Klasszikus

Hogyan olvasnak kottát a vak muzsikusok?

2010.10.20. 16:31
Ajánlom
Háromszáz darabból álló Braille-kottaanyaggal gazdagodott a nemzetközi fehér bot napja alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye. Az ünnepélyes átadást koncert és kottabemutató kísérte.

Mint azt Kiss Katalin, a FSZEK Zenei Gyűjteményének vezetője az MTI-nek elmondta, a kottákat július elseje óta folyamatosan hozták át a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéből, ahol egy szekrényben pihentek.  A szakkönyvtári feldolgozást, katalogizálást az ünnepélyes átvételre be is fejezték, mostantól az ország bármely részéből elérhető az anyag.

Kiss Katalin hozzátette: sok vak, illetve gyengénlátó zenét tanuló járt eddig is hozzájuk, ők azonban látó társaik segítségével hallás után sajátították el a műveket, hiszen korábban nem voltak Braille-kottáik. Az intézmény vásárolt ugyan egy speciális szoftvert, amely a normál kottákat Braille-é alakította át, a nyomtatás azonban rendkívül megdrágította az eljárást, hiszen egy 10 lapos kotta Braille-ben 50-60 lapot tesz ki, és csak különleges papírra nyomtatható. A könyvtár munkatársai ráadásul nem olvassák a Braille-jeleket, így nem tudták ellenőrizni, vajon a számítógép hibátlanul dolgozott-e. Ez a módszer tehát nem vált be - mutatott rá a zenei gyűjtemény vezetője.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől a könyvtárba került kották egyenként másfél-két kilósak, a feldolgozásban egy látássérült házaspár, Németh Tamás vak és Berta Edina gyengénlátó zenetanár volt Kiss Katalinék segítségére. A Braille-kottákon - amelyek péntektől az országos könyvtárközi kölcsönzési rendszerben is kérhetők (interneten és postai szállítással) - javarészt zongorára írt művek és kamarazenei alkotások találhatók.

Az ünnepélyes átadást követő koncerten az Összhang Alapítvány művészei: Bartolf Zsuzsanna, Flamich Mária (ének), Geszti Eszter (fuvola), Hoffmann Rita (próza), Berta Edina, Csányi Márton, Magyar Csaba, Németh Tamás (zongora) zenéltek, Németh Tamás pedig a koncertet követően rögtönzött bemutatót is tartott a Fidelio.hu olvasói (és nézői) számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.