Klasszikus

Hogyan olvasnak kottát a vak muzsikusok?

2010.10.20. 16:31
Ajánlom
Háromszáz darabból álló Braille-kottaanyaggal gazdagodott a nemzetközi fehér bot napja alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye. Az ünnepélyes átadást koncert és kottabemutató kísérte.

Mint azt Kiss Katalin, a FSZEK Zenei Gyűjteményének vezetője az MTI-nek elmondta, a kottákat július elseje óta folyamatosan hozták át a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéből, ahol egy szekrényben pihentek.  A szakkönyvtári feldolgozást, katalogizálást az ünnepélyes átvételre be is fejezték, mostantól az ország bármely részéből elérhető az anyag.

Kiss Katalin hozzátette: sok vak, illetve gyengénlátó zenét tanuló járt eddig is hozzájuk, ők azonban látó társaik segítségével hallás után sajátították el a műveket, hiszen korábban nem voltak Braille-kottáik. Az intézmény vásárolt ugyan egy speciális szoftvert, amely a normál kottákat Braille-é alakította át, a nyomtatás azonban rendkívül megdrágította az eljárást, hiszen egy 10 lapos kotta Braille-ben 50-60 lapot tesz ki, és csak különleges papírra nyomtatható. A könyvtár munkatársai ráadásul nem olvassák a Braille-jeleket, így nem tudták ellenőrizni, vajon a számítógép hibátlanul dolgozott-e. Ez a módszer tehát nem vált be - mutatott rá a zenei gyűjtemény vezetője.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől a könyvtárba került kották egyenként másfél-két kilósak, a feldolgozásban egy látássérült házaspár, Németh Tamás vak és Berta Edina gyengénlátó zenetanár volt Kiss Katalinék segítségére. A Braille-kottákon - amelyek péntektől az országos könyvtárközi kölcsönzési rendszerben is kérhetők (interneten és postai szállítással) - javarészt zongorára írt művek és kamarazenei alkotások találhatók.

Az ünnepélyes átadást követő koncerten az Összhang Alapítvány művészei: Bartolf Zsuzsanna, Flamich Mária (ének), Geszti Eszter (fuvola), Hoffmann Rita (próza), Berta Edina, Csányi Márton, Magyar Csaba, Németh Tamás (zongora) zenéltek, Németh Tamás pedig a koncertet követően rögtönzött bemutatót is tartott a Fidelio.hu olvasói (és nézői) számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.