Klasszikus

Hogyan olvasnak kottát a vak muzsikusok?

2010.10.20. 16:31
Ajánlom
Háromszáz darabból álló Braille-kottaanyaggal gazdagodott a nemzetközi fehér bot napja alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye. Az ünnepélyes átadást koncert és kottabemutató kísérte.

Mint azt Kiss Katalin, a FSZEK Zenei Gyűjteményének vezetője az MTI-nek elmondta, a kottákat július elseje óta folyamatosan hozták át a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéből, ahol egy szekrényben pihentek.  A szakkönyvtári feldolgozást, katalogizálást az ünnepélyes átvételre be is fejezték, mostantól az ország bármely részéből elérhető az anyag.

Kiss Katalin hozzátette: sok vak, illetve gyengénlátó zenét tanuló járt eddig is hozzájuk, ők azonban látó társaik segítségével hallás után sajátították el a műveket, hiszen korábban nem voltak Braille-kottáik. Az intézmény vásárolt ugyan egy speciális szoftvert, amely a normál kottákat Braille-é alakította át, a nyomtatás azonban rendkívül megdrágította az eljárást, hiszen egy 10 lapos kotta Braille-ben 50-60 lapot tesz ki, és csak különleges papírra nyomtatható. A könyvtár munkatársai ráadásul nem olvassák a Braille-jeleket, így nem tudták ellenőrizni, vajon a számítógép hibátlanul dolgozott-e. Ez a módszer tehát nem vált be - mutatott rá a zenei gyűjtemény vezetője.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől a könyvtárba került kották egyenként másfél-két kilósak, a feldolgozásban egy látássérült házaspár, Németh Tamás vak és Berta Edina gyengénlátó zenetanár volt Kiss Katalinék segítségére. A Braille-kottákon - amelyek péntektől az országos könyvtárközi kölcsönzési rendszerben is kérhetők (interneten és postai szállítással) - javarészt zongorára írt művek és kamarazenei alkotások találhatók.

Az ünnepélyes átadást követő koncerten az Összhang Alapítvány művészei: Bartolf Zsuzsanna, Flamich Mária (ének), Geszti Eszter (fuvola), Hoffmann Rita (próza), Berta Edina, Csányi Márton, Magyar Csaba, Németh Tamás (zongora) zenéltek, Németh Tamás pedig a koncertet követően rögtönzött bemutatót is tartott a Fidelio.hu olvasói (és nézői) számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.