan csődöt mondott. Celebmániás századunk második évtizedében csupán három hegedűszólistának sikerült átlépnie a világhírnév küszöbét. Nincs több csillagszóró. Alig jut mazsola a koncertkalácsba. A nyugtalanság és a hanyatlás, a mindinkább elöregedő közönség és a három évre előre lekötött művészek korában a komolyzene teljes függésbe került néhány bevált attrakciótól. Bárhová nézünk, ugyanazokkal a nevekkel találkozunk. [...] A vészhelyzet azonban leleményessé tesz. Most, hogy kevés a sztár, a zenekarok és a fesztiválok vezetői sietve törni kezdték a fejüket. [...] Nincs idő megállni és a sztárrendszer halálát siratni. Régóta tudni lehet róla, mi több, bekövetkezése régóta esedékes. Itt az alkalom, itt az idő, hogy új pályára helyezzük a komolyzenét" - ezekkel a szavakkal zárta a klasszikus zene fenegyerekeként is emlegetett angol szakíró a Zeneakadémia 2015/január-júniusi koncertmagazinja számára írt esszéjét. Norman Lebrecht március 11-én a Zeneakadémia különleges meghívására Budapestre látogat, hogy folytassa gondolatmenetét, s a komolyzene-ipar válságával kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit megossza a magyar közönséggel.

A 1948-ban született angol szakíró tizenkét könyvet publikált eddig, s közülük három magyarul is olvasható.  Norman Lebrecht a karmesterek túlhatalma által dominált zeneiparról éppúgy beszél, mint a klasszikus zene ezredfordulós válságáról, de legutóbbi könyve például Gustav Mahler működését és életművét helyezi új megvilágításba. 2007-ben indított klasszikus zenei blogja, a slippeddisc.com a világ legolvasottabb klasszikus zenei internetes oldalai közé tartozik, havonta több mint egymillió oldalletöltéssel. Lebrecht megítélése - írásainak polemikus hangvételéből fakadóan - igen ellentmondásos, ami egyáltalán nincs ellenére. Miközben egyesek a maffiaszerű iparágként működő klasszikus zene machinációit leleplező oknyomozó újságírót ünneplik benne, mások - többnyire az érintettek - éppen írásainak nyers szókimondása miatt támadják, és nem ritkán perrel fenyegetik. Egy biztos: Norman Lebrecht megkerülhetetlen alakja napjaink klasszikus zenei életének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.